ΟΙΝΟΣ

10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα

Παίζουν σε πολλά ταμπλό, φλερτάρουν και με κρέας και με τυρί και έχουν γλεντζέδικο ταμπεραμέντο. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν τους μεζέδες μας.

23.02.2022| Updated: 13.02.2023
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα

V for Vostilidi, Βοστυλίδι, Οινοποιείο Σαρρή, Κεφαλονιά

Το V for Vostilidi του Πάνου Σαρρή είναι μία ακόμη οξειδωτική έκφραση της ομώνυμης κεφαλονίτικης ποικιλίας, από έναν μοναδικό αμπελώνα κοντά στην Παλλική. Είναι ένα κρασί με ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, έντονα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και αποξηραμένων ανθέων, mineral και ορυκτό χαρακτήρα, τονισμένη οξύτητα και πλούσιο σώμα. Θα ταιριάξει με πολλούς μεζέδες, ιδιαίτερα δε με τα σαγανάκια με μαρμελάδες εσπεριδοειδών.

Οινότρια Γη, Cabernet Sauvignon Αγιωργίτικο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Καπανδρίτι

Ένα σπουδαίο κρασί από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, που έχει την υπογραφή του διάσημου «ιπτάμενου οινολόγου» Michel Rolland (σ.σ. έτσι αποκαλούν τους οινολόγους που ταξιδεύον συχνά, ως σύμβουλοι σε οινοποιεία από όλο τον κόσμο). Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονα αρώματα μαύρων και αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, μαύρης σοκολάτας, δρυός και τονισμένη οξύτητα, πλούσιο σώμα και υψηλές τανίνες. Συνδυάστε το με μοσχαρίσιες λιπαρές κοπές, μέτρια ψημένες, όπως ένα ribeye ή μια picanha.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιάΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιά

Ρετσίνα, Σαββατιανό, Κτήμα Παπαγιαννάκου, Αττική

Αν και παραμένει ένα παρεξηγημένο στιλ κρασιού, η ποιοτική εμφιαλωμένη Ρετσίνα συνδυάζεται εξαιρετικά με φαγητό, και δη με μεζέδες με πολλές έντονες και διαφορετικές γεύσεις. Η συγκεκριμένη έχει αρώματα πεύκου, βοτανικών και φυτικών στοιχείων και πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Έχει μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά, από έντονα τυριά και πίτες έως χοιρινό φρικασέ.

Βιδιανό, Ιδαία Οινοποιητική, Κρήτη

Από τη διάσημη γηγενή ποικιλία της Κρήτης, το Βιδιανό της Ιδαίας είναι πρασινοκίτρινο στο χρώμα με αρώματα ανθέων (γιασεμί, τριαντάφυλλο) και πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων. Έχει μέτρια οξύτητα, μέτριο σώμα και λιπαρή υφή. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με φρέσκα λιπαρά τυριά, όπως μια γραβιέρα Κρήτης με θυμαρίσιο μέλι ή με λευκά κρέατα, όπως ψητό κοτόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε τώραΤα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε τώρα

Magoutes Rosé, Μοσχόμαυρο, Magoutes Vineyard, Σιάτιστα

Το οινοποιείο Διαμαντή από τη Σιάτιστα, που άλλαξε όνομα και εμφάνιση, μας συστήνει ένα πολύ ωραίο ροζέ από την ποικιλία Μοσχόμαυρο στο στιλ και στο χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας. Κυριαρχούν τα αρώματα ανθέων, βοτανικών και φυτικών στοιχείων και ο φρουτώδης χαρακτήρας των κόκκινων και εσπεριδοειδών φρούτων. Συνδυάστε με λουκάνικα, κεφτεδάκια και άλλους μεζέδες κρεατικών και αλλαντικών.

Migma Pet Nat Rosé, Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Το Migma του Κτήματος Χατζηβαρύτη είναι ένα ροζέ αφρώδες κρασί με χαρακτήρα. Ένα γαστρονομικό κρασί με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων (άγουρη φράουλα, κεράσι και βατόμουρο), ανθέων και βοτάνων και ευγενή αφρισμό. Συνδυάστε το με μπριζόλες λαιμού και με τυριά.

Le Sang de la Pierre, Κτήμα Αϊβαλή, Νεμέα

Το Αίμα της Πέτρας –όπως είναι η μετάφραση του ονόματός του– είναι ένα κρασί με φινέτσα, έντονο, φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, με μέτριο προς γεμάτο σώμα και δροσερή οξύτητα. Συνδυάστε το με πληθωρικά σαλτσάτα φαγητά, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες και ζυμαρικά με πλούσιες κόκκινες σάλτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντάΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντά

Σαντορίνη Βαρέλι, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη

Ένα πληθωρικό Ασύρτικο από τους Αμπελώνες Vassaltis, που πρώτα ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, μετά παλαιώνει με τις λάσπες του σε μεγάλα, τρίτης χρήσης δρύινα γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων και στη συνέχεια μένει για επιπλέον παλαίωση στη δεξαμενή και στη φιάλη. Αρώματα δρυός, βανίλιας, εσπεριδοειδών, καθώς και mineral και ορυκτών στοιχείων, και σώμα πλούσιο με υψηλή οξύτητα. Θα μπορούσε να συνοδεύσει έξοχα, κατσικίσια και πρόβεια τυριά ή χοιρινές τηγανιές.

Μαυρούδι, Οινοποιείο Γκιρλέμη, Δομοκός

Το Μαυρούδι της οικογένειας Γκιρλέμη είναι ένα κρασί μικρής παραγωγής, περίπου 10.000 φιαλών, από ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου. Μετά τη ζύμωσή του, παλαιώνει για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ, έχει έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, βύσσινο και σταφίδα, αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καπνού, βανίλιας και μαύρης σοκολάτας. Ταιριάζει ιδιαίτερα με κιμαδοπαρασκευές (κεφτεδάκια, μπιφτέκια), αλλά και με ένα μέτρια ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο.

Νάουσα, Ξινόμαυρο, Κτήμα Μαρκοβίτη, Νάουσα

Το Κτήμα Μαρκοβίτη ή αλλιώς Pegasus, όπως είναι το παλιό του όνομα, είναι ένα από τα πιο value for money Ξινόμαυρα της Νάουσας. Το στιλ του είναι λίγο πιο ρουστίκ, με τα γήινα αρώματα να κυριαρχούν (δέρμα, βρεγμένο χώμα, άνθη, βότανα, αποξηραμένη ντομάτα). Η οξύτητά του είναι υψηλή, το σώμα μέτριο και οι τανίνες έντονες. Δοκιμάστε το δίπλα σε «χοντρό» κρέας (προβατίνα).

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών