ΕΛΛΑΔΑ

Οι απίστευτες φυσικές ελιές του κ. Αϊβάζογλου από το Λιανοκλάδι

Αν και ο παραγωγός ελιών Βασίλης Αϊβάζογλου δεν πιστεύει στα success stories, η δική του ιστορία είναι και ενδιαφέρουσα, και επιτυχημένη.

04.11.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Γιώργος Τσάφος
Οι απίστευτες φυσικές ελιές του κ. Αϊβάζογλου από το Λιανοκλάδι

Ο Βασίλης Αϊβάζογλου, ετών 47, σπούδασε και τελείωσε Ιατρική στην Ιταλία, είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Καροπούλου, φαρμακοποιό, και είναι ευτυχής πατέρας δύο παιδιών. Παράγει επίσης τις πράσινες ελιές G.E.T. (Greek Exquisite Tastes = ελληνικές εξαίσιες γεύσεις), που ήταν και ο λόγος για να τον γνωρίσουμε. Το 2012, επιστρέφοντας από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Τοσκάνη, γοητεύτηκε από τις περήφανες αιωνόβιες ελιές του πεθερού του, με τον πράσινο, μεγαλόσχημο καρπό με την έντονη φρουτώδη γεύση, και αποφάσισε με τη σύζυγό του Μαίρη να ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια κάβα διαφορετική από τις άλλες, φτιαγμένη από ελαιόλαδοMaison d’ olive: Μια κάβα αφιερωμένη στο ελαιόλαδο

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία G.E.T., που δικαιολογεί το όνομά της στα αγγλικά, μια και το 95% της παραγωγής εξάγεται. «Δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από την κουλτούρα των Ιταλών. Φανταστείτε ότι, όταν ήθελα να μάθω για την Κορωνέικη ελιά, περισσότερα έμαθα από το Πανεπιστήμιο της Σιένα, απλώς «κατεβάζοντας» το σχετικό υλικό, παρά από την Ελλάδα, την πατρίδα της εμβληματικής αυτής ποικιλίας», αφηγείται κάπως στενοχωρημένος ο Βασίλης Αϊβάζογλου.

Ο ίδιος δεν πιστεύει στα success stories με την ευκολία που παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης, αντίθετα πιστεύει στη σκληρή δουλειά, στη συνέπεια και στη βοήθεια συγγενών και αγαπημένων συνεργατών. Καλλιεργεί 450 ελαιόδεντρα στην περιοχή Ζηλευτό, στο Λιανοκλάδι, και άλλα 300 διάσπαρτα στην περιοχή, από τα οποία παράγει γύρω στους 6-10 τόνους πράσινης ελιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓευσιγνωσία: 3 εξαιρετικά ελαιόλαδα από την ΠελοπόννησοΓευσιγνωσία: 3 εξαιρετικά ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο

Είναι εντελώς αντίθετος με τα υποκοριστικά του τύπου «ελίτσα», «λαδάκι» και με τον ισπανικό τρόπο ξεπικρίσματος, αυτόν με την καυστική ποτάσα. Επιλέγει να διαλέγει τις ελιές του μία μία με το χέρι, να τις βάζει σε μεγάλους κάδους με νερό και αλάτι και να τις αφήνει σε εσωτερικό χώρο με σταθερές θερμοκρασίες για περίπου 9-12 μήνες, ώστε να ξεπικρίσουν αβίαστα. Ελέγχει την αλατότητα κάθε μήνα και αυξάνει σταδιακά το αλάτι μέχρι να φτάσει το 5%-6%. Δεν χαράσσει ούτε τσακίζει τις ελιές του για να γίνουν γρηγορότερα και το αποτέλεσμα είναι αρωματικές ελιές με κρουστή σάρκα και έντονη φρουτώδη γεύση.

Συσκευάζει τις ελιές αυτές με τρεις τρόπους: στη φυσική τους μορφή (ωμές), με ένα φύλλο δάφνης και βαλσαμικό ξίδι, ψητές, πασπαλισμένες με λίγο καυτερό πιπέρι Αριδαίας και ψητές με βασιλικό και σκόρδο. Υπέροχες και οι τρεις! Τελικά η ιστορία του ίσως είναι ένα success story, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, που είναι αξιόλογα ποιοτικά προϊόντα και ένας αξιοπρεπής τρόπος ζωής.

Που βρίσκουμε τις ελιές: Ενδεικτικά, στην Αθήνα στα Root 56, Nora’s deli, Yolenis κ.α., στη Θεσσ/νίκη στο Παντοπωλείο της Θεσσ/νίκης. Ε-mail παραγωγού: [email protected]

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT