ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε το καλύτερο σπιτικό μαγειρευτό στην Αθήνα

Όταν μας λείπει το φαγητό της μαμάς, ερχόμαστε εδώ.

06.09.2021
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου, Διονύσης Κουρής

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

1 Κίτσουλας

Μαγέρικο αξιώσεων, με παλιά ιστορία, από το 1946. Δύσκολη περίπτωση η επιλογή φαγητού. Τι να πάρω, σκάω κάθε φορά. Κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό, κουνέλι στιφάδο, κόκορα κρασάτο, κολοκυθάκια με αυγολέμονο; Και γιατί δεν παίρνεις μουσακά ή μπάμιες ή γιουβέτσι; Κάθε, μα κάθε φορά τα ίδια. Περισσότερο χρόνο μού παίρνει το να διαλέξω από το να φάω. Ν.Μ.
Καθημερινά μέχρι τις 17.30, Δευτέρα κλειστάαθημερινά μέχρι τις 17.30, Δευτέρα κλειστά

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι 210- 68.14.798 Google Map

2 Οικονόμου

Αν το ελληνικό καλοκαίρι ήταν ένα και μοναδικό φαγητό, μάλλον θα ήταν ένα πιάτο λαδερά της μαμάς. Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα λαδερά του Οικονόμου, σερβιρισμένα στα τραπέζια κάτω από τις ελιές. Από την κουζίνα, που λειτουργεί από το 1930, βγαίνουν επίσης φημισμένοι λαχανοντολμάδες, χορτόπιτες, αρνί στον φούρνο με πατάτες και πέντε-δέκα ακόμη πιάτα, τόσο απλά όσο και πολύτιμα. Γ. Π.
Δευτέρα-Παρασκευή: 19.00-01.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.30-01.00

Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα 210-34.67.555 Google Map

3 Ο Νικήτας

Και τέλεια ψητά, και μαμαδίστικο φαγητό σερβίρουν στον Νικήτα, όπου συχνάζουν οι κάτοικοι του κέντρου. Η ίδια οικογένεια κρατάει το μαγαζί από το 1967. Ό,τι και να φας θα νιώσεις πως βγήκε από σπιτική κουζίνα. Αναζήτησε τα πιάτα ημέρας – από γεμιστά μέχρι φασολάδα και κοκκινιστό– αλλά και τα περίφημα μπιφτεκάκια, τα (λουκούμια) ντολμαδάκια γιαλαντζί και το εξαιρετικό κοντοσούβλι. Γ. Π.
Δευτέρα-Πέμπτη: 12.00-19.00, Παρασκευή και Σάββατο: 12.00-00.00, Κυριακή: 12.00-19.00

Αγίων Αναργύρων 19, Πλ. Ψυρρή 210- 32.52.591 Google Map

4 Παλιά Φάβα

Η Παλιά Φάβα λειτουργεί από το 2005 και έχει γίνει πλέον ένα αγαπημένο στέκι για μαγειρευτό φαγητό. Η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή και το φαγητό σπιτικό. Η Ντίνα Χάλαρη (μαγείρισσα) ετοιμάζει πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που βρίσκει στην αγορά, και μας θυμίζει τη μαγειρική της μαμάς μας. Στο μενού θα βρεις μαγειρευτά, κρεατικά και θαλασσινά. Αυτή την εποχή ξεχωρίζει το αρνάκι λαδορίγανη και ο κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και ξερή μυζήθρα. Οι λαχανοντολμάδες σταθερή αξία. Μ. Π.
Δευτέρα-Κυριακή 12.00-23.30

Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο 210- 93.11.994 Google Map

5 Ζωοδόχος Πηγή

Μαγαζί με ιστορία και ευοίωνο μέλλον. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα από τον Κώστα και τον Γρηγόρη Λάμπρου πριν από τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμό, το ξανάφτιαξαν και το αφιέρωσαν στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή (εξ ου και το όνομα). Τώρα το λειτουργούν τα εγγόνια τους, ο Αλέξανδρος (ηθοποιός) και ο Κώστας (μουσικός), και κάνουν απίστευτη δουλειά, από την όμορφη ατμόσφαιρα του μαγαζιού μέχρι το καλομαγειρεμένο τους κοκκινιστό, τα ζουμερά κεμπάπ, το αρωματικό συκώτι, τη φάβα κ.ά. M. B.
<emΑνοιχτά καθημερινά πλην Κυριακής από 20.30 έως 01.30

Κατσούλη 77, Πειραιάς 210-48.14.438 Google Map

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών