ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα βρούμε μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο στην Αθήνα;

Σε αυτά τα πέντε εστιατόρια και ταβέρνες της πόλης η παραδοσιακή αναστάσιμη σούπα μάς περιμένει αχνιστή και μοσχομυριστή. Μπορούμε να τη χαρούμε επιτόπου ή να την πάρουμε για το σπίτι.

21.04.2022| Updated: 01.05.2024
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Πού θα βρούμε μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο στην Αθήνα;

Είθισται να τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση στα σπίτια μας, αλλά, μεταξύ μας, δεν είναι και το πιο εύκολο φαγητό για να το φτιάξεις. Και αν όντως τό ‘χεις ή στη φτιάξουν άλλοι, όλα καλά. Αν όμως δεν το ‘χεις και σου αρέσει, μπορείς να απολαύσεις την πατροπαράδοτη σούπα εκεί που την κάνουν χρόνια και την κάνουν καλά ή να την πάρεις σε πακέτο για το σπίτι και απλά να τη ζεσταίνεις λίγο πριν τη σερβίρεις.

Στο Koutsou & co θα περάσουμε με την κατσαρόλα μας

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η Αργυρώ Κουτσού, που έστησε πριν λίγο καιρό το δικό της μαγειρείο σε μια στοά του Συντάγματος, θα είναι στην κουζίνα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και θα ετοιμάζει μαγειρίτσα. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την παραγγείλουμε από πριν (το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη) και το Σάββατο να της πάμε την κατσαρόλα μας για να μας τη γεμίσει με την ποσότητα που επιθυμούμε! Η συνταγή που θα ακολουθήσει είναι, όπως λέει η ίδια, εκείνη που έμαθε στο σπίτι της: με όλα τα εντόσθια ψιλοκομμένα και περασμένα πρώτα από λίγο πρόβειο βούτυρο, με μαρούλι, άνηθο, μάραθο και μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια – χωρίς ρύζι. Το παχύ αυγολέμονο θα το ετοιμάσει μόνο με κρόκους ώστε το φαγητό να μπορεί να ζεσταθεί άνετα και την επόμενη μέρα. Γ.Π.

Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Σύνταγμα, Τ/ 210-32.52.848

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20 ουζερί, ψαροταβέρνες και εστιατόρια για να βγούμε μετά τον Επιτάφιο στην Αθήνα20 ουζερί, ψαροταβέρνες και εστιατόρια για να βγούμε μετά τον Επιτάφιο στην Αθήνα

Φιλίππου: επιτόπου ή σε πακέτο από ένα μαγειρείο-στέκι από το 1923

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Σταθερή αξία, το μαγειρείο που λειτουργεί από το 1923 στο ίδιο σημείο στο Κολωνάκι και προσφέρει ζεστή ατμόσφαιρα, παλιά αστική ευγένεια και τα πιο νόστιμα μαγειρευτά. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο. Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζουν νόστιμη, λαχταριστή μαγειρίτσα μαγειρεμένη με την παραδοσιακή συνταγή, με λίγο ρύζι, μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, συκωταριά και αυγολέμονο. Μπορείτε να την απολαύσετε στο μαγαζί ή να την πάρετε πακέτο για το σπίτι. Μ.Π.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/210-72.16.390

 

 Ήπειρος: εδώ τιμούν τη μαγειρίτσα όλο τον χρόνο

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Οι κατσαρόλες κοχλάζουν non stop. Στο ιστορικό μαγειρείο, που λειτουργεί εντός της Δημοτικής αγοράς από το 1898, και το οποίο έχει περάσει πλέον στα χέρια του Βασίλη Ακρίβου, πέρα από γίδα, πατσά και άλλες παραδοσιακές αναπτερωτικές σούπες, φτιάχνουν κάθε μέρα και μαγειρίτσα, οπότε η μέρα που έχει την τιμητική της δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και πακέτο να θέλει κανείς να την πάρει και επιτόπου να προτιμάει να τη φάει, στην Ήπειρο θα τον περιμένει αχνιστή, φτιαγμένη με όλη τη συκωταριά και μπόλικα μυρωδικά, από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Από νωρίς θα έχουν και γαρδουμπάκια και κοκορέτσι, ενώ για το βράδυ θα κάνουν και αρνί, που θα ξεκινήσει στην αντικριστιέρα –για να πάρει καπνιστό άρωμα– και θα τελειώσει στον φούρνο. Α.Σ.

Φιλοποίμενος 4, εντός Δημοτικής Αγοράς, Τ/210-32.40.773

Βραστό: για μαγειρίτσα μόνο με συκωταριά

Το ταβερνάκι που κρατάει δεκαετίες στο Πολύδροσο πήρε το όνομά του από το πιο δημοφιλές του πιάτο, αυτό με το βραστό μοσχάρι. Το Μεγάλο Σάββατο όμως φτιάχνουν και νοστιμότατη μαγειρίτσα με συκωταριά, χωρίς έντερα, με αυγολέμονο, άνηθο, και φρέσκο μαρούλι. Μπορείτε να περάσετε από το μαγαζί και μετά την Ανάσταση. Μ.Π.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανεύκολη πολίτικη μαγειρίτσα με ένα κόλπο που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ!Πανεύκολη πολίτικη μαγειρίτσα με ένα κόλπο που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ!

Βλάσσης: για αχνιστή αναστάσιμη σούπα στα Ιλίσσια

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Νόστιμη, σπιτική ελληνική κουζίνα και καλομαγειρεμένα φαγητά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα τρώμε στον Βλάσση, το ιστορικό εστιατόριο που λειτουργεί στον παράδρομο της Μιχαλακοπούλου πάνω από 10 χρόνια. Τις ημέρες του Πάσχα διαμορφώνουν ανάλογα το καθημερινό μενού τους και σερβίρουν παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα με τη μαγειρίτσα να πρωταγωνιστεί. Σερβίρουν πλούσιες μερίδες αχνιστής σούπας, με συκωταριά, μαρούλι, φρέσκα μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι. Μαγειρίτσα στον Βλάσση θα βρείτε μόνο τη Μ. Παρασκευή και μέσω delivery. Tο Μ. Σάββατο το μαγαζί θα είναι κλειστό. Μ.Π.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσσια, Τ/210-64.63.060

 

 

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT