ΕΞΟΔΟΣ

H Πορτάρα του Naxos Apothecary, ένα νησιώτικο μπιστρό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, το εστιατόριο του Naxos Apothecary προσφέρει φαγητό όλο φρεσκάδα, με θέα την περίφημη Πορτάρα.

09.08.2023
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου
H Πορτάρα του Naxos Apothecary, ένα νησιώτικο μπιστρό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Κατοικεί στο, μάλλον, ωραιότερο σημείο της Νάξου. Μετά το λιμάνι, στον πεζόδρομο προς την περίφημη Πορτάρα, βρίσκεται ένα θαλασσινό μπιστρό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η Πορτάρα του The Naxos Apothecary παίρνει το όνομά της από την πύλη του Ναού του Απόλλωνα. Προς αυτή «κοιτάζει», χωρίς κανένα εμπόδιο να κόβει τη σπάνια θέα. Και δεν είναι το μόνο αβαντάζ της. Η γνωστή, ήσυχα κομψή αισθητική των αδερφών Κορρέ, κυριαρχεί και στο concept store που έχει στηθεί στον τόπο καταγωγής τους ενώ το εστιατόριο δοκιμάζεις μια κουζίνα ολόφρεσκη, μια κουζίνα των υλικών, με ντόπια τυριά και κρεατικά αλλά και έμπνευση από ένα σωρό χωριά και νησιά της Μεσογείου.

Λαδένια και αυγά για πρωινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι λαχταράμε να φάμε στις διακοπές μας;Τι λαχταράμε να φάμε στις διακοπές μας; Από το πρωί ανοίγει η Πορτάρα. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ωραίο τρόπο να ξεκινήσει κανείς τη μέρα από το κρύο μείγμα βοτάνων που προσφέρουν: με μέντα, λουίζα, κυνόροδο και τσουκνίδα με σπιτικό σιρόπι πιπερόριζας, μοσχολέμονο και ξινό νερό. Ετοιμάζουν επίσης ομελέτες όπως αυτή με τις ξακουστές πατάτες Νάξου και τη ξινομυζήθρα, λαδένιες, στραπατσάδες με ντόπιο λουκάνικο και φρέσκια ρίγανη, αυγά μάτια με πελτέ και ξινοτύρι -ακριβώς αυτά που ταιριάζουν στα νησιώτικα πρωινά.

Το κρασί ταιριάζει με γίγαντες τηγανητούς, με σκορδαλιά ντομάτας και κρίταμο
Στο concept store πωλούνται και προϊόντα του The Naxos Apothecary

Ο Βαγγέλης Στέρπας, σεφ στην Πορτάρα του The Naxos Apothecary

Τα κοκτέιλ της Πόπης Σεβαστού συνοδεύουν το φαγητό

Η καλύτερη ώρα πάντως για να βρεθείς εκεί είναι από το ηλιοβασίλεμα και μετά. Χαζεύοντας τη μυστήρια, επιβλητική πύλη από τη μία και, μπροστά, τη θάλασσα με τα πλοία που έρχονται και φεύγουν, μπορεί να πετύχεις τελικά αυτό το απόλυτο ζητούμενο των διακοπών, να ξεχαστείς. Για όσα φτάνουν στο τραπέζι έχει φροντίσει ο σεφ Βαγγέλης Στέρπας που παίρνει στοιχεία από τη ναξιώτικη κουζίνα αλλά και από τα ταξίδια του σε όλη τη Μεσόγειο και μαγειρεύει δημιουργικά, απλά και νόστιμα. Με ένα από τα κρασιά της προσεγμένης λίστας, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες, θα τσιμπήσεις προζυμένιο ψωμί με τυριά από το τυροκομείο του Μπαμπούνη, ελιές και αλμυρές μαρμελάδες. Τα καλά υλικά έχουν το πρώτο λόγο σε μεζεδάκια όπως η μαρινάτη σαρδέλα με πιπεριές ξιδάτες, αμύγδαλα και μαϊντανό ή ο ταραμάς με ψητή ντομάτα και λαδένια. Τους γίγαντες τους σερβίρουν τηγανητούς με σκορδαλιά ντομάτας και κρίταμο, ενώ η παλάμιδα του καταλόγου έρχεται με πουρέ ναξιώτικης πατάτας και φακοσαλάτα με τουρσιά και αλμύρα.

Μοσχομυριστά, με φίνες ισορροπίες και χαρακτήρα είναι τα κοκτέιλ που υπογράφει η Πόπη Σεβαστού (bar manager σε Nolan & Proveleggios). Χρησιμοποιώντας πολλά από τα βότανα του The Naxos Apothecary και -–αποκλειστικά– εγχώρια αποστάγματα έχει εφεύρει μίξεις όπως η μαστίχα με μαλαγουζιά, λεμόνι, αλάτι, καπαρόμηλα και σόδα ή το λικέρ πικρομάντολα με αφρώδες ξηρό κρασί και σόδα μάνγκο. Το τσίπουρο, αφού το έχει αρωματίσει με ελληνικά βότανα και κάρδαμο, το έχει ταιριάξει με πεπόνι και τόνικ. Όσο για το κοκτέιλ με κονιάκ, μέλι από τη Νάξο και σόδα με αγγούρι, μπορεί να σε κάνει να δεις το συγκεκριμένο απόσταγμα με άλλο μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

The Naxos Apothecary Portara

Πρωτοπαπαδάκη 13, Νάξος

Εστιατόρια

Νάξος

Νησιά Αιγαίου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών