1 ώρα και 30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 25 X 35 εκ.Για το σιρόπι
Για την πίτα
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε την εξωτική πορτοκαλόπιτα με ανανά, ξεκινάμε από το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τους γλυκάνισους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις πάρουν μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας τον χυμό πορτοκαλιού και την πούλπα ανανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Πίτα
- Κόβουμε τα φύλλα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
- Τα βάζουμε σε ταψί και τα στεγνώνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 90°C για 1 ώρα μέχρι να ξεραθούν, ανακατεύοντάς τα τακτικά.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα πορτοκάλια, ολόκληρα, για 1 ώρα, μέχρι να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
- Πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στον πολυκόφτη μαζί με τα κομμάτια ανανά μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές.
- Τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε τα ξερά κομμάτια από τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα ταψί 25 x 35 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και στολίζουμε με τις ροδέλες ανανά.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε σταδιακά την καυτή πίτα με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να απορροφήσει καλά το σιρόπι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.