Υπέροχο, φθινοπωρινό μελωμένο χοιρινό με βερίκοκα και μπαχαρικά

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Κόβουμε, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  2. Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το πετιμέζι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σκεπασμένο, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  3. Ρίχνουμε τα βερίκοκα, τα κάστανα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 – 10 λεπτά, μέχρι να μην έχει περίσσια υγρά. Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα για να μην κολλήσει. Ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το κρέας, θα χρειαστεί συνολικά 1 ώρα μαγείρεμα.
  4. Συμβουλές:
  5. Αντί για χοιρινό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλοπούλα· το στήθος προσφέρεται για αυτό το μαγείρεμα.
  6. Κόψτε το χοιρινό σε κομμάτια για να μαγειρευτεί γρηγορότερα αλλά και να νοστιμίσει με τη σάλτσα.
  7. Αν δεν έχετε πετιμέζι, χρησιμοποιήστε 1 κουτ. σούπας μέλι

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών