Αυγουστιάτικα βρέθηκα σε μια στάνη με αγελάδες στο Νεοχώρι Ιωαννίνων. Ειδικοί τοποτηρητές μου σφύριξαν ότι είχε κυκλοφορήσει ένα καινούργιο γάλα σε σούπερ μάρκετ της περιοχής με την επωνυμία «Το Γιαννιώτ’κο» από μια ομάδα ντόπιων κτηνοτρόφων. Γάλα, μάλιστα, που τους είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση γιατί θύμιζε αυτό που έπιναν μεγαλώνοντας στο χωριό. Είναι πλούσιο, αρωματικό, γεμάτο, διατηρεί όλα τα λιπαρά του, όπως ακριβώς βγαίνει από το ζώο (δηλαδή 3,8% το καλοκαίρι έως και 4,2% το χειμώνα) και δεν υφίσταται καμιά άλλη επεξεργασία πέραν μιας ήπιας παστερίωσης στους 68° C. Θυμίζουμε ότι πολλές γαλακτοβιομηχανίες παστεριώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία και η συνήθης πρακτική είναι να αφαιρούν το λίπος και να το προσθέτουν ξανά μετά, στο ποσοστό που επιθυμούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομογενοποιημένο προϊόν, ίδιο όλο το χρόνο, σταθερό μεν, αλλά χωρίς τα αρώματα και τη γεύση του αυθεντικού γάλακτος.  

image

Πρωτεργάτης της Κίνησης, όπως αυτοαποκαλείται η ομάδα κτηνοτρόφων που το παράγει, είναι ο Μιχάλης Τζίμας. Μαζί με τον Χρήστο Τσιούρη και τον Νίκο Κατσάνο ξεκίνησαν δειλά τέλη Γενάρη με μερικά μισόλιτρα μπουκάλια για να δειγματίσουν το γάλα τους σε σούπερ μάρκετ της περιοχής και να δουν τι απήχηση θα έχει. Την 1η του Φλεβάρη μπήκαν κανονικά στην παραγωγή με 200 κιλά. Από την επομένη άρχισαν τα τηλέφωνα – «πότε ξεκινάτε;». Ο κόσμος εκδήλωσε ενδιαφέρον και εκείνοι ξεθάρρεψαν. Σε μία εβδομάδα τα 200 κιλά έγιναν 1.000, ενώ σήμερα φτάνουν τα 1.600 την ημέρα – κυρίως αγελαδινό, αλλά και πρόβειο το χειμώνα, καθώς επίσης και γιαούρτι (αγελαδινό και πρόβειο). Αντίστοιχα, οι τρεις παραγωγοί έγιναν 12, ενώ άλλοι 38 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περιμένουν τη σειρά τους…

Ολα εξαρτώνται από το αν θα επιτευχθεί ο επόμενος στόχος, που είναι η δημιουργία ενός συνεταιρισμού. Αυτό θα τους επιτρέψει να πάρουν χρηματοδότηση και να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης, ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Αυτήν τη στιγμή «φιλοξενούνται» στη μονάδα του κ. Μπούτσικου στους Ασπραγγέλους (ίσως θυμάστε το υπέροχο «βασιλοτύρι» που παράγει, βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο»). Δυστυχώς, λόγω της πολιτικής κατάστασης η υπόθεση έχει μπει στο συρτάρι. Μάλιστα, άλλη μία κίνηση που ήταν έτοιμοι να κάνουν -η δημιουργία ενός ATM γάλακτος μέσα στα Γιάννενα, αντίστοιχου με το ΘΕΣγάλα των Θεσσαλών- αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγω της επιβολής των capital controls. Ο κ. Τζίμας είναι σαφής: «Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν σταματήσει την παραγωγή ή έχουν μειώσει τα ζώα, λόγω του μεγάλου λειτουργικού κόστους. Γι’ αυτό και καταλήγουμε ως χώρα να εισάγουμε γάλα. Οσοι διασωθήκαμε μέσα στην κρίση είναι γιατί είχαμε δικές μας ζωοτροφές. Αυτή η κίνηση που κάναμε, λοιπόν, ήταν ένας τρόπος να επιβιώσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε να μη σβήσει η κτηνοτροφία. Αλλιώς, υπάρχει και η Γερμανία που βγάζει τυριά και γάλα. Θα τρώμε αυτά!». 

Που το βρίσκουμε:
Σε σούπερ μάρκετ των Ιωαννίνων (Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλος, Olla).Τηλ. παραγωγού: 6972 808 213

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών