ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ματίνα – Σταύρος

Το μεγαλείο της τοπικής κουζίνας στις κατσαρόλες και τα τηγάνια της Ματίνας.

29.08.2014| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Ματίνα – Σταύρος

Το μεγαλείο της τοπικής κουζίνας στις κατσαρόλες και τα τηγάνια της Ματίνας.

Η θέση: Θα οδηγήσετε μέχρι την ορεινή Κόρωνο. Το χωριό είναι χτισμένο στη σκιά ενός μεγάλου βράχου. Μέσα, τα σοκάκια τέμνουν το ένα το άλλο, στενοί δρόμοι σε οδηγούν από την είσοδο του οικισμού κάτω από τον θεόρατο πλάτανο του σχολείου και από εκεί κατηφορίζοντας τα φαρδιά ασπρισμένα σκαλιά φτάνετε στην αυλή της Ματίνας.


Η ατμόσφαιρα: Πάνω σε ένα σταυροδρόμι κατάφορτο με λουλούδια, γλάστρες με μπουμπούκια και ανθάκια όλο χρώμα, τραπέζια σκορπισμένα ολόγυρα στην «ιδιωτική» πλατεία τους.

Το φαγητό: Εδώ θα φάτε ό,τι δίνει η εποχή και βγάζει ο κήπος τους. Πήζουν καθημερινά το δικό τους τυρί από το κοπάδι με τα αιγοπρόβατα που βόσκει ο σύζυγος της Ματίνας, Σταύρος, εκτρέφουν χοιρινό και μοσχάρια, πετεινούς και πουλάδες. Θα φάτε καλομαγειρεμένες συνταγές της τοπικής κουζίνας, ίσως όπως πουθενά αλλού σε όλο το νησί. Κρέας με φρέσκα φασολάκια, κατσικάκι ψητό, υπέροχα τηγανητά και ομελέτες και σαλάτες που έχουν κοπεί από το χωράφι τους πριν από λίγη ώρα. Αναλόγως την εποχή μπορείτε να δοκιμάσετε εξαιρετικά αγριόχορτα, όπως είναι τα κάρφα σε ομελέτα ή βραστά· βγαίνουν λίγες μόνο μέρες κάθε άνοιξη και έχουν μοναδική γεύση.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 16 – 20€ το άτομο.

Η κάβα: Χύμα κρασί, μπίρα και ρακή.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί όλο το χρόνο, όμως καλό θα ήταν πριν τους επισκεφθείτε να κάνετε ένα τηλεφώνημα για να σας περιποιηθούν όπως θα ήθελαν. Το αυτοκίνητο το αφήνετε στον ειδικό χώρο στάθμευσης στην είσοδο του χωριού.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών