ΕΞΟΔΟΣ

Think Tank

Εκλεκτούς «παγκόσμιους» καφέδες και αξιόλογα κρητικά κρασιά δοκιμάζουμε στο cafe-wine bar του Ηρακλείου

28.06.2013| Updated: 16.02.2024
Think Tank

Εκλεκτούς «παγκόσμιους» καφέδες και αξιόλογα κρητικά κρασιά δοκιμάζουμε στο cafe-wine bar του Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Think tank σημαίνει διαδικασία παραγωγής ιδεών, δεξαμενή σκέψης, στρατηγική. Ο Μάρκος Ξενογιαννάκης, ο Αντώνης Κουνενός και ο Θωμάς Αράχωβας ονόμασαν έτσι το δικό τους cafe-wine bar στο κέντρο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Το νεαρό της ηλικίας και η πίστη στο διαφορετικό τούς έκαναν τολμηρούς και έτσι αποφάσισαν να επιτεθούν στην κρίση με ένα κατάστημα ειδικού ενδιαφέροντος: Το «Think Tank» προσφέρει μόνο καφέ «speciality» (προερχόμενο δηλαδή από μια μικρή παραγωγή, η οποία φτάνει το 10% παγκοσμίως, και έχει μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά) και 40 κρασιά από γειτονικά οινοποιεία.

Νοίκιασαν μια μονοκατοικία με παλιακά μωσαϊκά, τα οποία διατήρησαν, γκρέμισαν τις μεσοτοιχίες, ανακαίνισαν την εσωτερική αυλή, φύτεψαν λουλούδια, και έστησαν τις προθήκες του κρασιού από ανακυκλωμένο ξύλο. Το μαγαζί στήθηκε σε μόλις έξι μήνες. «Εχουμε βάλει και οι τρεις μας πολλή προσωπική δουλειά, αφού το φτιάξαμε χωρίς αρχιτέκτονα, χωρίς διακοσμητή, μετά από πολλές ώρες εκπαίδευσης σε σεμινάρια καφέ και οινογνωσίας. Και όλα αυτά χωρίς δάνειο», λέει ο Μάρκος.

Τι παραγγέλνουμε: Το δημοφιλές βιδιανό, το μοσχάτο σπίνας από την περιοχή του Σελινίου, το αρχαίο και μεσογειακό λιάτικο είναι μερικές μόνο από τις ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν κρασί με χαρακτήρα γενναίο και φυσιογνωμία κρητική. Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, οινοχόος με πολύχρονη εμπειρία σε εστιατόρια και οινοποιεία, βρίσκεται εδώ καθημερινά για να κατευθύνει, να εξηγεί και να προσφέρει στους πελάτες το κρασί που τους ταιριάζει καλύτερα.

Κατά την επίσκεψή μου δοκίμασα πρώτα ένα ποτήρι «Δαφνί» του Λυραράκη, λεμονίζον, με αρώματα θυμαριού. Κι έπειτα το βιδιανό του Πατεριανάκη, που είχε νότες αμυγδαλένιες και άφηνε μια φρεσκάδα άγουρου καρπού. Από το οινοποιείο του Δασκαλάκη δοκίμασα για πρώτη φορά τον «Ψίθυρο», ένα ροζέ φραουλένιο, με τόνους ντομάτας και βατόμουρου. Η τελευταία γουλιά ήταν από τη «Μαρυσίνη» του Διγενάκη, ένα κρασί ξυλώδες, καρυδάτο, γεμάτο, σαν κάστανο, φτιαγμένο από Cabernet Sauvignon, Syrah και λιάτικο. Κι ύστερα ήταν ώρα για καφέ… Επέλεξα έναν που προμηθεύονται από την εταιρεία TAF, λέγεται Margarita. Ο barista, ο ειδικός καφετζής, κατάφερε να συμπυκνώσει την απόλαυση «speciality» μέσα στο μικρό φλιτζάνι του εσπρέσο.

Τι πληρώνουμε: Το κρασί σε ποτήρι ξεκινά από 3,5 € και ο καφές 2,40 €, τιμές που εναρμονίζονται πλήρως με τα δεδομένα της εποχής αλλά και του Ηρακλείου.

Επιπλέον πληροφορίες: Οργανώνουν βραδιές γευσιγνωσίας για πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους και πότες νέας κοπής.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών