«Αμπέλι μου πλατύφυλλο και κοντοκουρεμένο,
δέσε σταφύλια κόκκινα, να μπω να τρυγήσω,
να κάμω αθάνατο κρασί, μοσχοβολιά γιομάτο».

Κώστας Κρυστάλλης

«Έχουν ωριμάσει τα σταφύλια και πρέπει να μαζευτούν τώρα που κρατάει ο καιρός. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθουν τα πρωτοβρόχια». «Τρέμει το φυλλοκάρδι μου, πρέπει αυτή την εβδομάδα να τρυγήσουμε», εξηγεί ο αμπελουργός στον οινοποιό. «Μα ακόμη έχω δουλειά με τα βαρέλια. Τελείωσα με το στανιάρισμα (τη στεγανοποίηση) και θέλω να τα πλύνω, να τα κάνω ένα λουτρό με σκίνο, μυρτιά και δάφνες και να τα απολυμάνω με θειάφι». «Σε παρακαλώ, κάνε ό,τι είναι να κάνεις γρήγορα. Αν βρέξει, πάμε χαμένοι…» Σχέδια και προγραμματισμός πίνοντας τον πρωινό καφέ την Κυριακή μετά τη λειτουργία, στο καφενείο του χωριού. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ο τρύγος γρήγορα, χρειάζονται πολλά χέρια, επιστρατεύεται όλο το χωριό (νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες, γι’ αυτό και τον παρομοιάζουν με πόλεμο). Ο Σεπτέμβριος μήνας ονομάζεται και Τρυγητής. Το όνομά του προέρχεται από το ρωμαϊκό ημερολόγιο και ήταν ο έβδομος μήνας. Πρωτομηνιά είναι η πρώτη ημέρα του Εκκλησιαστικού Έτους, Αρχή της Ινδίκτου. Αυτό το ημερολόγιο είχαν και οι Βυζαντινοί. Ξεκινούν οι γιορτές του έτους με το Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν τον Αύγουστο, με την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15. Συνεχίζουμε τις συγκομιδές και τον Σεπτέμβρη, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπάμιες, φασόλια, φακές, καλαμπόκι και μήλα, αχλάδια, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.ά., αλλά την τιμητική του έχει σίγουρα το αμπέλι με τα σταφύλια.

Χοιρινό με μούστο στον φούρνο (για 6 μερίδες)
2 κιλά χοιρινό μπούτι (χωρίς λίπος και κόκαλα), κομμένο σε μεγάλα κομμάτια / 600 ml μούστος / 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χοντροκομμένες / 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες / 2 ξυλάκια κανέλας / 5-6 φύλλα δάφνης / 200 ml ελαιόλαδο / αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τον μούστο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μείνει το 1/3 και λιγότερο. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, τις δάφνες, την κανέλα και τον μούστο και 1 φλιτζάνι νερό και τα ανακατεύουμε καλά. Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Με ένα μαχαίρι τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και βάζουμε τα σκόρδα μας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε το ταψί του φούρνου με δύο φύλλα λαδόκολλας, έτσι ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε το κρέας με το ζουμί του, τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα του μπολ και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα λαδόκολλας. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας από τον μούστο.

Άρωμα μεθυστικό και γεύση μοναδική.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών