ΜΑΓΑΖΙΑ

Τα μπακάλικα της Κρήτης

Τυροκομικά διαμάντια, λάδι και μέλι εκλεκτά και τα φρεσκότερα φρούτα και λαχανικά

19.07.2017| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Έφη Παρούτσα
Τα μπακάλικα της Κρήτης

Τυροκομικά διαμάντια, λάδι και μέλι εκλεκτά και τα φρεσκότερα φρούτα και λαχανικά

Ρέθυμνο

Το κατάστημα «Βιο-λογική» φέρνει βιολογικά τρόφιμα από όλη την Ελλάδα και διαλεγμένα κρητικά. Ξεχωρίσαμε τα κρητικά προϊόντα Αrodama και κυρίως τις μαρμελάδες τους -βαζάκια όλο φρούτο-, το ελαιόλαδο Vedema από την Κριτσά, τα βιολογικά κριθαρένια παξιμάδια Πετρόμυλου. Θα βρείτε πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Λίγο έξω από το Ρέθυμνο, στο Ατσιπόπουλο, άνοιξε πρόσφατα ο «Ροδινός». Φέρνουν πολλά γνωστά προϊόντα, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα άλευρα του Αντωνόπουλου και τα βουβαλίσια αλλαντικά του Μπόρα. Δοκιμάστε τη γραβιέρα, τη μυζήθρα και τη φέτα του Σκαλίδη από το Ρέθυμνο, ενώ από το Άργος μια βαρελίσια φέτα και από την Τήνο τη γραβιέρα του Συνεταιρισμού. Μην παραλείψετε τα ωραία παξιμάδια του Μυστράκη, που φτιάχνονται λίγα μέτρα από το κατάστημα.

Βιο-λογική Κρήτης, Ελευθερίας 5 και Μαχητών Σχολής Χωροφυλακής, Τ/28310-20.693.
Ροδινός, Ατσιπόπουλο, Ρέθυμνο, Τ/28310-21.301.


Χανιά

Για παστά όλοι θα σας στείλουν στον «Ψεγιαννάκη» στην Αγορά. Σαράντα χρόνια φήμη για τις αντσούγιες και τις ψωμωμένες σαρδέλες από τον Βόλο. Ο παστουρμάς είναι από τον Μιράν, τα ζυμαρικά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Καρανού και από τη βιοτεχνία Μαγγίρι.

Το κατάστημα του «Φλεματάκη» επίσης εντός αγοράς εδώ και μισό αιώνα. Είναι γνωστός για τα πρώτης τάξεως ρεθυμνιώτικα τυροκομικά. Από το κάτω Βαλσαμόνερο Ρεθύμνης προμηθεύεται τα τυριά του Μενιουδάκη. Από τον Βογιατζιδάκη παίρνει την κατσικίσια γραβιέρα και από τον Παντελή Τζουρμπάκη, στις Καρίνες, ξινόχοντρο, γραβιέρα και φέτα σκληρούτσικη. Μέλι σφακιανό και στάκα από την Ένωση Ρεθύμνης προτείνονται ως κορυφαίες αγορές.

Ψεγιαννάκης, Δημοτική Αγορά Χανίων 3, Χανιά, Τ/28210-42.985.
Φλεμετάκης, Δημοτική Αγορά Χανίων 37, Χανιά, Τ/28210-57.395.


Άγιος Νικόλαος

Το μεγάλο παντοπωλείο «Μεσοστράτι» έχει ποικιλία σε διάφορα προϊόντα, αλλά λίγα και διαλεχτά τυροκομικά: ανθότυρο από τον Ξυλούρη, το κατσικίσιο του Τζουρμπάκη, τη γραβιέρα του Μοχλάκη και του Σταματογιώργη από το Καστέλι Ηρακλείου. Κρασί και μέλι είναι κυρίως κρητικά. Καθημερινά θα βρείτε και πεντανόστιμες «νεράτες» μυζηθρόπιτες (αυτές που τηγανίζονται σε ελάχιστο λάδι) που σκαρώνει η ιδιοκτήτρια Μαρία Οικονομίδου- Οικονόμου.

Μεσοστράτι, Ρούσου Κουνδούρου 2, Άγιος Νικόλαος, T/ 28410-27.115.


Ηράκλειο

Οι ντόπιοι ψωνίζουν σε αρκετά από τα παραδοσιακά μαγαζιά πλησίον της αγοράς και φυσικά από τα καταστήματα του «Χαλκιαδάκη», που υποστηρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς. Στηρίζουν όμως και το «Αλάτι της Γης» -αποτέλεσμα της εμμονής του ιδιοκτήτη Μάνου Τζωρτζάκη με την καλή διατροφή. Το μαγαζί είναι μια σταλιά, με ράφια φορτωμένα. Μόνο ελληνικά όσπρια, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ταχίνι ολικής άλεσης από τη Δράμα, χαρουποπροϊόντα, κόκκινη κινόα και όλα τα superfoods, ενώ στο μικρό ψυγείο τους λίγα και καλά τυροκομικά, τα οποία παραλαμβάνει σχεδόν κάθε μέρα από κοντινά τυροκομεία. Στα τοπ προϊόντα το ντόπιο γάλα γαϊδούρας.

Το Αλάτι της Γης, Γιαννιτσών 4, Ηράκλειο Τ/ 2811-758.458.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών