ΠΟΤΑ

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

Οργανώσαμε τη μεγαλύτερη τυφλή γευσιγνωσία παλαιωμένων τσίπουρων που έχει γίνει στα χρονικά, στην οποία συμμετείχαν 20 δοκιμαστές και 30 παλαιωμένα τσίπουρα.

14.12.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!

Στο υπόγειο κελάρι του μπαρ CV Distiller, ανάμεσα σε σπάνια ποτά από όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Σε μια πρωτοφανή οριζόντια γευστική δοκιμή, όπου συμμετείχαν κάποιοι από τους πιο έμπειρους σομελιέ, μπαρτέντερ και γευσιγνώστες, λερώσαμε πάνω από 300 ποτήρια γευστικής δοκιμής με τα χρυσαφένια ποτά και ξεχωρίσαμε τα καλύτερα παλαιωμένα αποστάγματα της χώρας.

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στην αγορά τα ελάχιστα παλαιωμένα τσίπουρα που κυκλοφορούσαν ήταν… τα εξωτικά πουλιά στα κάτω ράφια της κάβας. Τότε αντιμετωπίζονταν με σνομπισμό και σκεπτικισμό, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα εκείνα αποστάγματα ήταν ήδη όχι απλώς άρτια, αλλά περίτεχνα και εκλεκτής ποιότητας. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός πως με το πέρασμα των χρόνων τα πρώτα αυτά παλαιωμένα αποστάγματα τελειοποιήθηκαν και συνέχισαν να μας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες γευστικές συγκινήσεις, ενώ ταυτόχρονα αρκετά ακόμα κυκλοφόρησαν στην αγορά, δημιουργώντας έναν νέο κωδικό στις κάβες και στις λίστες των μπαρ και των εστιατορίων. Από τα 30 παλαιωμένα αποστάγματα που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το βαρύ πυροβολικό. Το σημαντικότερο και πιο ελπιδοφόρο συμπέρασμα, όμως, είναι πως το υψηλό επίπεδο του συνόλου των τσίπουρων μας δίνει έναν λόγο να καμαρώνουμε για τα πολλά και πολύ αξιόλογα limited edition ελληνικά αποστάγματα, φτιαγμένα από ικανούς master blenders. Έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά, καθώς είναι εξίσου πρωτοκλασάτα και αντάξια με τα premium διεθνή alter ego τους, το ουίσκι, το κονιάκ, το μπράντι, το ρούμι και την τεκίλα. Ν. Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλιΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρο από προσφυγικά συνταγολόγιαΤσίπουρο από προσφυγικά συνταγολόγια

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!

Οι επιλογές μας

Παλαιωμένο Τσίπουρο Σπυρόπουλος

Ο Φώτης Σπυρόπουλος εξέλιξε αυτό που ο πατέρας του Σταύρος ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 ως χόμπι. Το παλαιωμένο τσίπουρο, φτιαγμένο στον ευβοιώτικο Κάμπο Δύστου από Σαββατιανό σταφύλι, γίνεται μεστό μένοντας 30 μήνες σε βαρέλι και 12 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Πιπέρι, φλούδες εσπεριδοειδών, ωραίο, ξηροκαρπάτο τελείωμα που θυμίζει φουντούκι και έντονη αίσθηση του βαρελιού μαζί με λίγο καπνό το κάνουν να ξεχωρίζει. Ν. Δ.

Τηλ. παραγωγού: 22230-25.827

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο μπαρτέντερ Αλέξανδρος Γκικόπουλος
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο μπαρτέντερ Χρήστος Γκόλφης

Methexis Cigar, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ένα απόσταγμα από την αρωματική ποικιλία Sauvignon Blanc, που παλαιώνει σε βαρέλια από το λευκό κρασί Αμέθυστος του Κτήματος στην Αδριανή Δράμας. Εμφιαλώνεται σε μια πολύ εντυπωσιακή γυάλινη καράφα και έχει έντονα αρώματα αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών, γλυκών μπαχαρικών, καπνού και αποξηραμένων ανθέων. Στο στόμα το αλκοόλ είναι ενσωματωμένο άριστα, δίνοντας μια βελούδινη αίσθηση και ιδιαίτερα μακρά επίγευση, που μπορεί να συναγωνιστεί σε διάρκεια ακόμα κι ένα αυγοτάραχο. Α. Σ.

Τηλ. παραγωγού: 25210-82.231, 25210-82.348

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο μπαρτέντερ Αλέξανδρος Γκικόπουλος, η δημοσιογράφος Νένα Δημητρίου και ο σομελιέ Ελευθέριος Χανιαλίδης (δεξιά)

18.03, Makryonitis Syros Distillery

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της γευσιγνωσίας ήταν αυτό το μικρό κυκλαδίτικο διαμαντάκι. Ο ταλαντούχος Νίκος Μακρυωνίτης φτιάχνει στη Σύρο ένα πεντανόστιμο απόσταγμα που θυμίζει μπράντι ή ουίσκι, χρησιμοποιώντας κυκλαδίτικη Μονεμβασιά, λίγο ντόπιο Ασύρτικο και Σεριφιώτικο. Η σοδειά 18.03 παλαιώνει για τρία χρόνια μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από δεύτερο χέρι –πριν φιλοξενούσαν κρασί από το Μπορντό–, σε ένα κελάρι στο φως, ώστε το τσίπουρο να ωριμάζει σχεδόν κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο, συνθήκη μοναδική. Έχει πολύ πλούσια γεύση, που θυμίζει σταφίδες, είναι μπαχαρένιο και βοτανικό, με μακρά επίγευση και μεταξένια υφή. Φτιάχνονται μόνο 700 φιάλες. Ν. Δ.

Tηλ. παραγωγού: 6946-026.281

Η δημοσιογράφος Μερόπη Παπαδοπούλου
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο καθηγητής Οινολογίας και οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος

Puro, Θάνου Καραθάνου

Κάθε χρόνο και καλύτερο το limited edition τσίπουρο του πρωτοπόρου αποσταγματοποιού Θανάση Καραθάνου. Εδώ και 11 χρόνια παράγει στα μέρη του, την Καρδίτσα, ένα παλαιωμένο αριστούργημα από Μαύρο Μοσχάτο, αποτέλεσμα αδιάκοπων πειραματισμών και εμπεριστατωμένης μελέτης. Υποδειγματικό, κομψό και περιπετειώδες, με χαμομήλι και τριαντάφυλλο, μελωμένα δαμάσκηνα, καπνό, σοκολάτα και βύσσινο, έχει ένα τρανταχτό στόμα, στρογγυλό και περίπλοκο, μεστό και με μεγάλη διάρκεια. Ν. Μ.

Τηλ. παραγωγού: 24410-69.559

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο εστιάτορας Γιώργος Λυκούρης

Lord Amber, Vladikas Winery Distilery

Αυτό το ελληνικό «Scotch» μάς ταξιδεύει από τις Σέρρες στα Highlands. Η οικογένεια Βλαδίκα έχει καταφέρει να φτιάξει ένα καλοσχεδιασμένο πολυποικιλιακό απόσταγμα παλαιωμένο για 5 χρόνια σε καινούργια δρύινα βαρέλια, αυστηρό και περιεκτικό, που θυμίζει ουίσκι. Με δυνατούς δρύινους χαρακτήρες και σύνθετο μπουκέτο με ξερά σύκα,
μανταρίνια και κεράσια, μηλόπιτα, καραμέλα βουτύρου, μόκα και καπνό, έχει βάθος γεύσης, πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή. Μεγάλο φινάλε, καπνιστό, γλυκό και πικάντικο μαζί, με γλυκανισάτες αποχρώσεις. Ν. Μ.

Τηλ. παραγωγού: 23210-50.949

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Η οινοποιός και αποσταγματοποιός Ιωάννα Τσιλιλή (αριστερά) και η μπαρτέντερ Πόπη Σεβαστού (δεξιά)

Απόσταγμα 7 ετών, Κτήμα Maggel

Το Κτήμα Maggel βρίσκεται στην Καστοριά και παράγει την τελευταία δεκαετία παλαιωμένα αποστάγματα υψηλής ποιότητας από χαρμάνια διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιού που χρησιμοποιεί για την οινοποίηση. Το απόσταγμα στη συνέχεια παλαιώνει για 7 χρόνια σε γαλλικά βαρέλια, ώστε να αποκτήσει αυτό το καραμελωμένο χρώμα και αρώματα βανίλιας, καραμέλας, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και καπνού. Είναι το ποτό της πουτίγκας και ταιριάζει γενικά με επιδόρπια με μπαχαρικά και ξερά φρούτα. Α. Σ.

Τηλ. παραγωγού: 24675-04.754, 6972-221.498

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Η σομελιέ Λίλλυ Χαλικιά
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Η δημοσιογράφος Νικολέτα Μακρυωνίτου

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, Οινοποιία Παρπαρούση

Μια κατηγορία από μόνο του, το παλαιωμένο απόσταγμα οίνου από την οινοποιία Παρπαρούση στην Πάτρα είναι σταθερά ένα από τα κορυφαία ελληνικά αποστάγματα. Παράγεται από Σιδερίτη, μια σπάνια και σχετικά άγνωστη ερυθρωπή ποικιλία. Παλαιώνει για 12 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και αποκτά αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, ανθέων, γλυκών μπαχαρικών, καραμέλας και βανίλιας, με το αλκοόλ του να είναι εξαιρετικά ισορροπημένο. Δοκιμάστε το μαζί με καραμελένια γλυκά, όπως κρέμα καραμελέ. Α. Σ.

Τηλ. παραγωγού: 2610-420.334

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο μπαρτέντερ Νίκος Μπάκουλης
Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο σομελιέ Παναγιώτης Κατσούδας

Dark Cave, Τσιλιλή

Είκοσι εκπαιδευμένοι ουρανίσκοι το ξεχώρισαν στα τυφλά και του έδωσαν ομόφωνα την πρωτιά. Στέμφυλα από υψηλής ποιότητας θεσσαλικά σταφύλια αποστάζονται σε μικρούς άμβυκες και το απόσταγμα παραμένει για μία πενταετία σε παλιά γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια του Vinsanto. Κάτι κάνουν πολύ καλά εκεί πάνω στα Μετέωρα, αφού το παλαιωμένο τσίπουρό τους, που παράγεται εδώ και εννέα χρόνια, χάραξε μαζί με δύο-τρία ακόμα αντίστοιχα πρωτοπόρα αποστάγματα τον δρόμο για την ευγενή παλαίωση του τσίπουρου. Διαθέτει μεγάλο αρωματικό εύρος, με σπαρταριστά αρώματα, όπως φλούδα περγαμόντου, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, βανίλια, μήλο και ξηρούς καρπούς. Ο καπνός και η σοκολάτα είναι αρώματα ευδιάκριτα και στο στόμα. Είναι καλοδομημένο και πολύπλοκο, ρωμαλέο και βουτυράτο. Ν. Μ.

Τηλ. παραγωγού: 24310-85.885

Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!
Ο σομελιέ Τηλέμαχος Παπανδρέας

Ναβαρίνο τσίπουρο

Από σταφύλια Chardonnay και Ugni blanc στους αμπελώνες της Τριφυλλίας φτιάχνεται το τσίπουρο της Navarino Vineyards. Παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια και έπειτα εμφιαλώνεται, σε παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 5.000 φιάλες, γι’ αυτό και είναι διαθέσιμο προς πώληση μόνο εντός του Navarino Collection, ενώ σερβίρεται στους πελάτες της Costa Navarino, σε όλους τους χώρους εστίασης. Στη γευσιγνωσία ξεχώρισε για το χρυσαφί του χρώμα, τον καλό όγκο στο στόμα, τα διακριτικά εσπεριδοειδή. Συνολικά ισορροπημένο και πολύ ευχάριστο. Ν. Δ.

Τηλ. πληροφοριών: 27230-91.130

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκΤα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ

Ευχαριστούμε θερμά το μπαρ CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7, Αθήνα, Τ/210-72.31.767) για τη φιλοξενία. Επίσης, πολλές ευχαριστίες στην εταιρεία OINOLINE Ν. Χασάπης – Α. Πλακιώτης ΟΕ για τη διάθεση των ποτηριών γευσιγνωσίας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών