40'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: για 1 τάρταΓια τη βάση
Για τη γέμιση
Για τις γαρίδες
Διαδικασία
Βάση
- Για την τάρτα ψυγείου με μπρόκολο και γαρίδες ξεκινάμε με τη βάση και τρίβουμε τα παξιμαδάκια στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο (ώστε να απορροφήσει καλύτερα τα αρώματα από τα μπαχαρικά), προσθέτουμε το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι), την πάπρικα και τα τριμμένα παξιμαδάκια και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 26 - 28 εκ. ή σε ένα ταψάκι μέσα σε τσέρκι (στεφάνι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής) ίσου μεγέθους.
- Με τη ράχη ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη ώστε να στερεοποιηθεί η βάση μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Μαγειρεύουμε στον ατμό (σε ηλεκτρικό ατμομάγειρα ή σε ανοξείδωτο τρυπητό ή από μπαμπού, που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα κομμάτια της πατάτας, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι.
- Τα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τα περνάμε από το μύλο λαχανικών και τα ανακατεύουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε στο μπρίκι τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες.
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα στύβουμε με τα χέρια μας, ώστε να στραγγίξουν, και τα διαλύουμε στον ζεστό πολτό λιαστής ντομάτας.
- Αναμειγνύουμε πολύ καλά το μείγμα λιαστής ντομάτας - ζελατίνης με τον πουρέ μπρόκολου - πατάτας.
Γαρίδες
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι (2 κουτ. σούπας) και ροδίζουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε την πάπρικα και το γλυκάνισο (ή το μαραθόσπορο ή το μπαχάρι) και τη μουστάρδα.
- Ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά και αποσύρουμε.
Τάρτα
- Βγάζουμε από την κατάψυξη τη βάση της τάρτας, στρώνουμε το μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα και από πάνω τακτοποιούμε τις γαρίδες.
- Ξαναβάζουμε την τάρτα στη συντήρηση για 3 - 4 ώρες.
- Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε το τσέρκι ή τα τοιχώματα της φόρμας, κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.