ΕΞΟΔΟΣ

Οι ωραίες μπουκιές των Αθηνών: από το Τρομερό Παιδί στο Pharaoh

Ο Άγγελος Ρέντουλας κάνει νόστιμες στάσεις στην Αθήνα και αναπολεί γεύσεις που του έμειναν στο μυαλό.

22.02.2023| Updated: 23.02.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Οι ωραίες μπουκιές των Αθηνών: από το Τρομερό Παιδί στο Pharaoh

Οι φτωχοί λαχανοντολμάδες του Pharaoh

Ο σεφ του Pharaoh Μανώλης Παπουτσάκης/Φωτογραφίa: Άσπα Κουλύρα

Φτωχούς τούς λέει ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, καθότι δεν έχουν κρέας, είναι οι κλασικοί λαδεροί λαχανοντολμάδες, οι ορφανοί, όπως τους λένε άλλοι, μόνο με ρύζι και μυρωδικά χόρτα. Μελωμένοι, ωραία μυρωδάτοι, συνοδεύονται με μια ιδιότυπη κρεμώδη σάλτσα, την οποία ο σεφ φτιάχνει αλέθοντας τα ολόκληρα λαχανόφυλλα που βάζει πάνω κάτω στην κατσαρόλα, για να προστατεύσει τους ντολμάδες στο βράσιμο, με ελαιόλαδο και λεμόνι. Η κρέμα είναι αρκετά πλούσια και λιπαρή (παρατήρηση του «Δειπνοσοφιστή» Χρίστου Ζουράρι, παρέα με τον οποίο τους δοκιμάσαμε) και θα την ήθελα μια ιδέα πιο όξινη, αλλά, πέρα από τις μικροπαρατηρήσεις, είναι μια νοστιμότατη σάλτσα, έξοχη ιδέα που δείχνει και ένα σοφό προχώρημα σε ένα κλασικό φαγητό μας.

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412.

Τα αρνίσια φιλετάκια του Τούρκου

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Μαριναρισμένα σε χειροποίητο γιαούρτι (!), ψημένα στα κάρβουνα στην εντέλεια, συνοδευμένα με λευκό καπνιστό μελιτζανοπουρέ. Μάμα μία. Το ίδιο αναφωνήσαμε και για σχεδόν όλα τα φαγητά του ταπεινού τουρκικού εστιατορίου της Νέας Σμύρνης. Γι’ αυτό το απίθανο μαγαζί, πρώτη έγραψε στο gastronomos.gr η καλή συνάδελφος Μαρίνα Πετρίδου.

Doner.Tzh, Αιγαίου και Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.10.411.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο γλυκό του Κοντιζά που κάνει τη διαφοράΤο γλυκό του Κοντιζά που κάνει τη διαφορά

Τα παραπούλια του ΦΙΤΑ

Εδώ παραπούλια, εκεί παραπούλια, παντού παραπούλια. Τα ταπεινά βλαστάρια τα βλέπουμε συχνά πυκνά τελευταία στα πιάτα μαγαζιών που κυνηγούν τις ωραίες εποχικές γεύσεις και τα υποτιμημένα λαϊκά τρόφιμα. Μία από τις καλύτερες εκδοχές που έχω δοκιμάσει είναι σε μια σαλάτα του ΦΙΤΑ: περασμένα ελαφρώς από τη σχάρα, καπνιστά, αρτυμένα με ένα λαδόξιδο με χυμό από ξινόμηλο και καβουρδισμένα φουντούκια. Έκτακτο πιάτο, από μόνο του λόγος να εκτιμάς τη δουλειά που γίνεται από τους Κασσαβέτη – Φωτεινόγλου. Το μενού έχει κι άλλα βέβαια.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί το μπαρ Kolokotroni 9 μπορεί να γίνει το μπαρ σαςΓιατί το μπαρ Kolokotroni 9 μπορεί να γίνει το μπαρ σας

Η λεμονόπιτα του Τρομερού Παιδιού

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Από όσες δοκίμασα προσφάτως –και δοκίμασα πολλές, για το πρόσφατο θέμα του Γαστρονόμου– ξεχωρίζω ως καλύτερη της Αθήνας τη ρουστίκ lemon pie του φούρνου Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια. Θυμήθηκα γιατί την είχα σταμπάρει από την πρώτη φορά που είχαμε συναντηθεί: καλή πατ, σε σωστό πάχος, με ωραίο βούτυρο, έξοχη, αληθινή lemon curd και από πάνω κρέμα μοσχολέμονου. Χωρίς «ουδετεροποιητικό» κάλυμμα μαρέγκας. Οι κρέμες ξινές τόσο όσο να σφίγγεις λίγο τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Και στα άλλα γλυκά τους είναι σωστοί, ήγουν αληθινοί και φίνοι. Μπράβο τους, γιατί δουλεύουν αθόρυβα και με συνέπεια. Για δες που ένας φούρνος βάζει τα γυαλιά στους ζαχαροπλάστες…

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1029.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT