ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος λεμονάτοςΜπακαλιάρος λεμονάτος μικρασιάτικος

Από το λιμάνι της Καλαμάτας έφευγαν γεμάτα σταφίδες τα πλοία, για να τις μεταφέρουν σε τόπους μακρινούς. Εκεί αγκυροβολούσαν και άλλα εμπορικά πλοία και ψαράδικα, με γεμάτες τις κασέλες τους φρέσκα και παστά ψάρια. Από αυτή την τυχαία συνάντηση γεννήθηκε μάλλον ο μπακαλιάρος τσιλαδιά (η λέξη πιθανώς προέρχεται από παράφραση της φράσης «του λαδιού», αφού και σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείται πολύ ελαιόλαδο). Ο σεφ Στέλιος Μπαρμπέας μάς έφτιαξε αυτό το παραδοσιακό πιάτο: μπακαλιάρος με σταφίδες, κρεμμύδι και ντομάτα.

15' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το μπακαλιάρο τσιλαδιά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι (είναι αρκετά αλμυρός ο μπακαλιάρος), πιπέρι και τις σταφίδες.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα.
  3. Σε ένα ταψί απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας σε μία στρώση, ακουμπάμε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου και τα δαφνόφυλλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και να δέσει η σάλτσα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών