ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γεύμα στο Salis

Το εστιατορικό στολίδι της Ακτής Ενώσεως καλλιεργεί τα δικά του βιολογικά λαχανικά από το μποστάνι, δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα και σερβίρει υπέροχα κρασιά σε απόλυτα γευστικά ταιριάσματα με το φαγητό σας.

19.07.2019| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Γεύμα στο Salis

Το εστιατορικό στολίδι της Ακτής Ενώσεως καλλιεργεί τα δικά του βιολογικά λαχανικά από το μποστάνι, δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα και σερβίρει υπέροχα κρασιά σε απόλυτα γευστικά ταιριάσματα με το φαγητό σας.

Θέση: Στο Ενετικό Λιμάνι, μπροστά από ένα καϊκι φορτωμένο με κοχύλια και διακοσμητικά από φίλντισι. Αν είστε εποχούμενοι, θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που βρίσκεται πίσω από το Νεώριο Μόρο, στο τέρμα της Ακτής Ενώσεως.

Ατμόσφαιρα: Το Salis είναι μια ξεχωριστή περίπτωση εστιατορίου σε μια τόσο τουριστική πόλη, όπως τα Χανιά, και σε μια τόσο τουριστική πιάτσα, όπως το Ενετικό Λιμάνι. Αλλά ούτε η θέση, ούτε η θέα το κάνουν ξεχωριστό. O χώρος έχει πολύ γούστο όπως και προσωπική δουλειά. Ανάλογα την περίοδο, το μεσημέρι είναι πιο ήσυχα, το βράδυ όμως θα χρειαστεί οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της πόλης. Σέρβις από εκπαιδευμένο προσωπικό, μάλιστα με ιδιαιτέρως καλή διάθεση και προθυμία να εξυπηρετήσουν.

Φαγητό: Εκπλήσσομαι από τη νοστιμιά της ντομάτας. «Ανάμεσα στις ντοματιές φυτεύουμε κατιφέδες και βασιλικούς. Βελτιώνεται η γεύση της ντομάτας, της κάνει καλό» μου εξηγεί ο συνιδιοκτήτης και sommelier Afshin Molavi, που έχει «χτίσει» λίστες κρασιού σε top αθηναϊκά εστιατόρια. Εδώ προσεγγίζουν το φαγητό ολιστικά, έχουν οικολογική συνείδηση, προτιμούν τα τοπικά, υμνούν την εντοπιότητα σε απροσδόκητους συνδυασμούς, δεν σερβίρουν σολομό. Αντίθετα σερβίρουν καρπάτσιο χταποδιού, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, παντζάρι με σέλερι, λεβάντα και γιαούρτι με φυστίκι Αιγίνης, σπανακόρυζο με αχιβάδες. Την καρμπονάρα την κάνουν με σιουφιχτά ζυμαρικά, το παστίτσιο με κοφτό μακαρόνι και τρούφα Αγίου Νικολάου. Εντύπωση θα σας προκαλέσει πιθανότατα η δική τους εκδοχή της Caccio Pepe, μια γήινη σπαγκετάδα με πιπέρι τριών λογιών, miso, αποξηραμένα μανιτάρια και φαγόπυρο. Τα κρεατικά λίγα, τα ψαρικά ντόπια στο μέτρο του δυνατού.

Κάβα: Το κρασί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το Salis, είναι στον πυρήνα του. Η λίστα τους περιλαμβάνει περίπου χίλιες ετικέτες, όλες διαθέσιμες, από Νέο και Παλιό Κόσμο. Αφήστε τους να σας προτείνουν την φιάλη κρασιού που ταιριάζει με το φαγητό σας. Έχουν μεγάλη ποικιλία σε σαμπάνιες ενώ στην πολύτιμη κάβα τους υπάρχουν μοναδικές ετικέτες από κρασιά και αποστάγματα που αποκτήθηκαν σε δημοπρασίες, όπως οι γκράπες του θρύλου Romano Levi.

Λογαριασμός: Υπολογίστε περί τα 50 ευρώ/ άτομο, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αρκετά ανάλογα με το κρασί που θα επιλέξετε.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά από νωρίς για καλό καφέ – χρησιμοποιούν εσπρέσο που καβουρδίζει στα Χανιά το microroastery Kross. Τα γλυκά αμερικάνικης λογικής- πληθωρικά, λιγωτικά, όχι επιδορπιακά, πιάνουν πολύ χώρο στο στομάχι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών