50' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 10 - 12

Για το κέικ

Για την κρεμ ανγκλέζ

Διαδικασία

Κέικ

  1. Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί: Βάζουμε να βράσει λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στερεώνουμε στο χείλος της κατσαρόλας ένα ανοξείδωτο μπολ, χωρίς ο πάτος του να ακουμπάει στο νερό.
  2. Ρίχνουμε στο μπολ την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  3. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και ανακατεύοντας διαρκώς, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο ή τη μαστίχα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα με έναν αυγοδάρτη.
  4. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 22-24 εκ., καλύπτοντα και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και μεταφέρουμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί.
  6. Ρίχνουμε στο ταψί νερό, τόσο που να φτάσει σε ύψος μέχρι τα μισά της φόρμας.
  7. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και μεταφέρουμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί.
  8. Μεταφέρουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει καλά στους 170°C και ψήνουμε (μέσα στο νερό) για 50-60 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο, μεταφέρουμε τη φόρμα με το κέικ σε μια σχάρα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.

Κρεμ ανγκλέζ

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζουμε στην κατσαρόλα
  3. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Λίγο προτού αρχίσει να βράζει, όταν φαίνεται να έχει δέσει ελαφρώς και αχνίζει έντονα, το αποσύρουμε και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος.
  5. Αν έχουμε θερμόμετρο, ξέρουμε ότι η κρέμα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 84-85°C (πάνω από αυτούς τους βαθμούς, θα κόψει γιατί θα ψηθεί το αβγό).
  6. Αφήνουμε την κρεμ ανγκλέζ να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  7. Περιχύνουμε με αυτήν τα κομμάτια του κέικ όταν πρόκειται να σερβίρουμε ή βάζουμε την σος σε μια σαλτσιέρα ή σε ένα βάζο για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει.

Μυστικά

Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να λιώσουμε εκεί την σοκολάτα με το βούτυρο. Στα 600 W, σταματώντας και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα για να ελέγχουμε αν έχουν λιώσει ώστε να μην καεί το μείγμα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών