20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπουτάκια κρασάτα με μανιτάρια, σοτάρουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο τα κοπανάκια σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί) για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (30 ml), τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι, τα δαφνόφυλλα και 100 ml νερό.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Ελέγχουμε μήπως μέσα στο χρόνο αυτό κολλήσουν και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (1 - 2 κουτ. σούπας). Έτσι, τα κρεμμύδια μαλακώνουν και αποκτούν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
  4. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν.
  5. Αποσύρουμε.
  6. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδισμένα «κοπανάκια» και το περιεχόμενο του τηγανιού (μανιτάρια + σκόρδο), σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
  8. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα μπουτάκια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
  9. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα.
  10. Σερβίρουμε τα κρασάτα μπουτάκια με τα μανιτάρια και τη σάλτσα.
  11. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών