ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτσα με κασέρι, προσούτο και βασιλικόΠίτσα με κασέρι, προσούτο και βασιλικό
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για 1 πίτσα διαμ. περίπου 32 - 34 εκ.

Για τη βάση (εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμη από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την πίτσα με μπρόκολο, κασέρι και σαλάμι Λευκάδος ξεκινάμε με την βάση και σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά, να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
  3. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  4. Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
  5. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή στο μίξερ (με το γάντζο, το εξάρτημα για ζύμωμα) για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  6. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με ελάχιστο αλεύρι ή νερό (με φειδώ).
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Την ξαναζυμώνουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα να ξεφουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει ξανά.
  9. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, βάζουμε πάνω το ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν λεπτό δίσκο, διαμ. περίπου 36 - 38 εκ. και πάχους περίπου 2 - 3 χλστ.
  10. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον τακτικά, για να μην κολλήσει πάνω του.
  11. Λαδώνουμε το ταψί ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Πίτσα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ το μπρόκολο, το κασέρι, την πάπρικα, αλάτι και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση.
  3. Απλώνουμε και το σαλάμι, ραντίζουμε με το λάδι και πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτσα.
  5. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας μία άκρη της.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ένα παιχνιδιάρικο Traminer ή ένα ξηρό Μοσχάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μπρόκολο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών