ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Thessaloniki Wine & Spirits Trophy: Τα τρία κρασιά που βραβεύτηκαν

Τα τρία αυτά κρασιά, διαφορετικών χρωμάτων και ποικιλιών, βραβεύτηκαν ως τα καλύτερα στην κατηγορία «λευκός, ροζέ και ερυθρός οίνος» στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy.

23.04.2024
Thessaloniki Wine & Spirits Trophy: Τα τρία κρασιά που βραβεύτηκαν

Σήμερα θα σας προσκαλέσω σε ένα ιδιαίτερο γεύμα, για να δοκιμάσουμε τρία κρασιά υψηλής ποιότητας και οινικού ενδιαφέροντος.

Ας ξεκινήσουμε με μια ζουμερή ψητή συναγρίδα και χτένια ψημένα στα κάρβουνα. Στα ποτήρια μας τίποτα λιγότερο από μια Σαντορίνη. Μια Σαντορίνη με την υπογραφή του Κτήματος Αργυρού, του εμβληματικού κτήματος του νησιού στην Επισκοπή Γωνιάς, όπου από το 2004 η τέταρτη γενιά των Αργυρών κρατάει το τιμόνι, με τιμονιέρη τον Ματθαίο. Ανήσυχο πνεύμα, δημιουργικός και πρωτοπόρος, δημιουργεί μικρής ποσότητας, αλλά υψηλής ποιότητας κρασιά που εκφράζουν τον τόπο και τη φιλοσοφία της παράδοσης των Αργυρών. Ανάμεσα στα κρασιά του, σήμερα διαλέγω να δοκιμάσουμε το Cuvee Monsignori Santorini 2019, ένα ΠΟΠ κρασί 100% Ασύρτικο με 14% αλκοόλ, ωριμασμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρυώσαμε στους 12°C και ξεδίπλωσε στα ποτήρια μας αρώματα εσπεριδοειδών και φρούτων, υπογραμμισμένων από θαλασσινή αλμύρα, αιγαιοπελαγίτικη αύρα και ηφαιστειακή μνήμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάζοντας τα κρασιά του κυπριακού οινοποιείου Οίνου ΓηΔοκιμάζοντας τα κρασιά του κυπριακού οινοποιείου Οίνου Γη

Το δεύτερο πιάτο μας ήταν μελωμένα λαδερά γεμιστά, ντομάτες και πιπεριές, με άφθονο δυόσμο. Σερβίρουμε ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και κλείνοντας τα μάτια φτάνουμε στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, 2.200 στρέμματα υποδειγματικού αμπελώνα, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, η πραγματοποίηση το 1997 του ονείρου δύο φίλων, του αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη και του οινολόγου Άγγελου Ιατρίδη, και στη συνέχεια των θυγατέρων τους, Αγγελικής Ιατρίδου και Εμορφίλης Μαυρίδου, που συμμετέχουν στην ομάδα συνεχίζοντας την παράδοση. Ροζέ Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος 2023 Κτήμα Άλφα, με γοητευτικό ροζέ χρώμα και πλούσια αρωματική μύτη, γεμάτο, λιπαρό, γαστρονομικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί αξίζει να γνωρίσετε τα κρασιά του ΛιβάνουΓιατί αξίζει να γνωρίσετε τα κρασιά του Λιβάνου

Η τρίτη ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, όταν ο νεοαφιχθείς από την Ντιζόν φέρελπις οινολόγος Γιώργος Σκούρας έκανε μια θεατράλε παρουσίαση του πρώτου του κρασιού σε θέατρο των Αθηνών! Τέλη δεκαετίας του ’80, ο Μέγας Οίνος επί σκηνής και ο Σκούρας ανεβάζει τον πήχη. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος 2020 βρίσκεται ακόμα στη σκηνή και στα ποτήρια μας και εισπράττει θερμότατα χειροκροτήματα. Ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon, από ηλικιωμένα αμπέλια με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, δίνει ένα κρασί σκούρο κόκκινο, που υπόσχεται συμπύκνωση και πολυπλοκότητα και τηρεί τις υποσχέσεις του συμπληρώνοντάς τες με φινέτσα και αρωματική δύναμη. Κεράσια, μπαχάρια, καπνός, πιπέρια και βότανα, τανίνες και οξύτητα σε πλήρη αρμονία. Μέτρια ψημένο βοδινό φιλέτο, πατάτες τηγανητές, και ήπιαμε εις υγείαν των καλών μας φίλων Γιώργου και Ουρανίας Σκούρα και των νεότερων Δημήτρη και Στέλλας, που μας κράτησαν νοερά παρέα στο γεύμα μας.

Τα τρία αυτά κρασιά, διαφορετικών χρωμάτων και ποικιλιών, βραβεύτηκαν ως τα καλύτερα στην κατηγορία «λευκός, ροζέ και ερυθρός οίνος» στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, όπως μετονομάστηκε φέτος, μετά από 23 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοργάνωσης ήταν, και παραμένει, να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1090.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών