ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερως Ηρως

Ρακή, καλιτσούνια και... καλή καρδιά.

22.07.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Ερως Ηρως

Ρακή, καλιτσούνια και… καλή καρδιά.

Η θέση: Πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, για μια «τζούρα» από Κρήτη. Δυο λεπτά περπάτημα από τη στάση του μετρό «Αμπελόκηποι».

Η ατμόσφαιρα: Ζεστό περιβάλλον στις αποχρώσεις του καφέ και του πορτοκαλί. Στους τοίχους προσωπικές φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα και τραπεζοκαθίσματα χειροποίητα από τα χεράκια της Χανιώτισσας ιδιοκτήτριας.


Το φαγητό: Το «Ερως Ηρως» είναι «παιδί» της Αντωνίας από τα Χανιά που καθημερινά μαγειρεύει πιάτα από τον τόπο της με υλικά που προμηθεύεται από ντόπιους παραγωγούς. Είναι ένα εστιατόριο της γειτονιάς, που όμως από παντού αποπνέει μια διακριτική κομψότητα (όπως, για παράδειγμα, στο σερβίρισμα χειροποίητου ψωμιού διάφορων ειδών για να διαλέξεις). Φάγαμε υπέροχα και εντελώς κρητικά. Πίνοντας μια ωραία ελαφριά ρακή, ξεκινήσαμε με τις ωμές καρδιές αγκινάρας που σερβίρονται με ελαιόλαδο, πιπέρι και άνηθο. Ο καλύτερος μεζές. Τα ντακάκια με κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές και κρίταμο σε κριθαρένια παξιμαδάκια ήταν νοστιμότατα, ενώ «ζωντανό» ήταν και το σταμναγκάθι που έρχεται ζεστό από την κατσαρόλα, απλώς με λίγο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι. Πολύ μας άρεσαν και τα καλιτσούνια με ξινομυζήθρα Καντάνου, όπως και αυτά με αρωματικά χόρτα – το φύλλο είναι φανερά ανοιγμένο στο χέρι. Οι μπουμπουριστοί χοχλιοί εδώ σερβίρονται με φρέσκο αρισμαρί και παλιό ξίδι: ένα εθιστικό, γήινο σνακ. Πολύ νόστιμοι ήταν και οι μικρούτσικοι γεμιστοί κολοκυθανθοί. Φυσικά δεν αντισταθήκαμε σε ένα πιάτο παραδοσιακό γαμοπίλαφο, που σερβίρεται με μπόλικο πιπέρι και λεμόνι και με το στακοβούτυρο να μοσχοβολά. Το τσιγαριαστό αρνί, τέλος, έλιωνε κυριολεκτικά!

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περί τα 20 – 25 € το άτομο.

Η κάβα: Προσωπικό και θαμώνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο εξαιρετικής ποιότητας house wine που σερβίρει το μαγαζί. Κατά τα άλλα ο κατάλογος περιλαμβάνει 25 οίνους του ελληνικού αμπελώνα και μια μοναδική ρακή, ορμώμενη από ορεινό χωριό των Χανίων, που περνάει τα σύνορα της Μεγαλονήσου αποκλειστικά και μόνο για τους πελάτες του μαγαζιού.

Επιπλέον πληροφορίες: Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09.00 π.μ., για καφέ, μέχρι τις 00.30 π.μ. Σάββατο 12.00 μ.μ. – 00.30 π.μ. Κυριακή κλειστά. Η στάθμευση, είτε ελεύθερη, είτε ιδιωτική, είναι εύκολη στην περιοχή.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών