ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι ιστορίες του Μπάρμπα

Αστακός πιλάφι ή γιαχνί με πατάτες;

12.09.2016| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Οι ιστορίες του Μπάρμπα

Αστακός πιλάφι ή γιαχνί με πατάτες;

Η θέση: Στη παραλία του Μώλου, μία από τις ομορφότερες του νησιού, σχεδόν 10′ από τη Χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Εδώ στεκόταν παλιά το σπίτι του κυρ Χρήστου, που υπήρξε σπουδαίος ψαράς. Τα ανίψια του, ο Κώστας και ο Γιώργος Χιώτης, το μετέτρεψαν σ’ ένα πανέμορφο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα με κυκλαδίτικη αισθητική, φωτογραφίες από τα παλιά και οικογενειακά κειμήλια.

Το φαγητό: Τοπική κουζίνα και ουζομεζέδες, μαγειρεμένα με μαεστρία. Οι σαλάτες που φτιάχνονται με τραγανά, φρέσκα λαχανικά από γειτονικό μποστάνι αλλά και τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού και μελιτζάνας σε προδιαθέτουν για όσα θα ακολουθήσουν. Η φρέσκια σουπιά με ρεβύθια, ο ροφός με μπάμιες στον φούρνο, το χταπόδι κοκκινιστό με πλιγούρι, με τ’ άρωμα του γλυκάνισου και της καπνιστής πάπρικας να αφήνουν τη σφραγίδα τους, και το χταποδάκι στιφάδο μαρτυρούν τη δημιουργική ανησυχία του Κώστα Χιώτη που σερβίρει ελληνικά πιάτα with a twist και πολύ συναίσθημα.


Δοκιμάστε οπωσδήποτε και αστακομακαρονάδα, σύμβολο του νησιού, αφού η θάλασσά προσέφερε τους αστακούς απλόχερα. Οι ντόπιοι μαγείρευαν παλιά τον αστακό με ρύζι, εκδοχή που θα βρείτε εδώ, ενώ ο Κώστας φτιάχνει τον αστακό και με πατατούλες γιαχνί ή σκυριανό στριφτάρια. Αν πάλι κάτσετε για ούζο, δοκιμάστε τα παστά ψαράκια του (όπως το σκουπρί ή τις σαρδέλες), τις σουπιές με μάραθο (παραδοσιακό σκυριανό πιάτο), τα μύδια αχνιστά και τις πονηρές γαρίδες σαγανάκι, χωρίς ντομάτα, που σβήνονται με brandy.

Ο λογαριασμός: 12- 15 ευρώ ανά άτομο.

Η κάβα: Καλή συλλογή από ελληνικές μπύρες (Νήσος, Septem, Βεργίνα), επιλογές για τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα και πολλά ουζάκια από Σάμο, Χίο, τη Καλαμάτα, χύμα κρασί από το κτήμα Μίγα στον Τύρναβο και βέβαια “Λαλάρι”, τοπικοί οίνοι από το κτήμα του Σταμάτη Νικολάου, όπως και κάποιες επιλογές από το σαντορινιό κτήμα Γαβαλά. Η κάρτα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με περισσότερες επιλογές εμφιαλωμένων κρασιών.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 13:00 – 01:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών