Κάνουμε τα κουμάντα μας και ζητάμε από τον χασάπη να μας μαζέψει κομμάτια λίπους από μέρη του αρνιού ή του προβάτου που δεν χρησιμοποιούνται, όπως οι ουρές, αλλά και από την κοιλιά του ζώου (λόγω ανατομίας εκεί συγκεντρώνεται πολύ λίπος προκειμένου να προστατευθούν τα εσωτερικά όργανα). Μπορούμε επίσης να συμπληρώσουμε με κομμάτια από αρνίσια μπόλια για να συγκεντρώσουμε ικανή ποσότητα. Καλό είναι να μαζέψουμε τουλάχιστον 1-2 κιλά. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το λίπος σε μικρά κυβάκια, καθαρίζοντάς το όσο καλύτερα μπορούμε από κομμάτια κρέατος. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λιπάκια σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σταδιακά θα αρχίσουν να λιώνουν και να εξατμίζεται το νερό που περιέχουν. Στο τέλος, όταν σταματήσουν πια να τσιτσιρίζουν όσα έχουν απομείνει, σουρώνουμε το λίπος σε ένα γυάλινο βάζο και το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο (τα τραγανά κομμάτια που σουρώσαμε είναι σαν τις τσιγαρίδες, κι είναι τέλειο μεζεδάκι). Το λίπος θα στερεοποιηθεί αμέσως μόλις κρυώσει και σε όψη και υφή θα μοιάζει με γλίνα ή λάδι καρύδας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε γεύση σε πιλάφια ή σε τηγανιές με κρέας ή λαχανικά, αραιώνοντάς το, αν θέλουμε,με ελαιόλαδο όπως κάνουμε εδώ. Τα φαγητά αυτά θα πρέπει να τα σερβίρουμε ζεστά, γιατί το λίπος σταθεροποιείται όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτό το λίπος θα τηγανίσουμε και τις ωραιότερες πατάτες της ζωής μας! Σκεφτείτε τες σαν το αντίστοιχο μιας ψητής πατάτας που ψήνεται στο ταψί με το αρνί και παίρνει γεύση από τα ζουμιά του κρέατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο πιάτο του φτωχού – Πατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυτζήθραΠατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυζήθρα
15' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4 μερίδες, ως συνοδευτικό

Διαδικασία

  1. Για τις πατάτες τηγανητές σε πρόβειο ή αρνίσιο λίπος ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το αρνίσιο λίπος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει το όλον, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (στη μεσαία βαθμίδα) και ρίχνουμε και τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, όχι πολλές μαζί, για να μη βράσουν μέσα στο λάδι.
  3. Τις γυρνάμε μία φορά, για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, και τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  4. Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Μυστικά

Μια άλλη ιδέα είναι να τηγανίσουμε τις πατάτες σε μείγμα από αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος και ελαιόλαδο, σε αναλογία 2 προς 1.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών