20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 3 μέτρια καρβέλιαΔιαδικασία
- Για το ψωμί με μπίρα και μαγιά, ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ, περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
- Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την μπίρα.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 3 μέτρια καρβέλια, τα βάζουμε στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλα 30 λεπτά, να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε για περίπου 55 – 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε ένα καρβέλι πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.