ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;

Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια που προτιμάμε για την οικογενειακή έξοδο στην πόλη (και λίγο παραέξω).

12.01.2022| Updated: 08.09.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;

Είναι πολλοί οι παράγοντες απ’ τους οποίους θα εξαρτηθεί μια πετυχημένη οικογενειακή έξοδος, ειδικά αν έχουμε πιτσιρίκια στην παρέα. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πεινάσουμε και θα αναζητήσουμε φαγητό. Φυσικά κάθε φαμίλια είναι διαφορετική, τα γούστα ποικίλουν, το ίδιο και τα προαπαιτούμενα. Άλλοι χρειάζονται εύκολο πάρκινγκ, κάποιοι ψάχνουν μαγαζιά με άνετα καθίσματα ή παιδικά καρεκλάκια, εστιατόρια με κήπο και χώρο για παιχνίδι, ή ταβερνάκια με φιλικό για τους παιδικούς ουρανίσκους φαγητό. Μαζέψαμε μερικά από τα αγαπημένα μας μέρη που συνδυάζουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή αποτελούν από μόνα τους μια καλή αφορμή για εκδρομή και ευχόμαστε να βρείτε και εσείς κάποιο που να σας ταιριάζει. 

Το Βραστό στο Χαλάνδρι/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το βραστό

Δύο βήματα από τη Ρεματιά Χαλανδρίου αυτή η ιστορική ταβέρνα λειτουργεί για περισσότερο από μισό αιώνα και προσφέρει, όπως δηλώνει και το όνομά της, φοβερό βραστό. Πρόκειται για έναν φίνο ζωμό με καρότο, πατάτες, μοσχαρίσιο κότσι και ελιά που λιώνουν στο στόμα. Ωραία επίσης τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια όπως και τα διάσημα τυροπιτάκια τους με σπιτικό, χειροποίητο φύλλο, ανθότυρο και τουλουμοτύρι Καρύστου. Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε και για τα παιδιά -από καρεκλάκια μέχρι μπόλικο χώρο για να παίξουν στην πράσινη αυλή. Γ. Π.

Ρόδων 3, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776, 15-20 €/ άτομο χωρίς ποτά.

Τα φιλετάκια στη Δάφνη / Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Το πιάτο-σήμα κατατεθέν στα Φιλετάκια, είναι τα φιλετάκια φυσικά/ Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε ποιες Αθηναϊκές ταβέρνες τρώμε τα καλύτερα ψητά;Σε ποιες Αθηναϊκές ταβέρνες τρώμε τα καλύτερα ψητά;

Τα Φιλετάκια

Μια πανέμορφη αυλή και κρεατικά αξιώσεων κάνουν αυτή τη ψησταριά μία από τις αγαπημένες μας επιλογές για κυριακάτικη έξοδο με την οικογένεια, αλλά και σόλο τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας που ανοίγουν από το απόγευμα. Τα Φιλετάκια λειτουργούν από το 1966 μαζεύοντας στη Δάφνη λάτρεις του καλού κρέατος απ’ όλη την Αθήνα. Το πιάτο-σήμα κατατεθέν είναι βεβαίως τα φιλετάκια (χοιρινά ή κοτόπουλου) αλλά προσφέρουν πολλές ακόμα λιχουδιές σαν το σωστά ψημένο μοσχάρι «αντρεκότ», τις καταπληκτικές τηγανητές πατάτες και το χωριάτικο λουκάνικο. Γ. Π.

Εθνάρχου Μακαρίου 126 και Δράμας, Δάφνη, Τ/210-97.30.682, Δευτέρα-Σάββατο 19.00-01.00, Κυριακή 12.00-01.00, 15-20 €/ άτομο χωρίς ποτά.

Το Ella στο Σύνταγμα/ Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Οι προτάσεις της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου στο Ella/ Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Αρνάκι φρικασέ στο Ella/ Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Ella

Τεσταρισμένο στην πράξη. Εδώ έχουμε έρθει μεγάλη παρέα με παιδιά διαφόρων ηλικιών και τις γνωστές δυσκολίες που συνοδεύουν το εγχείρημα. Το ένα παιδί δεν τρώει πατάτες, το άλλο δεν τρώει κρέας, το τρίτο δεν τρώει θαλασσινά και το τέταρτο δεν τρώει σχεδόν τίποτα κι εμείς να επιμένουμε ότι δικαιούμαστε μια έξοδο σε εστιατόριο, γιατί η ζωή συνεχίζεται ακόμα και με μικρά παιδιά. Χωρίς αστεία, εδώ θα αφήσεις τα άγχη σου στην πόρτα. Το φαγητό είναι καταπληκτικό και υπάρχει κάτι για όλους. Τα παιδιά λατρεύουν τα τηγανητά καλαμαράκια-αφρό αλλά και τα κεφτεδάκια γαλοπούλας. Οι μεγάλοι θα δυσκολευτείτε περισσότερο να επιλέξετε. Οι προτάσεις της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου είναι πολλές και εξαιρετικές. Ωραίο το section του καταλόγου με τα φαγητά κατσαρόλας-γάστρας όπως οι γίγαντες φούρνου με πουρέ κόκκινης φακής και το αρνάκι φρικασέ, πεντανόστιμα τα κεμπάπ γιαουρτλού και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με σάλτσα γραβιέρας, αλλά οπωσδήποτε παραγγείλτε και ένα-δύο ορεκτικά όπως τα χειροποίητα ντολμαδάκια, το πεϊνιρλί με καβουρμά Δράμας και τα εξωτικά ελληνο-ταϊλανδέζικα dumplings γαρίδας σε ζωμό καραβίδας και κακαβιάς με γάλα καρύδας. Στα plus, στην τουαλέτα υπάρχει αλλαξιέρα για μωρά. X. T.

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, Τ/210-33.15.547. Κυριακή-Πέμπτη 10.00-00.00, Παρασκευή-Σάββατο 10.00-01.00, γύρω στα 20 € άτομο, με κρασί.

Ταβέρνα Βασίλης

Ο ορισμός της τίμιας οικογενειακής ταβέρνας, που λειτουργεί και ως χώρος συνεστιάσεων. Έχουμε δώσει ραντεβού εκεί πολλές Κυριακές, τρεις, τέσσερις οικογένειες. Και κλασικά, με καμία απολύτως εξαίρεση, η ώρα άφιξης διαφέρει μονίμως, αναλόγως με την ηλικία. Αποτέλεσμα; Να καταλήγουν οι νεότεροι να αλείφουν τζατζίκι στο ψωμί και να ακονίζουν τα μαχαίρια τους περιμένοντας παϊδάκια, κοκορέτσια και μπριζόλες, ενόσω οι μεγαλύτεροι καθαρίζουν τις πιατέλες με το αρνάκι σούβλας, και παραγγέλνουν δεύτερη γύρα κόκα κόλες για να επισπεύσουν τη χώνεψη πριν το γλυκό μήλο κέρασμα. Τιμές λογικές, εξυπηρέτηση άψογη, προσωπικό ταχύτατο και ευγενέστατο, εδώ και κάμποσες δεκαετίες το αυτόν. Ν. Μ. 

Κολοκοτρώνη 160, Κορυδαλλός, Τ/210-54.41.397. Καθημερινά 12.00-00.00, 12-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Xρυσοτηγανισμένες κροκέτες στο Park Bench/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Fιλικές τιμές για οικογενειακά γεύματα στο Park Bench/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Park Bench

Ένα καταπράσινο ριζότο με σπανάκι μεταμφιεσμένο, υπέροχες χρυσοτηγανισμένες κροκέτες, λιγκουίνι θαλασσινών σε υπέροχο φούξια πέστο παντζαριού, το φαγητό σε αυτό το μπιστρουδένιο εστιατόριο των Πετραλώνων εκτός από νόστιμο είναι και χάρμα οφθαλμών. Η μαγειρική τους έχει κέφι και πολύ χρώμα. Τα έντονα σχήματα και χρώματα ελκύουν το ενδιαφέρον των μικρών, ενώ και οι μεγάλοι δεν περνάνε καθόλου άσχημα με τις χαριτωμένες εμπνεύσεις των μαγείρων. Μπροστά στο εστιατόριο υπάρχει ένα ωραίο παρκάκι, εξού και το όνομα του resto, με αρκετή άπλα για παιχνίδι με οπτική επαφή. Σημαντικό πλεονέκτημα οι έξτρα φιλικές τιμές για ένα οικογενειακό γεύμα. Ν. Δ. 

Πραμάντων 10, Πετράλωνα, Τ/212-10.65.303, Πέμπτη & Κυριακή: 13:30 – 16:45, Παρασκευή & Σάββατο: 18:00 – 22:45, 18-20 €/ άτομο χωρίς ποτά.

Η φάμπρικα του Ευφρόσυνου/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Kαλομαγειρεμένο φαγητό στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η φάμπρικα του Ευφρόσυνου 

Θα έρθετε για απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό, που αρέσει σε όλους και κρασιά διαλεγμένα ένα προς ένα. Παραδοσιακές πίτες, όπως η σμυρναίικη κιμαδόπιτα, υπέροχο μπιφτέκι και κρεατικά στη σχάρα, χειροποίητα ζυμαρικά βαρένικα, ντολμάδες εποχής. Αυτά συμβαίνουν εκ πρώτης. Με μια καλύτερη ανάγνωση στον κατάλογο θα δείτε πως επιλέγουν μία προς μία τις πρώτες ύλες τους, από μικρούς παραγωγούς και με ορισμένη προέλευση. Ο κατάλογος εμφανίζει συχνά παραλλαγές των γνωστών πιάτων, αλλά πάντα το κότσι είναι τρυφερό, το φύλλο στην πίτα τραγανό, τα τυριά στη σωστή θερμοκρασία και οι τηγανητές πατάτες τους ονειρεμένες. Ποιος δεν τρώει τηγανητές πατάτες; Ν. Δ. 

Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, Τ/210-92.46.354, Τρίτη-Παρασκευή & Κυριακή: 17:00-23:00, Κυριακή: 13:00-00:00, 20-25 €/άτομο χωρίς ποτά.

 

Πεζούλας

Η βόλτα και το τρέξιμο στο ΚΠΙΣΝ ανοίγουν την όρεξη. Ευτυχώς οι Τζιτζιφιές έχουν αρκετά κρυμμένα ταβερνάκια για να προλάβετε τις γκρίνιες και να χορτάσετε με απλό, καλοφτιαγμένο φαγητό. Ένα από αυτά, η ιστορική ψαροταβέρνα του Πεζούλα -που τη δεκαετία του ΄50 ήταν το στέκι αστεριών του πενταγράμμου όπως ο Παπαϊωάννου και η Νίνου- σερβίρει ακόμα τη φημισμένη του βελουτέ ψαρόσουπα. Δοκιμάστε επίσης την εξαιρετική ταραμοσαλάτα, το χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια και, φυσικά, ψάρια ημέρας είτε ψητά είτε τηγανητά. Γ. Π.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, Τ/210- 94.22.684, Τρίτη-Σάββατο: 13:00-00:00, 20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Αναψυκτήριο Καλοπούλας

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο απέχει το Αισθητικό Δάσος Υμηττού. Εκεί, ανάμεσα στα δέντρα, θα βρείτε το πετρόχτιστο, φροντισμένο Αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Μπορείτε να ξαποστάσετε για καφέ και να κάνετε πικ νικ στα ξύλινα τραπέζια. Μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε προς τη καντίνα που λειτουργεί με self service προσφέροντας λίγα και τίμια σπιτικά πιάτα -από κεφτεδάκια και γίγαντες μέχρι πίτες και καγιανά- σε χαμηλές τιμές. Λίγα μέτρα παρακάτω θα βρείτε την αρχαία πηγή με δροσερό τρεχούμενο νερό. Γ. Π.

Καισαριανή, Καθημερινά: 7:30-17:00, Τ/694-88.31.009, 7-10 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

 

Burger Joint

Αν η οικογενειακή σας έξοδος περιλαμβάνει και πιτσιρικαρία, τότε έχετε την τέλεια αφορμή για να μαζέψετε το σόι γύρω από ένα τραπέζι με μπέργκερ, πίτσες, σάντουιτς, ολόκληρα γεύματα μεταμφιεσμένα σε σαλάτες, και άλλες αλητείες. Τα Burger Joint που ξεκίνησαν προ δεκαετίας στη Γλυφάδα, εξακολουθούν να κάνουν ένα από τα καλύτερα μπέργκερ του λεκανοπεδίου, συντηρώντας τον μύθο τους. Φτιάχνουν τα πάντα in house, από τα μπιφτέκια με φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας Black Angus ψημένο medium-well, μέχρι τα ψωμάκια του μπέργκερ και τις σάλτσες τους. Κι επειδή ένα οικογενειακό γεύμα δε θα μπορούσε να κλείσει χωρίς επιδόρπιο, βάλτε στη μέση τις δικές τους παραλλαγές σε apple crumble, cheesecake και brownies και δώστε του να καταλάβει. Ν. Μ.  

Πλατεία Νυμφών 1, Ν. Ψυχικό, Τ/210-89.40.260, Σολωμού Διονυσίου 4, Ν. Σμύρνη, Τ/210-67.12.222, Ελ. Βενιζέλου 93, Γλυφάδα, Τ/210-93.12.500. Καθημερινά 12.00-01.30, 10-15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Ετοιμασίες στο Πεϊνιρλί Ελευθεριάδη στη Δροσιά/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Το ξακουστό Πεϊνιρλί Ελευθεριάδη/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Πεϊνιρλί Ελευθεριάδη στη Δροσιά

Εδώ έχουμε έρθει με φίλους, με γονείς, με παιδιά, μετά από διάφορες εξορμήσεις στις εξοχές της Αθήνας. Συνήθως άνοιξη και καλοκαίρι αφού η μεγάλη και πράσινη αυλή του είναι δέλεαρ από μόνη της, αλλά και ο εσωτερικός χώρος είναι μεγάλος, ζεστός και άνετος για μικρούς και μεγάλους. Όσο τα παιδιά παίζουν, κυλιούνται και λερώνονται στο γαρμπίλι και στο χώμα, εμείς απολαμβάνουμε τη μπίρα μας. Μέχρι να βαρέσει ο συναγερμός και να καταφθάσουν στο τραπέζι καυτά τα πεϊνιρλί, με τη γέμιση να κοχλάζει ακόμα. Οι επιλογές είναι οι εξής: με τυρί, με σουτζούκι ή παστουρμά, με αλλαντικά, με κιμά, συμπληρωματικά και με αυγό (για όποιον θέλει), όλα σερβιρισμένα στο τέλος με καυτό βούτυρο.  Τότε, τα πιτσιρίκια αφήνουν τις ασχολίες τους και σπεύδουν να μαζευτούν στις καρέκλες τους γιατί ποιος μπορεί να αντισταθεί στο ποντιακό αυτό έδεσμα που εδώ το παρασκευάζουν από το 1928; Εκτός από τα πεϊνιρλί, ο Ελευθεριάδης έχει και ωραίο παϊδάκι και τραγανές πατατούλες. Χ. Τ.

Σολωμού 26, Δροσιά, Τ/210-62.29.003. Δευτέρα-Πέμπτη 17.30-00.00, Παρασκευή-Κυριακή και αργίες 12.00-00.15, 10-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Dong Chang 

Μην παραβλέπετε την περιπετειώδη φύση των παιδιών. Όσο τους αρέσει να παίζουν ρόλους και να δοκιμάζουν νέα παιχνίδια, άλλο τόσο θα τα ενθουσιάσει μια διαφορετική εμπειρία φαγητού και ένα διαφορετικό είδος κουζίνας, ακόμα και αν οι ίδιες οι γεύσεις τους ξενίσουν αρχικά. Το Dong Chang στον Πειραιά είναι ένα προσεγμένο κινέζικο εστιατόριο που λειτουργεί στο χώρο του πάλαι ποτέ East Pearl (πριν εκείνο μεταφερθεί στην οδό Απόλλωνος στο κέντρο και αφήσει τον Πειραιά κατάτι φτωχότερο σε έθνικ εμπειρίες). Εδώ θα βρείτε όλα τα ωραία κλισέ του κινέζικου εστιατορίου, στο στήσιμο του χώρου και του μενού, από τον βαρύ ξύλινο διάκοσμο με τους ξυλόγλυπτους δράκους, μέχρι την τραγανή πάπια Πεκίνου που έρχεται με τα συμπαρομαρτούντα της: τις μαλακές πιτούλες στο καλαθάκι ατμού, τις λεπτοκομμένες λωρίδες αγγουριού, καρότου και φρέσκου κρεμμυδιού και την γλυκιά κολλώδη σάλτσα. Αν δεν αρέσει στα παιδιά η πάπια, θα διασκεδάσουν με το τύλιγμά της στις πιτούλες, σαν να φτιάχνεις σουβλάκι και όλο και κάποιο πιάτο με ρύζι ή νουντλς θα βρείτε να φάνε. Πείτε τους ότι είναι μακαρόνια – πάντα πιάνει. Σίγουρα θα τους αρέσουν και τα γουοντόν με κιμά -στην κόρη μου θυμίζουν γιουβαρλάκια- αλλά και η γλυκιά σούπα καλαμποκιού. Εμείς πάντα συνοδεύουμε με τσάι γιασεμιού για μια φουλ ολοκληρωμένη -τουριστική, αλλά άκρως διασκεδαστική- εμπειρία. Χ. Τ.

Ακτή Μουτσοπούλου 44, Πειραιάς, Τ/210-45.23.238, καθημερινά 12.00-00.00, 15-20 €/ άτομο, χωρίς τα ποτά. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών