ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές με φρέσκια ντομάτα και μπρουσκέτα με καπνιστό σκουμπρίΦακές με φρέσκια ντομάτα και μπρουσκέτα με καπνιστό σκουμπρί
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 - 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τις φακές με τα υγρά που έμειναν σε ένα βαθύ ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  4. Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μαζί με τον πελτέ για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  6. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Αδειάζουμε στο ταψί με τις φακές, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι ακόμα αρμυρός) και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
  8. Σκορπίζουμε το μάραθο, τον άνηθο και τα μυρώνια και βάζουμε τον μπακαλιάρο.
  9. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών