ΠΡΟΣΩΠΟ

Τρώνε κολοκυθοκεφτέδες στο LA; Η Sharon βάζει το Λος Άντζελες να τηγανίσει ελληνικά

Η Αμερικανίδα Sharon Brenner διοργανώνει «αθηναϊκά δείπνα» και μαθήματα πίτας στο Λος Άντζελες και μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο αφιερωμένο στα ελληνικά τηγανητά.

23.06.2023
Τρώνε κολοκυθοκεφτέδες στο LA; Η Sharon βάζει το Λος Άντζελες να τηγανίσει ελληνικά

«Όσο ζούσα στην Ελλάδα είδα πάρα πολλούς επισκέπτες να προσπερνάνε την Αθήνα και να φεύγουν κατευθείαν προς τα νησιά, τα λευκά σπιτάκια, τον γύρο κ.ο.κ. Αλλά δεν είναι αυτό η Ελλάδα» λέει η Sharon Brenner. Δικηγόρος με ειδίκευση στο μεταναστευτικό δίκαιο, η ίδια βρέθηκε να ζει πριν μερικά χρόνια στην ελληνική πρωτεύουσα. Ερχόμενη από το Σαν Φρανσίσκο (όπου και μεγάλωσε) βρήκε εδώ την «ανοιχτωσιά» που, όπως λέει, της έλειπε στις Η.Π.Α. Βόλτες μέχρι αργά, μεγάλα τραπέζια με φίλους, λαϊκές αγορές και ελληνικό φαγητό πέρα απ’ τα τουριστικά κλισέ ήταν μερικά απ’ όσα την γοήτευσαν στην πόλη.

Όταν μια χρονιά έτυχε να περάσει την περίοδο του Δεκαπεντάγουστου «αποκλεισμένη» στην Αθήνα, με πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια της, ξεκίνησε να γράφει για το φαγητό και τις εμπειρίες της. «Ήταν η χρυσή εποχή των blog φαγητού και είπα στον εαυτό μου: μπορώ να το κάνω κι εγώ. Πήγα λοιπόν στη λαϊκή, ξεκίνησα να φωτογραφίζω το φαγητό μου και να γράφω συνταγές και κάπως έτσι προχώρησε το πράγμα».

Φωτογραφία: Matthew Sundin

Σήμερα, συνεχίζει να ασκεί τη δικηγορία αλλά παράλληλα έχει γίνει ένα είδος αυτόκλητης πρέσβειρας της ελληνικής εμπειρίας στο Λος Άντζελες. Διοργανώνει τα «Athena Dinners», μια σειρά από δείπνα εμπνευσμένα από την παραμονή της στην Ελλάδα, αλλά και σεμινάρια παραδοσιακής πίτας! «Θέλω να μοιραστώ υλικά και φαγητά που οι περισσότεροι δεν έχουν στο μυαλό τους συνδεδεμένα με τη χώρα. Να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα γύρω απ’ την Ελλάδα και το ελληνικό φαγητό» εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Θεσσαλονικιός που έμαθε τους Άγγλους να τρώνε τσουρέκια και σπανακόπιτεςΟ Θεσσαλονικιός που έμαθε τους Άγγλους να τρώνε τσουρέκια και σπανακόπιτες

Αυτό προσπαθεί να κάνει και με τα βιβλία της. Η προηγούμενη έκδοση με την υπογραφή της είχε στο εξώφυλλο ένα ταψί γίγαντες, ενώ το τελευταίο της μίνι βιβλίο συνταγών έχει τίτλο «Fry day στην Ελλάδα» και είναι αφιερωμένο στα ελληνικά τηγανητά. Η ίδια μιλώντας για τη «μαγεία» του τηγανιού, περιγράφει τη χαρά του να βλέπεις λουκουμάδες να φουσκώνουν και δίπλες να ξεπροβάλλουν από το καυτό λάδι σαν άλλες μικρές γοργόνες…

Οι κολοκυθοκεφτέδες δε και όλοι οι «ψευτοκεφτέδες» είναι οι αγαπημένοι της: «Το καλοκαίρι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τηγανητούς κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες κ.λ.π. Λατρεύω την ιδέα των ψευτοκεφτέδων γιατί εκτιμώ πολύ τις συνταγές που μπορούν να προσαρμοστούν σε ό,τι έχεις στο ψυγείο σου. Είναι ο ίδιος λόγος που αγαπάω και τις πίτες. Αγόρασες με περίσσεια αισιοδοξία ένα σωρό λαχανικά το Σαββατο, άλλα με έναν μυστήριο τρόπο τα ξέχασες όλα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας; Δεν υπάρχει πιο ωραία λύση. Με την φόρμουλα αυγά-τυρί-αλεύρι, ένα λαχανικό και μυρωδικά μπορείς να κάνεις ό,τι παραλλαγή ψευτοκεφτέ θες. Και επειδή είναι τηγανητοί είναι και λίγο “άτακτοι” αλλά την ίδια στιγμή είναι κατά κύριο λόγο λαχανικά» εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε το υπόλοιπο μπριάμ φτιάχνουμε κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιούΜε το υπόλοιπο μπριάμ φτιάχνουμε κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού

Όπως και για πολλούς ακόμα το τηγάνισμα τής φαινόταν παλιότερα δύσκολη διαδικασία. «Σίγουρα η σχέση μου με το τηγάνι εξελίχθηκε με τον χρόνο! Στο σπίτι που μεγάλωσα τηγανίζαμε, αλλά όχι πολλά πράγματα. Γράφοντας το βιβλίο έμαθα ότι το τηγάνισμα δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο, ούτε χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο, τρομακτικό πρότζεκτ. Όπως με όλα τα πράγματα, με την εξάσκηση γίνεται πιο εύκολο. Και το να είσαι άνετος με το τηγάνι είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα».

Για να παραγγείλετε το Fry Day in Greece κάντε κλικ ΕΔΩ.  

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών