ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η αυλή του Σάμπλου: Νόστιμη Κιμουλιάτικη κουζίνα

Ζυγουροκεφτέδες, σκινοπαξίμαδα κι αντζουροσαλάτα. Σύνθετες λέξεις, απολαυστικές γεύσεις.

30.08.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Η αυλή του Σάμπλου: Νόστιμη Κιμουλιάτικη κουζίνα

Ζυγουροκεφτέδες, σκινοπαξίμαδα κι αντζουροσαλάτα. Σύνθετες λέξεις, απολαυστικές γεύσεις.

Η θέση: Στην κεντρική πλατεία Κάμπου του Χωριού, μπροστά ακριβώς στον Άγιο Σπυρίδωνα, είναι απλωμένα τα τραπεζάκια της “Αυλής”.


Η ατμόσφαιρα: Ατμόσφαιρα με νησιώτικο κουλέρ λοκάλ στα τραπεζάκια στη πλατεία, ή για πριβέ καταστάσεις, σε κάπως πιο νεανικό και πολύχρωμο περιβάλλον, στην πίσω αυλή.

Το φαγητό Ο ιδιοκτήτης, και μάγειρας, Λευτέρης Αντιβάχης, παρέλαβε τη κουτάλα από τα χέρια του Σάμπλου, (το παρατσούκλι του πατέρα του), διατήρησε την καλή του φήμη και μάλιστα την εδραίωσε. Γκαραντί κιμουλιάτικα υλικά. Κρέας και κάποια τυροκομικά από την φάρμα του αδερφού του, ζαρζαβατικά από κήπους και μπαξέδες οικογενειακούς.

Οι τοπικές συνταγές δεν παραλλάσσονται, ούτε όμως είναι καθηλωμένες για χάρη της παράδοσης. Μια έξυπνη διαχείριση της πρώτης ύλης τις φέρνει στο σήμερα: το σαγανάκι κιμουλιάτικης, γυλωμένης μανούρας καρυκεύεται με θρούμπι και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, το ντόπιο ζυγούρι μετατρέπεται σε απίθανους ζυγουροκεφτέδες ή μελωμένη ζυγουρομακαρονάδα.


Οι σαλάτες, ωδή στην τοπική παραγωγή: παπούδια (ντόπια μαυρομάτικα) με κρεμμυδάκι και άνηθο, δροσερή αντζουροσαλάτα (τοπικό ξυλάγγουρο) με γιαούρτι, αμάραθο και γλυκάδι, άψογη παξιμαδοσαλάτα (με κορυφαίας γεύσης σκινοπαξίμαδα κιμουλιάτικα), με φρέσκες και λιαστές ντομάτες, κάπαρη και δικό τους ξινό τυρί. Θα προτιμούσα η λαδένια του Λευτέρη να μην περιέχει πολτοποιημένο το κρεμμύδι στη σάλτσα ντομάτας, αλλά, ως είθισται, κομμένο σε φετούλες, για να καραμελώνει στο ψήσιμο.

Μεζεκλίκι έκτακτο η πετιμεζάτη συκωταριά και, για κυρίως, κρεατικά με ωραίες μαρινάδες, καλοψημένα στα κάρβουνα. Θα βρείτε και μαγειρευτά ημέρας, όπως σπέσιαλ κατσικάκι κοκκινιστό με κουλουρίδι (τοπική ταλιατέλα) ή κόκορα κρασάτο με αμπελοφάσουλα. Για το τέλος, μελόπιτα φυσικά!

Ο λογαριασμός: 12-15/άτομο (χωρίς ποτά).

Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά, δεδομένων των δυσκολιών (το νησί δεν διαθέτει κάβα), είναι αξιόλογη και με μικρή έμφαση σε κυκλαδίτικες ετικέτες.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά μεσημέρι – βράδυ (το καλοκαίρι).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών