ΠΟΤΑ

Οι μεζέδες θέλουν τσίπουρο. Ναι, αλλά ποιο;

Πείτε μας τι μεζέδες θα έχετε στο τραπέζι σας, να σας πούμε ποιο τσίπουρο πρέπει να επιλέξετε!

24.02.2022| Updated: 08.04.2022
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Οι μεζέδες θέλουν τσίπουρο. Ναι, αλλά ποιο;

Παράγεται εδώ και αιώνες σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και στα μικρά νησάκια και στις άνυδρες Κυκλάδες. Γιατί μπορεί το αμπελάκι να μην τα κατάφερνε να δώσει την ποιότητα και την ποσότητα σταφυλιού που απαιτείται για κρασί, μπορούσε όμως σε κάθε περίπτωση να δώσει την πρώτη ύλη για απόσταξη. Και με μια ρακή, ένα τσίπουρο, μια τσικουδιά (όλα το ίδιο απόσταγμα είναι, με διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τον τόπο παραγωγής) στηνόταν το κυριακάτικο γλέντι στην αυλή ή στη σάλα. Μπήκε αργά στην αστική ζωή και στην καθημερινότητα μαζί με διάφορες παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου μας: τοπικά τυριά και αλλαντικά, αλίπαστα, ελιές και τουρσιά βρήκαν στο τσίπουρο έναν ιδανικό σύντροφο. Με τα χρόνια, η στροφή των καταναλωτών στο τσίπουρο παρέσυρε κάποιους ρηξικέλευθους παραγωγούς, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία εμφιαλωμένων αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας, τα οποία τολμούν πλέον να εμφανιστούν και σε πιο επίσημα τραπέζια. Το πιο σπουδαίο αβαντάζ όμως του τσίπουρου είναι η ευκολία του να συνοδεύει ετερόκλητες γεύσεις. Γι’ αυτό και είναι η ιδανική επιλογή για φιλικά τσιμπολογήματα χωρίς κανόνες και για τα μικρά αποκριάτικα γλεντάκια που συνήθως στήνονται εκ των ενόντων χωρίς προετοιμασίες και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα για ταιριάσματα και ισορροπίες.

Οδηγίες χρήσης

Με γλυκάνισο ή χωρίς;

-Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Προσωπικά προτιμώ χωρίς. Να σημειώσουμε επίσης πως οι κρητικές τσικουδιές δεν έχουν ποτέ γλυκάνισο.

-Παγώστε το μπουκάλι στην κατάψυξη ώστε το ποτό σας να είναι παγωμένο.

-Αν θέλετε προσθέστε ένα παγάκι αλλά όχι νερό.

-Βασικό ρόλο παίζει το ποτήρι. Ξεχάστε τις δαχτυλήθρες των καφενείων στα χωριά, ξεχάστε τους σωλήνες των τσιπουράδικων. Μικρές τουλίπες του λευκού κρασιού ή τα ειδικά ποτήρια αποσταγμάτων για τους ρέκτες.

Οι προτάσεις μας

Τσίπουρο με θαλασσινά σερβίρουν στα μαγαζιά της Νέα Λαμψάκου στην Εύβοια, τσίπουρο με λίγη αλευρόπιτα κι ένα λουκανικάκι στα Ζαγοροχώρια. Εξαιρετικές και οι δύο εμπειρίες. Όπως είπαμε, το τσίπουρο λατρεύει τους μεζέδες αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το κρασί σε ένα γεύμα. Αν δηλαδή την Τσικνοπέμπτη βάλετε στο τραπέζι σας μπριζόλες, ψαρονέφρια και φιλέτα, μη σερβίρετε τσίπουρο. Ένα δυναμικό κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή. Αν όμως στο τραπέζι μπουν λουκάνικα, σαρμαδάκια, λούζες, σαλάμια, σύγλινα, κεφτεδάκια, κ.λπ., ποντάρετε σε ρωμαλέα τσίπουρα, όπως του Κατσάρου και του Καρδάση, αλλά και τα κλασικά Δεκαράκι, Αποστολάκη, το Μούχταρο του Lost Lake Distillery, τα τσίπουρα Avantes Distillery, αυτό του Σπυρόπουλου από την Εύβοια και την κρητική τσικουδιά Πατεριανάκη από Κοτσιφάλι.
Για τους «καπνιστούς» μεζέδες, θαλασσινούς και βουνίσιους και για το αυγοτάραχο, προτείνω Αγιονέρι Islay Cask Finish, ένα τσίπουρο του πρωτομάστορα Τσιλιλή, που ωριμάζει και τελειώνει σε βαρέλια από Islay Single Malt ουίσκι παίρνοντας μια καπνιστή γήινη γεύση. Σίγουρη επιλογή είναι πάντα και το τσίπουρο από Ασύρτικο του Κτήματος Σιγάλα.
Την εβδομάδα της Τυρινής, με τα ανάλογα τυρένια μεζεδάκια, προτιμήστε κομψά αρωματικά τσίπουρα, όπως ο Κανένας του Τσάνταλη, το Ηδωνικό από το εντυπωσιακό πρότυπο αποστακτήριο του Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα, την Ασημένια Λίμνη του Γκλίναβου από 100% ηπειρώτικη Ντεμπίνα και βέβαια όλα τα αποστάγματα Μαλαγουζιάς: Δεκαράκι, Lost Lake Distillery κ.ά., καθώς και το Βιδιανό Πατεριανάκη.
Αν τα αποκριάτικα μεζεδάκια σας έχουν επιρροές από την ασιατική κουζίνα, σας προτείνουμε πολύ ιδιαίτερα αποστάγματα, όπως είναι το Φραγκόσυκο του Κτήματος Σιγάλα και τοHefebrand του Lost Lake Distillery, το πρώτο και μοναδικό απόσταγμα από οινολάσπες.
Τέλος, αν προτιμάτε να πιείτε κοκτέιλ, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το Angel Tears τριπλής απόσταξης από Μοσχάτο Τυρνάβου της αποσταγματοποιίας Κατσάρου και το ιδιαίτερο O/Purist, ένα ισορροπημένο απόσταγμα από Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Ugni Blanc, στην παραγωγή του οποίου συνδυάζεται η τέχνη του αποσταγματοποιού με την εμπειρία του bartender. Και όσο για τα παλαιωμένα ελληνικά αποστάγματα που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά είναι κατάλληλα για άλλες γαστρονομικές ασκήσεις και όχι για τα αποκριάτικα μεζεδάκια μας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών