ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότουΜπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότουΟ μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι μονόδρομος. Επιλέγουμε τον χυλό και τη σάλτσα που μας αρέσει και ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο τραπέζι για την εθνική μας εορτή. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα από γλώσσα, γαλέο, λαβράκι, ουρές πεσκανδρίτσας ή τσιπούρα.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά

Μερίδες: 800 γρ. ψαριού

Χυλός τεμπούρα της Νένας Ισμυρνόγλου

Χυλός με μπίρα και πετιμέζι της Νένας Ισμυρνόγλου

Πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά της Νένας Ισμυρνόγλου

Πανάρισμα με καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και πάπρικα της Νίκης Τρέσσου και της Ευδοκίας Φυλακούρη

Πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι της Νίκης Χρυσανθίδου

Διαδικασία

Χυλός τεμπούρα της Νένας Ισμυρνόγλου

  1. Για τον χυλό τεμπούρα* της Νένας Ισμυρνόγλου, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι καγιέν, την γλυκιά πάπρικα, το αλάτι, το λάδι και το παγωμένο νερό.

Χυλός με μπίρα και πετιμέζι της Νένας Ισμυρνόγλου

  1. Για τον χυλό με μπίρα και πετιμέζι της Νένας Ισμυρνόγλου, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, το πετιμέζι, τη μπίρα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει.

Πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά της Νένας Ισμυρνόγλου

  1. Για το πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά της Νένας Ισμυρνόγλου, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τον κουρκουμά και το ούζο.

Πανάρισμα με καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και πάπρικα της Νίκης Τρέσσου και της Ευδοκίας Φυλακούρη

  1. Για το πανάρισμα με καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και πάπρικα της Νίκης Τρέσσου και της Ευδοκίας Φυλακούρη, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το χοντρό αλάτι και την πάπρικα.

Πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι της Νίκης Χρυσανθίδου

  1. Για το πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι της Νίκης Χρυσανθίδου, σε ένα μπολ ανακατεύουμε, το αλεύρι, το σουσάμι, το αλάτι και το τζίντζερ.

Τηγάνισμα

  1. Ρίχνουμε τόσο λάδι σε μια κατσαρόλα ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα φιλέτα ψαριού σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 5 εκ.), και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Τα βουτάμε στον χυλό που ετοιμάσαμε ή τα αλευρώνουμε αν το μείγμα δεν είναι χυλός, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά, τινάζουμε να φύγει το περιττό και τα τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά και από τις δύο πλευρές.
  3. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια και σερβίρουμε.
  4. Συνοδεύουμε με τις σάλτσες, πικάντικο λαδολέμονο, εξωτική σάλτσα με φυστικοβούτυρο, πικάντικη σάλτσα με ντοματίνια και τσίλι και κρέμα με σέσκουλα.

Μυστικά

*Τον χυλό τεμπούρα τον ετοιμάζουμε πάντα με παγωμένο νερό και τον χρησιμοποιούμε αμέσως, διαφορετικά απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού.

Το τηγάνι θέλει οξύτητα για να ισορροπήσει τη λιπαρότητά του. Λευκά κρασιά με κοφτερό χαρακτήρα λοιπόν, πολύ ξηρά και λεμονάτα. Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Sauvignon blanc, Ροδίτης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών