ΑΓΟΡΑ

Πώς πίνουμε καφέ τώρα: Τάσεις, γεύσεις και νέες συνήθειες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα τώρα.

08.07.2022
Πώς πίνουμε καφέ τώρα: Τάσεις, γεύσεις και νέες συνήθειες

Η επέλαση των microroasteries: η τέχνη του καβουρδίσματος κερδίζει πόντους

Από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα στάδια παραγωγής του καφέ είναι το καβούρδισμα. Εκεί ο ψήστης, ανάλογα με το πόσο καλά γνωρίζει την τέχνη του, μπορεί να καταστρέψει τον κόκκο ή να τον κάνει να λάμψει. Φρέσκα καβουρδίσματα, ελαφριά ψησίματα που αναδεικνύουν περισσότερα αρώματα, ποικιλία γεύσεων – οι νέοι χώροι του καφέ θέτουν στόχους σαν τους παραπάνω και για να τους πετύχουν εξοπλίζονται όλο και συχνότερα με το δικό τους μικρό καβουρδιστήρι, με μικρή παραγωγή που εξυπηρετεί το κοινό τους. Κάθε microroastery αποκτά, αναλαμβάνοντας τη διαδικασία του καβουρδίσματος, την ευελιξία να επιλέξει πιο ψαγμένους καφέδες. Παράλληλα εγγυάται τη φρεσκάδα τους και χτίζει μια ταυτότητα εφαρμόζοντας διαφορετικά στιλ καβουρδίσματος.

Σε τι φλιτζάνι πίνουμε τώρα καφέ;

Από τον υψηλής ποιότητας κόκκο που ψήνεται από αληθινούς τεχνίτες, ώστε να αποδοθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα αρώματα του καφέ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέχρι τη φάση της παρασκευής του ροφήματος, κάθε βήμα έχει βαρύτητα όταν μιλάμε για speciality καφέ. Τι γίνεται όμως με την ίδια την κούπα; Τα καλά coffee shops αγαπούν τελευταία τις χειροποίητες κεραμικές κούπες, για μια πιο ζεστή, ανθρώπινη αίσθηση, έναντι της πορσελάνης και της μαζικότητας με την οποία έχει συνδεθεί. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, κάποιοι το πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για τη σχέση που έχει το σχήμα και το βάρος της κούπας με την απόλαυση του καφέ, όπως θα μιλούσε ένας σομελιέ για τα ποτήρια του κρασιού. Το πάχος στο χείλος του φλιτζανιού επηρεάζει την ταχύτητα και τη ροή του καφέ προς τη γλώσσα και κατά συνέπεια τη γεύση του. Ο ίδιος ακριβώς καφές με την ίδια συνταγή έχει γευστικές διαφορές από τη μία κούπα στην άλλη, γι’ αυτό και πολλά μαγαζιά που ειδικεύονται στον καφέ λαμβάνουν πλέον αυτά τα χαρακτηριστικά σοβαρά υπόψη.

 

Εσείς έχετε συνδρομή για καφέ στο σπίτι;

Όπως και στη μαγειρική, έτσι και στον καφέ οι καλύτερες πρώτες ύλες σημαίνουν πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Όσοι φτιάχνουν συστηματικά καφέ στο σπίτι θα δουν τη μέρα τους να βελτιώνεται με μια συνδρομή (coffee subscription). Οι Kudu και προσεχώς οι Samba είναι μόνο δύο από τους Έλληνες roasters που προσφέρουν ήδη αυτή την υπηρεσία στην Ελλάδα με speciality καφέ, σε κόκκους ή αλεσμένο. Αυτό που έχει να κάνει ο καταναλωτής είναι να επιλέξει τον καφέ που του αρέσει και το πρόγραμμα που του ταιριάζει, και το προϊόν φτάνει στην πόρτα του κάθε μήνα, πιο εύκολα και πιο οικονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBuna Tetu: Η εμπειρία του αιθιοπικού καφέBuna Tetu: Η εμπειρία του αιθιοπικού καφέ

Τα συνοδευτικά του καφέ: ξεχάστε τα κατεψυγμένα κρουασάν

Τα σύγχρονα coffee shops μπορεί να έχουν τον καλό καφέ σε πρώτο πλάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουν τα γλυκά και τα αλμυρά συνοδευτικά σε δεύτερη μοίρα. «Όλα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχει νόημα να προσφέρεις έναν πάρα πολύ καλό καφέ ο οποίος έχει κάποια γευστικά χαρακτηριστικά, προέρχεται από συγκεκριμένες φάρμες, έχει καβουρδιστεί με πολλή προσοχή και την ίδια στιγμή να έχεις κατεψυγμένα κέικ ή τυποποιημένα προϊόντα. Όλα πρέπει να είναι στην ίδια φιλοσοφία, με την ίδια προσέγγιση. Το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο. Διαφορετικά, χαλάει το σύνολο, η εμπειρία», λέει σχετικά ο Κώστας Καλαφατάς, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης Samba Café Coffee Roasters. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, στη δεύτερη βάση τους στους Αμπελοκήπους (η πρώτη βρίσκεται στη Σόλωνος) έστησαν τη δική τους κουζίνα, στην οποία φτιάχνουν μόνοι τους όλα τους τα γλυκά, τα σνακ αλλά και κάποιες επιλογές σε ελαφρύ brunch. Στον κατάλογο θα βρει κανείς από σπιτικά μπισκότα και brownies μέχρι σάντουιτς με σαλάμι Λευκάδος, φρέσκο βασιλικό, λάδι τρούφας και ανθό αλατιού. Premium υλικά, ωραίες συνταγές και προσοχή στην παρασκευή του φαγητού τους δείχνουν αντίστοιχα πολλά ακόμη αθηναϊκά coffee shops.

 

Καφές στο μπουκάλι, αλλά και σε κουτάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TheRoosters.co (@theroosters.co)

Μακράν το πιο δημοφιλές ρόφημα καφέ στη χώρα, ο freddo κυριαρχεί πια χειμώνα καλοκαίρι, ωστόσο την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον για τον cold brew όλο και μεγαλώνει. Συνδυάζοντας μια πιο καθαρή, κρυστάλλινη γεύση, σοκολατένια επίγευση και ταυτόχρονα αρκετή ένταση, ο τελευταίος γίνεται σταδιακά αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν κρύο καφέ. Τον βρίσκουμε πλέον πολύ συχνά εμφιαλωμένο –σε γυάλινα μπουκάλια–, αλλά εσχάτως και σε αλουμινένια κουτάκια, μια τάση που έχει αρχίσει να επικρατεί και στις μπίρες που παράγουν ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες. Γιατί αυτή η στροφή; Πέρα από το γεγονός ότι τα αλουμινένια κουτάκια είναι ελαφριά, χρηστικά και εύκολα ανακυκλώσιμα, διατηρούν μάλλον καλύτερα το προϊόν, αφού δεν αφήνουν το φως του ήλιου να το διαπεράσει. Επιπλέον, νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ανεβάζουν τη διάρκεια ζωής του cold brew σε μπουκάλι ακόμα και στους έξι μήνες.

 

Κάψουλες φιλικές προς το περιβάλλον και φακελάκια για καφέ φίλτρου

Ακόμα και ο πιο παθιασμένος home barista δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί τον χρόνο, την αφοσίωση αλλά και την… ακαταστασία που απαιτούνται για να παραχθεί ένα φλιτζάνι ανώτερης ποιότητας καφέ στο σπίτι. Όσο μερακλής και να είναι κανείς, καμιά φορά χρειάζεται την ευκολία και συχνά τη βρίσκει στη μορφή της κάψουλας, που με τη σειρά της εξελίσσεται συνεχώς για να καλύψει τις νέες ανάγκες. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει να βλέπουμε κάψουλες με πολύ καλής ποιότητας καφέ, σε περιπτώσεις ακόμη και single origin, ενώ αρκετή προσοχή δίνεται πλέον και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση των αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίηση υλικών, ή, ακόμα καλύτερα, φτιαγμένες από οργανικά υλικά και πλήρως κομποστοποιήσιμες, ώστε μετά τη χρήση τους να αποδομούνται χωρίς να επιβαρύνουν το οικοσύστημα. Όσοι αγαπούν τον καφέ φίλτρου θα έχουν ίσως εντοπίσει, τελευταία, τα φακελάκια που μοιάζουν με εκείνα του τσαγιού και επιτρέπουν την παρασκευή ενός ποιοτικού φλιτζανιού σε λίγα λεπτά, χωρίς εξοπλισμό, με μοναδικά συστατικά το ζεστό νερό και τα coffee bags. Με τρία απλούστατα βήματα μπορεί κανείς να έχει καλό καφέ φίλτρου στο σπίτι, εν κινήσει, στο γραφείο, στο αεροπλάνο, σε κάμπινγκ ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Συχνά τα σακουλάκια είναι κατασκευασμένα από ανανεώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 καινούργια μαγαζιά για καλό καφέ στην Αθήνα5 καινούργια μαγαζιά για καλό καφέ στην Αθήνα

 

Latte με γάλα πατάτας;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUG Drinks (@dugdrinks)

Παρόλο που οι σκληροπυρηνικοί του καφέ δεν εγκρίνουν κανενός είδους γάλα, θεωρώντας πως η προσθήκη του μπορεί να καλύψει μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το τεράστιο κοινό που λατρεύει το γάλα στον καφέ του. Στη θέση του ζωικού πολλοί είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια προτιμούν φυτικής προέλευσης εναλλακτικές, από γάλα βρόμης, αρακά (φωτογραφία) ή αμυγδάλου, μέχρι την τελευταία τάση που έρχεται από το εξωτερικό, το γάλα πατάτας. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι ειδικοί το προκρίνουν επειδή συνδυάζει πολλές αρετές: είναι vegan, δεν περιλαμβάνει αλλεργιογόνα όπως η λακτόζη, η γλουτένη ή οι ξηροί καρποί και έχει μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον βάση· η καλλιέργεια πατάτας χρειάζεται λιγότερο από το 2% του νερού που απαιτείται για να καλλιεργηθούν τα αμύγδαλα. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι έχει ουδέτερη γεύση, οπότε μπορεί να συνοδεύσει τα ροφήματα καφέ χωρίς να αλλοιώσει πολύ τον χαρακτήρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡυζόγαλο με ελληνικό καφέΡυζόγαλο με ελληνικό καφέ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών