ΑΓΟΡΑ

10 γλυκά με εσπεριδοειδή που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα

Με λεμόνι, με πορτοκάλι, με μανταρίνι, ή με περγαμόντο; Δοκιμάστε τα καλύτερα γλυκά με εσπεριδοειδή της πόλης για να ομορφύνετε τις χειμωνιάτικες μέρες σας.

03.02.2022| Updated: 04.02.2022
10 γλυκά με εσπεριδοειδή που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα

Μανταρίνια, μυρωδάτα λεμόνια, ζουμερά πορτοκάλια, αλλά και yuzu, περγαμόντα, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονα. Αγαπάμε τα εσπεριδοειδή για τους χυμούς, τη γλύκα και την ευχάριστη ξινάδα τους. Το ίδιο και οι ζαχαροπλάστες μας, που χρησιμοποιούν σχεδόν κάθε μέρος των φρούτων -από το ζουμί και το ξύσμα μέχρι τη σάρκα και τις φλούδες- για να φτιάξουν επιδόρπια γεμάτα φρεσκάδα, σε δημιουργίες που ισορροπούν το ξινό με το γλυκό. Αν έχετε όρεξη για λεμονάτες κρέμες, αφράτα ζυμαράκια ποτισμένα με ρούμι και μανταρίνι, μαστιχωτές πορτοκαλόπιτες ή κρεμώδη σορμπέ, ρίξτε μια ματιά στη ακόλουθη λίστα. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας γλυκά με εσπεριδοειδή στην Αθήνα.

Μπαμπάς με ρούμι και μανταρίνι

 

Με έχει ενθουσιάσει η πρόοδος του ζαχαροπλαστείου Poulette, με τη μικρή αλλά εκλεκτή γκάμα γλυκών του. Η Κατερίνα Λιβά βάζει πάθος και φως στα δημιουργήματά της και το καθένα έχει εκατό τοις εκατό τη σφραγίδα της. Αυτός ο ζουμερός μπαμπάς με ρούμι και μανταρίνι είναι μια έκρηξη χαράς στο στόμα. Η φρεσκοψημένη ζύμη του με την κοκκώδη υφή ξεχειλίζει από χυμό αρωματικών μανταρινιών και ρούμι, κι εκεί που λες ότι η απόλαυση έχει ολοκληρωθεί, σκάει στον ουρανίσκο σου ένα τραγανό crumble από φιστίκι και μαρμελάδα με κομματάκια μανταρινιού, σε μια συναρπαστικά δροσερή μπουκιά. Στην κορυφή, ένα αφράτο «σκουφί» με κρέμα από μασκαρπόνε, φιστίκια και σπιρτόζικα κομματάκια φρέσκων εσπεριδοειδών, από γκρέιπφρουτ μέχρι μανταρίνι, για τέλεια ισορροπία. Β.Κ.

Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 61, Αγ. Παρασκευή, Τ/ 211-11.14.172

Μια τάρτα όλο λεμόνι

Θυμάστε την ψεύτικη γεύση λεμονιού που έχουν μερικά γλυκά; Όταν τα αρώματα και οι εντάσεις του καλύπτονται από το βούτυρο και τη ζάχαρη; Ε, αυτή είναι η ακριβώς αντίθετη περίπτωση. Όλη η γεύση του μοσχοβολιστού εσπεριδοειδούς είναι εδώ, με όλη τους τη ζωντάνια και την ένταση. Η τάρτα λεμονιού του Ourse διαθέτει ακόμα και λίγη -διακριτική- πικράδα, ακριβώς όση χρειάζεται για να σε «ξυπνήσει» καθώς την απολαμβάνεις. Η τραγανή βάση βουτύρου είναι γεμάτη κρέμα λεμονιού, αλλά και κρέμα τζίντζερ. Μέσα τους κρύβονται κονφί φιλέτα λεμονιού, μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ, ενώ την επιφάνεια καλύπτει μια ελαφριά μαρέγκα, που μοιάζει με marshmallow. Γ.Π.

Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, T/ 212-10.67.019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό Ρωσία μέχρι Μεξικό: Νόστιμα γλυκά απ’ όλο τον κόσμο στην ΑθήναΑπό Ρωσία μέχρι Μεξικό: Νόστιμα γλυκά απ’ όλο τον κόσμο στην Αθήνα

Μια διάσημη πορτοκαλόπιτα 

Μια από τις ωραιότερες εκδοχές του δημοφιλούς γλυκού, που τρώγεται χωρίς τύψεις. Έχει ελαφρύ σιρόπι καστανής ζάχαρης και φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο και βιολογικό πρόβειο γιαούρτι. Εξόχως αρωματική, περιέχει και ξύσμα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Είναι μαστιχωτή και ζουμερή, πιο πορτοκαλένια δεν γίνεται. Ν.Μ.

Φύσις, Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-60.90.740, Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/ 211-40.69.267

Lemon pie

Τόσο νόστιμη όσο φαίνεται είναι η οικογενειακή lemon pie του φούρνου Kora. To φαντασμαγορικό μοτίβο της καψαλισμένης μαρέγκας κερδίζει με την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις, αλλά και η γεύση δεν πάει πίσω. Η πλούσια κρέμα λεμονιού ακουμπάει στη βουτυράτη τάρτα, ενώ η στρώση της μαρέγκας που την καλύπτει είναι κι αυτή γενναιόδωρη. Απαιτείται παραγγελία 48 ώρες πριν την παραλαβή και φτάνει στα χέρια σας ολόφρεσκια, σαν σύννεφο. Για όποιον δεν μπορεί να περιμένει, ο φούρνος βγάζει και εξαιρετικά λεμονάτα μπισκότα. Γ.Π.

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.27.855

Τάρτα Yuzu

Ο ελληνικός «ναός» του fine pastry εδώ και δεκαετίες! Η τάρτα με yuzu της Μέλισσας έχει και υψηλή αισθητική, εκτός από τη δεδομένη ποιότητα. Η βάση της, ένα μπισκότο σαμπλέ, χρωματίζεται πράσινη καθώς ζυμώνεται με τσάι matcha. Μέσα στο μπισκότο μπαίνει κρέμα ναμελάκα με φυσική βανίλια Ταϊτής και από πάνω κρέμα λευκής σοκολάτας με φυσικό πουρέ από yuzu. Εξαιρετική είναι και η lemοn pie τους, με πυκνή κρέμα λεμονιού, που ισορροπεί ιδανικά μεταξύ ξινού και γλυκού. Ν.Δ.
Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/ 210-57.11.055

Caprese με μανταρίνι

Μια κομψή εκδοχή του κλασικού ιταλικού γλυκού έχει δημιουργήσει ο Στέλιος Παρλιάρος. Το υγρό κέικ δεν έχει αλεύρι στο μείγμα αλλά αμύγδαλο, πράγμα που το κάνει και gluten free. Η γεύση του ενισχύεται με μια πληθωρική δόση από μανταρίνια Χίου. Φουλ στο άρωμα και με υφή εθιστική. Γ.Π.

Sweet Alchemy, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.40.205

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο 

Η γιαγιά Χριστίνα και η κόρη της Βαρβάρα, Χιώτισσες από το Πυργί, έμαθαν την τέχνη του γλυκού του κουταλιού και της μαρμελάδας από τη Μικρασιάτισσα προγιαγιά Πλουμίτσα, και την εξασκούν στο εργαστήρι τους, στη Νέα Ιωνία. Αδυναμία τους τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια και περγαμόντα που έρχονται από το Άργος, και βέβαια μανταρίνια, από πού αλλού;, από συνεργαζόμενο παραγωγό της Χίου. Στο εργαστήρι τους ο βασιλιάς των γλυκών, το περγαμόντο με το μυθικό άρωμα, γίνεται έργο τέχνης: ελαφρύ, σχεδόν ρευστό σιρόπι, φλούδα παχουλή και τραγανή, δίχως ίχνος συντηρητικών και πηκτικών. Μερακλίδικα είναι και τα υπόλοιπα γλυκά από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι φλούδα ή φέτα, λεμόνι, κέικ λεμονιού γεμιστό με μαρμελάδα της επιλογής σας, αλλά και η συλλογή με πρωταγωνιστή το χιώτικο μανταρίνι: γλυκό κουταλιού φλούδα, μαρμελάδα αρωματισμένη με μαστίχα -με και χωρίς ζάχαρη-, λικέρ. Β.Κ.

Γιαγιά Χριστίνα, Πιττακού 12, Νέα Ιωνία, Τ/ 210-27.76.688

Σορμπέ μανταρίνι 

Εκτός από τέλειο χρώμα, το σορμπέ μανταρίνι του Django έχει και τέλεια γεύση. Το δοκιμάσαμε πρόσφατα, μαζί με μια ξηροκαρπάτη κρέμα και ήταν όλη η γεύση του χειμώνα σε μια κουταλιά. Φρέσκο, δροσερό, νόστιμο, σε αφήνει να νιώσεις όλη τη χαρά του μανταρινιού χωρίς καμία παραπανίσια γλυκάδα. Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, το μανταρίνι είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές που μπορεί να γίνει σορμπέ με την προσθήκη λίγης μόνο ζάχαρης. Γ.Π.

Django, Βεΐκου 15, Κουκάκι, T/ 211-42.22.029

Η τάρτα λεμόνι

Ανάμεσα σε μπουτίκ, εύθραυστα γλυκά μινιμάλ αισθητικής σε έναν σικάτο χώρο με αυστηρές γραμμές, βρίσκεται στοιχισμένη μια αντίστοιχης λογικής τάρτα λεμονιού. Δεν είναι όμως όποια κι όποια. Είναι η αψεγάδιαστη εκδοχή του Δημήτρη Οικονομίδη, φιλοτεχνημένη με δεξιότητα, ώστε να θυμίζει ακριβό κόσμημα. Έχει γλυκόξινη δροσιά και είναι λεμονάτη όσο πρέπει, με φρεσκάδα και τόσο κομψή γλύκα. Αποτελείται από μαστιχωτή, ελβετική μαρέγκα, κρεμέ, μαρμελάδα και χαβιάρι, όλα από λεμόνι, και μια τραγανή και χορταστική βουτυρένια βάση που δίνει στο κατά τα άλλα αέρινο γλυκό μια ωραία, στιβαρή υπόσταση. Ν.Μ. 

Dimitris Economides Athens, Λεωφ. Κηφισίας 340, Τ/ 210-67.55.000

Και άλλος μπαμπάς με ρούμι και μανταρίνι

Τον μπαμπά του Κολέτσα στο Χαλάνδρι μου τον σύστησε φίλος ζαχαροπλάστης και είχε απόλυτο δίκιο. Είναι ένας μπαμπάς ωραίος, ζουμερός, με πρώτης τάξης και καλοδουλεμένα όλα τα υλικά που τον απαρτίζουν. Στο σιρόπι βάζουν μπράντι, εσπεριδοειδή, λουίζα, τσάι του βουνού και κανέλα, ενώ ένα ζελιφιέ εσπεριδοειδών μπαίνει ενδιάμεσα στον μπαμπά και την ωραιότατη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ν.Μ.
Κολέτσας, Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.52.085

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών