Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάζουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.

Δευτέρα – Μπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα με μανιτάρια

Μπουτάκια κρασάτα με μανιτάρια
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μια εύκολη αλλά εντυπωσιακή συνταγή: Κρασάτα μπουτάκια κοτόπουλου με φρέσκα μυρωδικά και μανιτάρια, που γίνονται εύκολα σε μια κατσαρόλα. Ένας αφράτος πουρές και μια λαχανοσαλάτα με καρότο, τα ιδανικά συνοδευτικά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονοσαλάτα στα γρήγορα: 10 συνταγές για εύκολα, ελαφριά γεύματαΜακαρονοσαλάτα στα γρήγορα: 10 συνταγές για εύκολα, ελαφριά γεύματα

Τρίτη –  Καλαμάρια γιουβέτσι στην κατσαρόλα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ένα αχνιστό, μελωμένο γιουβέτσι με τρυφερά καλαμαράκια που τώρα είναι και στην εποχή τους, είναι ό,τι πρέπει για ένα χορταστικό οικογενειακό γεύμα. Πράσινη σαλάτα εποχής και αφράτα κρίθινα παξιμάδια, το ιδανικό συνοδευτικό του.

 

Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί με ελιές, μια σμυρναίικη συνταγή

Πατάτες γιαχνί με ελιές
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τρία ταπεινά υλικά και μια σμυρναίικη συνταγή κάνουν ένα μοναδικό, χορταστικό, οικονομικό και νοστιμότατο γιαχνί. Μην ξεχάσετε, ζεστό προζυμένιο ψωμί, μια σαλάτα με πρασινάδες και πορτοκάλι και μια μαλακή, βουτυράτη φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνίσιοι κεφτέδες με αυγά και πικάντικη σάλτσα ντομάταςΑυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές

Πέμπτη – Κεφτεδάκια κοτόπουλου με κάρι και σάλτσα ντομάτας

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Και κεφτεδάκια και κοτόπουλο και πλούσια ντοματένια σάλτσα και λίγο κάρι για εξωτικό άρωμα. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος, εκτός από καροτοσαλάτα, μια τηγανιά πατάτες ή βουτυράτο ρύζι για συνοδεία;

 

Παρασκευή – Ρεβυθάδα με αντζούγιες και κεφαλοτύρι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, σας έχουμε μια ιδιαίτερη και λιχούδικη ρεβυθάδα. Είναι φουρνιστή, πικάντικη, με αλμυρούτσικες αντζούγιες και κομμάτια κεφαλοτυριού, που λιώνουν ελαφρώς και ροδίζουν όμορφα. Μερικές φέτες προζυμένιου ζεστού ψωμιού και έτοιμο το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατογλυκό με 3 υλικάΓρήγορα γλυκά για κάθε μέρα: 23 απολαυστικές συνταγές έτοιμες στο άψε σβήσε

Σάββατο – Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα με κουνουπίδι και ντομάτα

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Φιλέτο φρέσκου ή κατεψυγμένου μπακαλιάρου, μαγειρευτό στην κατσαρόλα σαν γιαχνί με τροφαντό κουνουπίδι, μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας και μια μικρή καυτερή πιπερίτσα. Ένα εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό ψαροφαγητό. Αφαιρέστε την πιπερίτσα, αν πρόκειται να το φάνε παιδιά. Μια σαλάτα με βραστά χόρτα εποχής το συνοδεύει ιδανικά. Κάντε και μια τηγανιά πατάτες για… τα παιδιά!

Κυριακή – Γιουβέτσι με αρνάκι και δυόσμο

Γιουβέτσι με αρνάκι και δυόσμο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το κυριακάτικο γιουβέτσι με αρνίσιο μπούτι, μανέστρα, ντομάτα του κουτιού, λίγο μέλι, δεντρολίβανο και μπόλικο φρέσκο δυόσμο. Λίγο ούζο ή τσίπουρο και βούτυρο πρόβειο κάνουν τη γευστική διαφορά. Στο τραπέζι θα βγάλουμε επίσης ωραίες ελιές, φέτα και μια σαλάτα με βραστά λαχανικά, μπρόκολο ψητό ή μια λαχανοσαλάτα με καρότο.

 

Ζητήσατε γλυκό; Εμείς είμαστε εδώ για εσάς. Ιδού:

Πορτοκαλόπιτα με πολτό ολόκληρων πορτοκαλιών

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Τα αγαπημένα πορτοκάλια της εποχής γίνονται ένα λαχταριστό γλυκό. Για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για πρωινό, για απογευματινό σνακ με τον καφέ, για όλες τις ώρες της ημέρας.

 

Δείτε εδώ 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + ένα γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Μπρόκολο

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών