ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Μαρίνα, η θρυλική ταβερνιάρισσα της Ύδρας

Πεισματάρα, δουλευταρού και πανέξυπνη, η Μαρίνα του Βλυχού διδάσκει φεμινισμό.

11.08.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος

«Το μαγαζί το ανοίξαμε το 1963, μια ταβερνούλα με τέσσερις τσίγκους από πάνω. Στην αρχή δεν είχαμε τις δυνάμεις να μαγειρέψουμε καλά. Δεν είχαμε ούτε κατσαρόλες ούτε τηγάνια. Πιρούνια είχα μόνο τα έξι που μου είχαν κάνει δώρο στον γάμο κι άλλα πέντε που είχε η πεθερά μου, σιδερένια. Τα έτριβα με το σύρμα να φύγουν οι σκουριές και είχαν γίνει ψιλά σαν βελόνες. Τα πρώτα τραπεζάκια μου ήταν ψαροκασέλες, τις οποίες ο άντρας μου γυρνούσε ανάποδα και τους έβαζε πόδια. Άναβα τον φούρνο με τα ξύλα κι έψηνα, ζύμωνα ψωμί, είχα τις κότες μου, μαγείρευα κανένα κουνέλι, κανένα αυγουλάκι, καμιά πατάτα και πιάσαμε μαγιά. Μόλις έβλεπα την τράτα και καλάριζε δώθε, πήγαινα με μια λεκάνη, τους έδινα δυο δραχμές και μου τη γέμιζαν μαριδάκι. Έβγαζα και καμιά σαλάτα από το περιβόλι. Μετά από εφτά χρόνια ήρθε το ρεύμα και πήραμε τα πάνω μας. Δεν χρεώθηκα ποτέ, ό,τι φτιάξαμε το φτιάξαμε με τα χέρια μας. Ο άντρας μου είναι πολύ άξιος, δούλευε κι αυτός, αλλά πρωτοπόρος ήμουν εγώ. Πήρα και δίπλωμα για τουριστικό σκάφος, πήραμε βάρκα και τη δούλευα τη νύχτα, ό,τι κόσμο είχε ξεμείνει στο μαγαζί – γιατί τότε δεν βαστάγαμε ωράριο– τον πήγαινα μέσα (στο λιμάνι, στην Ύδρα). Πολλές φορές ξημέρωνε και δεν είχα πάει σπίτι ακόμα. Και σιγά σιγά κάναμε περιουσία, δόξα τω Θεώ. Όλα αυτά γιατί δούλευα μέρα νύχτα».

Μαθήματα ζωής από τη Μαρίνα Λεμπέση, που διατηρεί την ομώνυμη ταβέρνα στον Βλυχό της Ύδρας. Το μαγαζί είναι ανοιχτό καθημερινά, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τ/22980- 52.496.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών