ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠορτοκαλόπιτα εξωτικήΠορτοκαλόπιτα εξωτική με ανανά
40' προετοιμασία
35' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 25 x 30 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για την πορτοκαλόπιτα με πολτό ολόκληρων πορτοκαλιών ξεκινάμε και βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτουμε καλά με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 15-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν ελαφρά, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πάνω σε ξύλο κοπής.
  3. Αφαιρούμε κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  4. Πολτοποιούμε τα κομμάτια στον πολυκόφτη (ρίχνοντας και τους χυμούς που έμειναν στο ξύλο κοπής).
  5. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
  6. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας, τον χυμό, το βούτυρο, τον πολτό πορτοκαλιών, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
  7. Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε σε ορθογώνιο μέτριο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ. και φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι.
  10. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι η πορτοκαλόπιτα να ροδίσει.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Αποσύρουμε αμέσως και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
  3. Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε αργά με το χλιαρό σιρόπι.
  4. Την αφήνουμε να απορροφήσει πλήρως το σιρόπι και να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών