ΕΞΟΔΟΣ

Ταβέρνες σαν σε νησί

Όχι μόνο θαλασσινά, αλλά και ατμόσφαιρα διακοπών, χωρίς να κλείσεις εισιτήριο.

16.09.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος, Σοφία Παπαστράτη

Λέσβος

Από το 1970 σημείο συνάντησης των Λέσβιων που μετανάστευσαν στο κέντρο της Αθήνας. Έδώ τα ούζα είναι μόνο μυτιληνιά. Σχεδόν όλες οι ετικέτες που βγάζει το νησί φιλοξενούνται στα ράφια. Κάτω από το ζωγραφισμένο χταπόδι και τον αστακό της τζαμαρίας, παρέες όλων των ειδών συναντιούνται για τα παστά, τα μαρινάτα, το λαδοτύρι από τον Πολιχνίτο, τους παραδοσιακούς πατατοκεφτέδες, τις σουπιές και φυσικά για τα πιο τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια με τη χρυσή κρούστα. Γ. Π.

Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-00.00, Κυριακή: 10.00-18.00, Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, 210-38.14.525

Ατλαντικός

Σε ποιο νησί είναι η Αυλητών; Στρίβοντας στο σωστό σημείο στου Ψυρρή, το κέντρο της Αθήνας απομακρύνεται και ένα ήσυχο, απομονωμένο δρομάκι γεμίζει με κόσμο που θα μπορούσε μόλις να έχει επιστρέψει από την παραλία. Άλλοι πάνε εκεί για τα ψαροσάντουιτς, άλλοι για ελληνικό fish and chips με πατάτες πέτουλες, τηγανητά μικρόψαρα ή ψαρόσουπα. Και οι μεν και οι δε χορταίνουν ξοδεύοντας ελάχιστα. Γ. Π.

Δευτέρα-Κυριακή: 13.00-01.00, Ατλαντικός, Αυλητών 7, Ψυρρή, 213-03.30.850

Λέσβιον

Ουζερί σαν βγαλμένο από κάποιο χωριό της Λέσβου. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες χιλιάδες γαύρους μαρινάτους, λακέρδες και παστές σαρδέλες-παπαλίνες Καλλονής μόνο στην εποχή τους. Λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια από την οικογένεια του Περικλή Κακαρώνη. Μια μικρή Λέσβος στην καρδιά της Αθήνας: ελαιόλαδο κι ελιές νησιωτικές, χταπόδι στα κάρβουνα, μασητερό όπως πρέπει, λαδοτύρι αψύ, ράφια ολόκληρα με ούζα. Ν. Μ.

Τρίτη- Κυριακή 11.00-01.30, Δευτέρα κλειστά, Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, 210-29.23.689

Φόρος

Ψαροταβέρνα με πραγματικά φρέσκο ψάρι σε μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι φημισμένος ψαρότοπος. Μαρίδα και γόπες στο τηγάνι, μεζέδες με θαλασσινά, όπως τηγανητά καλαμαράκια και χταπόδι στα κάρβουνα, όλα απολαυστικά και καλοφτιαγμένα. Δυνατό σημείο του μαγαζιού το σωστό ψήσιμο κάθε είδους και μεγέθους ψαριού, όπως τα φαγκρόπουλα και οι σκορπίνες – έξοχα ψημένες και ζουμερές– και ό,τι άλλο φρέσκο φέρει το καΐκι. Θέα στο πέλαγο και στη Μακρόνησο, σε απόσταση αναπνοής, αλλά και στα industrial κτίσματα του Λαυρίου – ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός. Β. Κ.

Καθημερινά από τις 12.00, Θορικό Λαυρίου, 22920-28.018

Μάστρα

Διακόσμηση απλή, με νησιωτικές αναφορές, αλλά στο βάθος καταπράσινος κήπος. Ό,τι και να παραγγείλεις θα είναι φρέσκο και νόστιμο. Μυτιληνιός ο ιδιοκτήτης, ξέρει από καλό ψάρι. Σαρδέλες στη σχάρα, καλοψημένες φέτες σφυρίδας, συναγρίδας (ανάλογα με την ψαριά), ψαρόσουπα-υπερπαραγωγή (με μπακαλιάρο, λαχανικά, ρύζι και αυγολέμονο), ζουμερές σουπιές και χταπόδια. Σαν να είσαι στο νησί, ενώ είσαι πέντε βήματα από το Μέγαρο Μουσικής. M. B.

Kαθημερινά: 12.00-00.00, Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Αθήνα, 210-74.82.642

Ζαρκαδούλας – Τα καβουράκια

Ο απόλυτος προορισμός για τους φαν των καβουριών. Η ταβέρνα είναι από τις πιο φημισμένες της Νίκαιας, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν πάντα γεμάτη. Οι Νικαιώτες την προτιμούν καθημερινές βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα τραπέζια γεμίζουν με επισκέπτες από όλη την Αθήνα. Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι τα καβούρια, τα οποία σερβίρουν μισοκαθαρισμένα σε μεταλλικά πιάτα κλασικής ταβέρνας και τις δαγκάνες ολόκληρες, για να έχεις τη χαρά να τις σπάσεις και να απολαύσεις τον νόστιμο μεζέ. Ο μαρινάτος γαύρος σε κόκκινη σάλτσα είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Μ. Π.

Τρίτη- Σάββατο 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-18.00, Δευτέρα κλειστά, Βιθυνίας 32, Νίκαια, 210-42.52.770

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών