ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο σταρ ζαχαροπλάστης του Youtube!

Με 200.000 συνδρομητές στο Youtube, ο 28χρονος ζαχαροπλάστης κοντράρει στα ίσα, από το σπίτι του στην Αριδαία, γνωστούς σεφ.

19.11.2021| Updated: 21.11.2021
Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο σταρ ζαχαροπλάστης του Youtube!

Ένας νέος ζαχαροπλάστης, που ξεκίνησε ανεβάζοντας στο Youtube βίντεο από την κουζίνα της μαμάς του, έχει αποκτήσει μεγάλο αριθμό θαυμαστών. Τα σύντομα, σπιντάτα βίντεο για γρήγορα, εύκολα και οικονομικά γλυκά είναι το φόρτε του Δημήτρη Μιχαηλίδη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό ξεπέρασε τους 230.000 συνδρομητές και με το κανάλι του κοντράρει πια στα ίσια αυτά των πιο δημοφιλών τηλεοπτικών σεφ της χώρας. Παραμένοντας στον τόπο του, στην Αριδαία, έφτιαξε το δικό του στούντιο και συνεχίζει να δείχνει τον τρόπο για προσιτές γλυκές δημιουργίες.

Δημήτρη, δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό σου.

Μεγάλωσα στην Αριδαία Αλμωπίας. Θυμάμαι να γυρνάω από το σχολείο στο σπίτι, να πετάω τη σάκα μου και να τρέχω με τους φίλους μου για να παίξουμε στην αλάνα της γειτονιάς μας. Δεν συγκρίνεται η ζωή στην επαρχία όταν είσαι παιδί! Στα 16 μου ξύπνησα ένα πρωί και ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι ήθελα να γίνω ζαχαροπλάστης ή μάγειρας. Εκείνοι δεν με πήραν στα σοβαρά και επέμεναν να σπουδάσω στο Παιδαγωγικό, κάτι σαν παράδοση στο σόι μας. Μετά την επιμονή τους πέρασα, τελικά, στο τμήμα Ιστορίας/Αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πήγα σε ένα ζαχαροπλαστείο στην περιοχή μου και πρόσφερα τις υπηρεσίες μου δωρεάν, καθώς τότε δεν έψαχναν για συνεργάτες. Δούλεψα εκεί ένα χρόνο – στη Θεσσαλονίκη πήγαινα μόνο για τις εξετάσεις. Στα 19 μου, έχοντας πλέον αυτή την εμπειρία, ζήτησα δουλειά σε ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, τη Sugarela. Πράγματι, εργάστηκα εκεί για λίγο καιρό και στη συνέχεια παράτησα τη δουλειά, αλλά και τη σχολή μου, για σπουδάσω στο Παιδαγωγικό στη Φλώρινα, κάνοντας το χατίρι των γονιών μου. Το 2015 δημιουργήσαμε ένα κανάλι στο Youtube με τον κολλητό μου φίλο, τον Γιώργο. Το είχαμε ονομάσει Pastry Designs. Μετά από περίπου δύο χρόνια, εκείνος σταμάτησε και συνέχισα μόνος μου, από την κουζίνα της μητέρας μου, τραβώντας βίντεο με την κάμερα του κινητού μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα κατσαρόλας (!) με βάση από μωσαϊκόΤούρτα κατσαρόλας (!) με βάση από μωσαϊκό

-Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο γλυκό που έφτιαξες;
Κοκάκια. Είχαν βγει καλά σε γεύση, αλλά υστερούσαν σε εμφάνιση. Έχω ακόμα τη φωτογραφία, για να τα θυμάμαι!

-Ποιος σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική;
Ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν ζαχαροπλαστείο, αλλά το έκλεισαν πριν γεννηθώ, αφού κανένα από τα παιδιά τους δεν ήθελε να συνεχίσει τη δουλειά. Η γιαγιά μου ωστόσο έφτιαχνε κάθε Σάββατο γλυκό κι εγώ τρύπωνα στην κουζίνα και τη βοηθούσα. Εκείνη ήταν, μάλιστα, ο πιο αυστηρός κριτής μου. Πλέον, μου έχει εμπιστευτεί το τετράδιο με τις συνταγές της από το ζαχαροπλαστείο. Απλά, προσπαθώ να τις προσαρμόζω στα γούστα μου, αφού εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες λιπαρών και ζάχαρης. Ήταν η μόδα. Η συνταγή που λατρεύω και την έχω αφήσει ως έχει, είναι των κουραμπιέδων, που φέτος αποφάσισα να τη μοιραστώ με τους συνδρομητές μου στo YouTube.

-Πώς σε αντιμετώπισαν οι γύρω σου όταν ξεκίνησες να κάνεις βίντεο στο YouTube;
Κάποιοι κορόιδευαν το όλο εγχείρημα, λέγοντας ότι δεν έχει προοπτική, άλλοι το επικροτούσαν. Οι γονείς μου, δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκαν από τη χαρά τους, γιατί κύριο μέλημά τους ήταν να τελειώσω το Παιδαγωγικό, κάτι που συνέβη εν τέλει, το 2019. Ωστόσο, με στήριζαν και χαίρονταν όταν έβλεπαν ότι το κανάλι πήγαινε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιούΝηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού

-Πώς ήταν να βλέπεις τους συνδρομητές σου να αυξάνονται; Σε αυτή την ηλικία ήταν εύκολο να το διαχειριστείς;
Οι συνδρομητές άρχισαν να εκτοξεύονται μετά από μια συνταγή της μητέρας μου για τσουρέκια χωρίς μίξερ. Δεν ήθελα να την ανεβάσω, αλλά εκείνη επέμενε. Έκανε 60.000 προβολές σε μία βδομάδα και σιγά σιγά τα νούμερα άρχισαν να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Η χαρά και η υπερηφάνεια που νιώθεις όταν βλέπεις το κανάλι σου να πηγαίνει καλά δεν περιγράφονται εύκολα. Μέσα σε μια εβδομάδα ανέβηκα από 3.000 στους 12.000 συνδρομητές!
O ανταγωνισμός είναι τεράστιος, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά κανάλια μαγειρικής στην Ελλάδα, ωστόσο προσπαθούσα και προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από τους αριθμούς και να μένω συγκεντρωμένος στη δουλειά μου.

-Τι νιώθεις ότι σου έχει προσφέρει η ενασχόληση με το YouTube;
Το YouTube, πέρα από το ότι μου προσφέρει πλέον έναν ικανοποιητικό μισθό, ώστε να μπορώ να ζω, μου έχει δώσει και κάτι πολύ πιο σημαντικό: με «ενώνει» με χιλιάδες σπίτια. Κάθε φορά που μου στέλνουν μήνυμα ότι έφτιαξαν μια συνταγή μου, νιώθω ότι ήμουν κι εγώ εκεί, ότι συμμετείχα με τον τρόπο μου στη χαρά τους. Το συναίσθημα είναι μοναδικό.

-Έχεις παραμείνει στον τόπο καταγωγής σου. Ήταν συνειδητή απόφαση και αν ναι, γιατί;
Μου αρέσει η ήσυχη ζωή της επαρχίας. Στις μεγάλες πόλεις οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί. Στην Αριδαία έχω πλέον το στούντιό μου και, γενικά, είναι μια πολύ όμορφη πόλη για να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Δεν έχω σκεφτεί ούτε λεπτό να φύγω.

-Δεν σε βλέπουμε στα βίντεο; Γιατί δεν έχεις εμφανιστεί μέχρι τώρα;
Σχεδόν σε όλα φαίνονται τα χέρια μου, ενώ δεν μιλάω. Τα υλικά και η εκτέλεση είναι γραμμένα με τίτλους πάνω στο βίντεο. Είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο, δεν το θεωρεί κουραστικό. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που μου ζητάνε να εμφανίζομαι και σκέφτομαι να το κάνω που και που.

-Γιατί πιστεύεις ότι οι συνταγές σου έχουν τόση απήχηση; Τι προσέχεις πάντα;
Προσπαθώ να ανεβάζω συνταγές με λίγα υλικά, οικονομικές, εύκολες και επιτυχημένες. Στις μέρες μας ο κόσμος σκέφτεται και το παραμικρό ευρώ που θα ξοδέψει. Δεν ανεβάζω μια συνταγή αν δεν είναι τέλεια. Δεν θέλω να πετάνε άδικα τα υλικά τους.

-Ποιος/α είναι το πρότυπό σου;
Ο Jamie Oliver. Είναι εξαιρετικός μάγειρας, ξέρει να συνδυάζει τα υλικά και τα περισσότερα φαγητά που φτιάχνει είναι απλά. Επίσης, έχει απίστευτη άνεση στον φακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan cupcakes σοκολάτας, χωρίς μίξερVegan cupcakes σοκολάτας, χωρίς μίξερ

-Πες μου μερικά πράγματα που σου αρέσει να κάνεις, πέρα από την ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική;
Μου αρέσει πολύ το μπάρμπεκιου. Μαζευόμαστε συχνά με φίλους και ψήνουμε. Επίσης, μου αρέσει να παίζω επιτραπέζια και να κάνω ποδήλατο.

-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο γλυκό;
Δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα καλοφτιαγμένο μιλφέιγ με καραμελωμένη σφολιάτα και βελούδινη κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης.

O Δημήτρης Μιχαηλίδης, εκτός από τα βίντεό του στο YouΤube, μοιράζεται τις συνταγές του και στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Πάρτε μια γεύση και από αυτές εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών