ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς ξεχωρίζουμε τα καλά σαλάμια;

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε το αγαπημένο μας αλλαντικό, πώς το σερβίρουμε σωστά και πώς το αξιοποιούμε στα φαγητά.

25.01.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς ξεχωρίζουμε τα καλά σαλάμια;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά

Από τη μυρωδιά

Το καλό σαλάμι έχει απαλή μυρωδιά νωπού κρέατος. Αρκεί να μυρίσουμε ένα βιομηχανικό σαλάμι για να καταλάβουμε τη διαφορά.

Από το πόσο ώριμα είναι

Οσο πιο σκούρο το χρώμα τους και όσο πιο σκληρά είναι όταν τα πιέζουμε, τόσο πιο ώριμα και γευστικά είναι. Προτιμάμε όσα δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστική συσκευασία σε κενό αέρος. Ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, μπορούμε να βρούμε σαλάμια από την ίδια εταιρεία, άλλα συσκευασμένα (στα self-service ψυγεία) και άλλα χωρίς συσκευασία, χύμα στον πάγκο κοπής αλλαντικών.

σαλάμι, μιράν

Από την εμφάνιση

Όσο πιο ζωντανά και πιο διακριτά είναι τα κομμάτια του λίπους (δηλ. όσο λιγότερο με πολτοποιημένη μάζα μοιάζει το σαλάμι), τόσο το καλύτερο.

Από τη γεύση

Τα σαλάμια αέρος από μικρές βιοτεχνίες είναι συνήθως γευστικότερα. Έχουν πιο μαστιχωτή υφή, είναι αλμυρούτσικα αλλά όχι λύσσα, με το σκόρδο να ακούγεται πολύ διακριτικά στο βάθος, στην πραγματικότητα να τονώνει τη γεύση του κρέατος. Έχουν επίσης μια υπόξινη επίγευση και μια πολύ ελαφριά «ταγκίλα», που οφείλεται στις ζυμώσεις κατά την ωρίμαση τους. Δοκιμάζοντας θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας γευστικές προσλαμβάνουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύγλινο Μάνης: αυτό θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας αλλαντικόΣύγλινο Μάνης: αυτό θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας αλλαντικό

Ιδέες για να τα απολαμβάνουμε

Όπως όλα τα αλλαντικά, το αφήνουμε εκτός ψυγείου για λίγη ώρα, να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες, ώστε να κοπούν το ίδιο λεπτά και οι κόκκοι των πιπεριών και να μην τους μασάμε ολόκληρους. Μετά, με ένα μικρό μαχαιράκι «χαλαρώνουμε» και αφαιρούμε το έντερο που το περιβάλλει.

Αν το σερβίρουμε σε πλατό μαζί με άλλα αλλαντικά, καλό είναι να καθοδηγήσουμε τους καλεσμένους μας να καταναλώσουν πρώτα τα πιο ήπια και μετά τα πιο έντονης γεύσης αλλαντικά. Το σαλάμι αέρος θα κάλυπτε λ.χ. ένα γλυκοφάγωτο προσούτο San Daniele αλλά και το πιο αλμυρό Parma. Μαζί ταιριάζει να σερβίρουμε ελληνικά τυριά της αρεσκείας μας (προτιμότερο πικάντικα), ελιές πράσινες (που μπορούμε να έχουμε προηγουμένως αρωματίσει με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού) ή άλλες και λιαστές ντομάτες που έχουμε προηγουμένως ζεματίσει μέσα σε βραστό νερό, ίσα να μαλακώσουν, και στεγνώσει. Επίσης, ψωμί, κατά προτίμηση προζυμένιο και μικρά κρίθινα παξιμάδια.

Πέρα από σάντουιτς, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να αρτύσουμε φαγητά. Κόβουμε μια μικροποσότητα σε κύβους, τους σοτάτουμε ελαφρώς σε λίγο λάδι ίσα να ροδίσουν και τους χρησιμοποιούμε σε ομελέτες με πατάτες (τύπου φουρτάλιες), σε μακαρονάδες (με ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά), σε πατάτες γιαχνί (στο τέλος του μαγειρέματος) ή σε πίτσες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών