ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το καφενείο του Μποχώρη (Κίμωλος)

Κάθε τουρίστας και ντόπιος στην Κίμωλο περνάει τουλάχιστον μία φορά τη μέρα από το καφενείο του Μποχώρη στo χωριό για πρωινό, μπίρα, καφέ ή φαγητό.

18.07.2013| Updated: 25.06.2021
Το καφενείο του Μποχώρη (Κίμωλος)

Κάθε τουρίστας και ντόπιος στην Κίμωλο περνάει τουλάχιστον μία φορά τη μέρα από το καφενείο του Μποχώρη στo χωριό για πρωινό, μπίρα, καφέ ή φαγητό.

Η θέση: Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο στο Χωριό της Κιμώλου, άρα αποκλείεται να το χάσετε. Από εκεί περνούν όλοι όσοι κατευθύνονται προς το Κάστρο (τον μεσαιωνικό οικισμό) και το κεντρικό τμήμα του Χωριού.

Η ατμόσφαιρα: Είναι μια μείξη παραδοσιακού καφενείου με ταβέρνα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, όπως συμβαίνει σε όλα τα χωριά της Ελλάδας. Το πρωί λοιπόν οι ντόπιοι -παππούδες στην πλειονότητά τους- παίζουν πρέφα και αναμεταδίδουν τα νέα της ημέρας – πρόγραμμα που τηρούν απαρέγκλιτα όλο το χειμώνα, αφού ο Μποχώρης παραμένει ανοιχτός όλο το χρόνο (όπως και οι περισσότερες ταβέρνες του νησιού, όπως μάθαμε με έκπληξη). Όταν αρχίζει η τουριστική κίνηση, από τα μέσα Ιουλίου, τα τραπέζια εντός του δροσερού καφενείου διεκδικούν οι τουρίστες που παίρνουν το πρωινό τους πριν κατηφορίσουν στις παραλίες.

Καθώς περνά η ώρα, ο καφές γίνεται μπίρα και οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν, το απόγευμα πρωταγωνιστούν τα γλυκά (από σοκολατόπιτα και πορτοκαλόπιτα μέχρι καταΐφι), ενώ το βράδυ πια η δράση μετατοπίζεται στα πολύχρωμα τραπεζάκια έξω.

Από την ξύλινη ταμπέλα με το όνομα «Καλή καρδιά» μέχρι τις ασπρόμαυρες πλάκες στο δάπεδο και το τζουκμπόξ, όλα είναι λες σχεδιασμένα για να δώσουν θετικό πρόσημο στην έννοια του «γραφικού», πράγμα που ισχύει βέβαια για όλο το νησί.

Το φαγητό: Μαγειρευτά και της ώρας, λιγοστά θαλασσινά και καθόλου ψάρια (αυτός ο τομέας ανήκει δικαιωματικά στον αδερφό Μποχώρη που έχει μια εκπληκτική ψαροταβέρνα στην Ψάθη -το λιμάνι της Κιμώλου). Ό,τι δοκιμάσαμε μας άρεσε. Το μυστικό είναι στα υλικά, που προέρχονται από τα μποστάνια και τα βοσκοτόπια του νησιού, τα οποία χειρίζονται με μαεστρία και απλότητα. Δοκιμάστε τηγανητά πιτάκια με ντόπιο χλωρό τυρί και φρέσκο δυόσμο, χωρίς υποψία λαδίλας. Η χωριάτικη είναι χορταστική και… ευέλικτη ως προς το περιεχόμενο. Κοινώς, σε ρωτάνε τι θέλεις να περιέχει. Αντί φέτας, προτείνουμε να τη ζητήσετε με ξινό, το ντόπιο φρέσκο μαλακό τυρί. Τα παϊδάκια εξαιρετικά, ακόμη πιο εξαιρετικό και ανυπέρβλητο το ιμάμ· σκέτο λουκούμι με μπόλικο κρεμμύδι και ντομάτα. Τα σουτζουκάκια τρυφερά και πολύ αρωματικά. Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε ό,τι σας προτείνουν γιατί είναι πολύ ειλικρινείς και σας ενημέρωνουν αυτοβούλως για τα χθεσινά πιάτα.

Ο λογαριασμός: 15 € το άτομο, με φαγητό στα όρια του σκασμού.

Η κάβα: Χύμα κρασί, μπίρες, ποικιλία σε τσίπουρο.

Επιπλέον πληροφορίες: Από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε, επίσης, τσιγάρα.

Καφεμεζεδοπωλείο «Η καλή καρδιά», Χωριό Κιμώλου, τηλ.: 22870 51 495.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών