ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Φαμίλια

Κόκορας κρασάτος με φάβα και σάλτσα με ροδοπέταλα (!), φασολάκια με μανιτάρια σοτέ, χειροποίητος γύρος. Αληθινά δημιουργική ελληνική κουζίνα στη Φράτσια.

08.09.2014| Updated: 16.02.2024
Φαμίλια

Κόκορας κρασάτος με φάβα και σάλτσα με ροδοπέταλα (!), φασολάκια με μανιτάρια σοτέ, χειροποίητος γύρος. Αληθινά δημιουργική ελληνική κουζίνα στη Φράτσια.

Η θέση: Η Φράτσια είναι ένας μικρός οικισμός καταμεσής των Κυθήρων, με μια μεγάλη, κάπως αναξιοποίητη πλατεία. Η Φαμίλια βρίσκεται στα δεξιά, όπως μπαίνεις στην πλατεία ερχόμενος από την επαρχιακή οδό Αρωνιάδικων Κοντολιάνικων, που ενώνει τον Ποταμό με το Λιβάδι και τη Χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Το εστιατόριο λειτουργεί μερικούς μήνες και ανήκει στον Γιάννη Βουλγαράκη. Είναι τόσο μεγάλο όσο να μπορούν να το φέρουν βόλτα οι υπεύθυνοι. Το σύνολο, ένα σπίτι ευκατάστατης φαμίλιας, αποπνέει μια διακριτική αρχοντιά. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε τη δροσιά της αυλής, το χειμώνα το ζεστό εσωτερικό. Τα τραπέζια είναι γεμάτα κάθε μέρα από το σούρουπο μέχρι αργά τη νύχτα.

Το φαγητό: Στις επταήμερες διακοπές μας επισκεφτήκαμε τη Φαμίλια έξι φορές και μετανιώσαμε για τη μέρα που αποφασίσαμε να σπάσουμε το σερί. Στα Κύθηρα παράγουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, που κατά κανόνα δεν αξιοποιούν οι εστιάτορες και δυστυχώς ο επισκέπτης δεν έχει πολλές επιλογές για καλό φαγητό. Ιδού η εξαίρεση. «Συμμαζεμένος» κατάλογος, σαλάτες, ορεκτικά, κάποια μαγειρευτά και της ώρας. Υπέροχη ολόδροση σαλάτα με φασολάκια και μανιτάρια σοτέ, χόρτα εποχής, τσιγαριαστά με φρέσκια ντομάτα και φέτα, μελιτζάνες με πλιγούρι, πολύ μελωμένο λαδερό φαγάκι. Η ταραμοσαλάτα ανήκει στα ευπώλητα, φτιάχνεται με φάβα αντί ψωμιού ή πατάτας, η μελιτζανοσαλάτα ελαφροκαπνισμένη, με ψίχα ψιλοκομμένη, μοσχοβολάει μπόλικα μυρωδικά.

Το πιάτο σουξέ σύμφωνα με τους πελάτες είναι οι κρεμμυδοντολμάδες, το κεμπάπ (έξτρα ζουμερό, σερβίρεται με φρέσκια ντομάτα και γιαούρτι) και το νοστιμότατο μοσχαράκι μαγειρεμένο με μπίρα, συνταγή του σεφ Γιάννη Γαβαλά, από το Bakalo της Μυκόνου που την μοιράστηκε με το φίλο του. Απολαύσαμε ιδιαιτέρως το «κλέφτικο», ψιλοκομμένο χοιρινό – σαν σπιτικός γύρος-, τραγανό και καλοψημένο, πάνω σε πίτες, με φρέσκια ντομάτα. Ξεχώρισα ένα πιάτο ημέρας, κόκορα κρασάτο με φάβα (τόσο απρόσμενα ωραίο ταίριασμα), με παχιά καφετιά σάλτσα με ροδοπέταλα (!) που έδιναν μια φίνα γλυκύτητα και μεστό χρώμα. Όλες οι μαγειριές του Γιάννη Βουλγαράκη έχουν φρέσκα μυρωδικά, βαλμένα προς στο τέλος, για να παρφουμάρουν εντόνως. Κανένα πιάτο δεν περιέχει λιωμένο κίτρινο τυρί, κρέμα γάλακτος, βούτυρα ή άλλα γαλακτώδη ή τυροκομικά που νοστιμεύουν ακόμη και πεθαμένες προτηγανισμένες πατάτες. Φυσικά εδώ η πατάτα είναι φρέσκια, λεπτή ή χοντροκομμένη, αρωματισμένη με σκόρδο, κατά βούληση.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 17 ευρώ το άτομο, με χύμα κρασί και φρούτο για το τέλος ή βανίλια υποβρύχιο (κερασμένα).

Η κάβα: Προτείνουν το χύμα κρασί τους, το οποίο είναι ευκολόπιοτο, υπάρχει λευκό και κόκκινο. Διαθέτουν και κάποια ελληνικά εμφιαλωμένα – ζητήστε από τους υπεύθυνους να σας εξυπηρετήσουν.

Επιπλέον πληροφορίες: Είναι η πρώτη σεζόν που λειτουργεί το εστιατόριο, οπότε αν έχετε σκοπό να το επισκεφθείτε εκτός καλοκαιριού, καλό θα είναι να κάνετε ένα τηλέφωνο για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας, αλλά και για κράτηση η οποία είναι απαραίτητη μέχρι και το Σεπτέμβρη. Θα σταθμεύσετε εύκολα στην πλατεία.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών