ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικάΝτολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικά
1 ώρα και 30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 60

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Αμπελόφυλλα

  1. Για τα ντολμαδάκια γεμιστά με ξινομυζήθρα ξεκινάμε και αν τα αμπελόφυλλα είναι κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε 500 ml ζεστό νερό, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού, τα αμπελόφυλλα και αλατοπίπερο.
  4. Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα, αλλά να μη λιώσουν.
  5. Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Σουρώνουμε το ζουμί, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ώστε να παραμείνει ζεστό το ζουμί.

Γέμιση

  1. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Αποσύρουμε, αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Ντολμαδάκια

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  2. Διαλέγουμε τα μεγάλα και πιο σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (που ιδανικά να χωράει τα ντολμαδάκια σε μία στρώση).
  3. Κρατάμε μερικά φύλλα για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια.
  4. Απλώνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο πάνω σε λεία επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 1 - 2 κουτ. γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος, κλείνουμε τις άκρες σαν φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι.
  5. Τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά, και από πάνω σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα (αν δεν μας φτάσουν, βάζουμε και μαρουλόφυλλα).
  6. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να ζεσταθούν και να λιώσουν ελαφρώς τα τυριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών