ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπρόκολο με εύκολη μπεσαμέλ και καπνιστό τυρίΜπρόκολο με εύκολη μπεσαμέλ και καπνιστό τυρί
40' προετοιμασία
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 τάρτα

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Για τις γαρίδες

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την τάρτα ψυγείου με μπρόκολο και γαρίδες ξεκινάμε με τη βάση και τρίβουμε τα παξιμαδάκια στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο (ώστε να απορροφήσει καλύτερα τα αρώματα από τα μπαχαρικά), προσθέτουμε το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι), την πάπρικα και τα τριμμένα παξιμαδάκια και ανακατεύουμε καλά.
  3. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 26 - 28 εκ. ή σε ένα ταψάκι μέσα σε τσέρκι (στεφάνι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής) ίσου μεγέθους.
  4. Με τη ράχη ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη ώστε να στερεοποιηθεί η βάση μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Μαγειρεύουμε στον ατμό (σε ηλεκτρικό ατμομάγειρα ή σε ανοξείδωτο τρυπητό ή από μπαμπού, που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα κομμάτια της πατάτας, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι.
  2. Τα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τα περνάμε από το μύλο λαχανικών και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Ζεσταίνουμε στο μπρίκι τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες.
  4. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα στύβουμε με τα χέρια μας, ώστε να στραγγίξουν, και τα διαλύουμε στον ζεστό πολτό λιαστής ντομάτας.
  5. Αναμειγνύουμε πολύ καλά το μείγμα λιαστής ντομάτας - ζελατίνης με τον πουρέ μπρόκολου - πατάτας.

Γαρίδες

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι (2 κουτ. σούπας) και ροδίζουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές.
  2. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε την πάπρικα και το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι) και τη μουστάρδα.
  3. Ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά και αποσύρουμε.

Τάρτα

  1. Βγάζουμε από την κατάψυξη τη βάση της τάρτας, στρώνουμε το μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα και από πάνω τακτοποιούμε τις γαρίδες.
  2. Ξαναβάζουμε την τάρτα στη συντήρηση για 3 - 4 ώρες.
  3. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το τσέρκι ή τα τοιχώματα της φόρμας, κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Μπρόκολο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών