ΠΡΟΪOΝΤΑ

Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια

Επισκεφτήκαμε το εργαστήριο της οικογένειας Ποριάζη στη Λήμνο, όπου παράγονται, με εξαιρετικά άλευρα, τα πιο γνωστά και εκλεκτά παξιμάδια του νησιού.

09.07.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια

Γνωστή από την αρχαιότητα ως σιτοβολώνας του Αιγαίου, η Λήμνος παράγει εξαιρετικά άλευρα και, ως εκ τούτου, νοστιμότατο ψωμί και παξιμάδια. Από τα πιο γνωστά και εκλεκτά αυτά της οικογένειας Ποριάζη.

Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιγρί, ένα μικρό ψαροχώρι της ΛέσβουΣτο Σίγρι της Λέσβου μαγειρέψαμε ψαρομεζέδες απ’ τους λίγουςΤο 1919 ο Νικόλαος Ποριάζης και η σύζυγός του Χρυσάνθη ανοίγουν έναν φούρνο στο χωριό Πορτιανού. Εκεί φτιάχνουν ψωμί και παξιμάδια, με δικά τους αλεύρια. Ο σύζυγος αρρωσταίνει και η κ. Χρυσάνθη όχι μόνο κρατά μόνη της τον φούρνο, αλλά μεγαλώνει και την παραγωγή.

Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια

Τα χρόνια περνούν, η δουλειά περνάει στα παιδιά και, μετά, στα εγγόνια της, για να φτάσει σήμερα η τρίτη γενιά, με τον Νίκο (που έφυγε από τη ζωή το 2019) και τον Δημήτρη, αλλά και η τέταρτη, με τη Φωτεινή Ποριάζη, να παρασκευάζουν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 2 τόνους παξιμάδια και ψωμί. Τα αλεύρια είναι από ντόπια στάρια και κριθάρι.

Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδιαΣτη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώναΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώναΗ οικογένεια καλλιεργεί περί τα 1.200 στρέμματα, ενώ άλλα τόσα είναι των συνεργαζόμενων παραγωγών. Στις σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις της εταιρείας εργάζονται δεκαεννέα άτομα. Τα παξιμάδια, μεγάλα, όπως τα έκαναν από παλιά στο νησί, χορταστικά και ιδιαίτερα νόστιμα, τα βρίσκουμε σε ολόκληρη τη Λήμνο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα σούπερ μάρκετ ΑΒ, My market, Θανόπουλος και Σκλαβενίτης.

Η τέταρτη γενιά, η Φωτεινή Ποριάζη συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση
Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια Στη Λήμνο ξέρουν από παξιμάδια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσαΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών