ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θαλασσινός

Έξοχα μεζεδάκια, ψάρια και θαλασσινά στις Τζιτζιφιές.

17.12.2015| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Θαλασσινός

Έξοχα μεζεδάκια, ψάρια και θαλασσινά στις Τζιτζιφιές.

Η θέση: Σε μια ήσυχη γειτονιά στις Τζιτζιφιές, κοντά στη Συγγρού, κάπου ανάμεσα στο Ωνάσειο και το Ιδρυμα Νιάρχου, η κλασική ψαροταβέρνα «Θαλασσινός» κρατάει σταθερά το πόστο της εδώ και 25 χρόνια περίπου – διάστημα μεγάλο για αθηναϊκό εστιατόριο, γεγονός που το κατατάσσει σε αυτή την ειδική κατηγορία των «στεκιών» και το επενδύει με μια παρηγορητική αίσθηση μονιμότητας.


Η ατμόσφαιρα: Χώρος κομψός, με τραπέζια στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα, καφασωτά ξύλινα παράθυρα, ζωγραφιστά κεραμικά πλακάκια στον τοίχο και μια αναμμένη ξυλόσομπα που ζεσταίνει το χώρο, δημιουργώντας μια αίσθηση θαλπωρής. Το σέρβις ευγενικό, αν και τυπικό.




Το φαγητό: Το μενού, όπως πάντα, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς διαφαίνεται η προσπάθεια του σεφ Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή να δώσει μια πιο δημιουργική ερμηνεία σε γεύσεις κλασικές. Για το καλωσόρισμα, το εξαιρετικό ζυμωτό ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι έρχεται μαζί με μια νόστιμη κόκκινη σάλτσα με πλιγούρι και ντομάτα, που θυμίζει αυτό το νόστιμο, αρωματικό λάδι που μένει στο ταψί όταν κάνουμε ιμάμ, γεμιστά ή μπριάμ φούρνου. Τα ορεκτικά είναι το κλου του «Θαλασσινού» και αξίζουν να γίνουν κύριος σκοπός της επίσκεψής σας, αν δεν θέλετε να ξοδευτείτε για φρέσκο ψάρι. Η ταραμοσαλάτα είναι βελούδινη και αφράτη – μους θα τη χαρακτήριζαν άλλα εστιατόρια. Τα ελαφρώς παναρισμένα και τηγανισμένα μύδια έλιωναν στο στόμα σαν αφρός και συνοδεύονταν από μια εξαιρετική -ήπιας έντασης- σκορδαλιά με τραγανό αμύγδαλο – κορυφαία η αντίθεση των υφών σε αυτό το πιάτο. Το καρπάτσιο τσιπούρας, αν και νόστιμο, δεν θύμιζε καρπάτσιο, καθώς είχε χαθεί η διαφάνεια του ψαριού. Τα μαγειρευτά θαλασσινά που δοκιμάσαμε (χταπόδι με μέλι και κρεμμυδάκια του στιφάδου και το «κοκορέτσι» από χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρι και μανιτάρια στη γάστρα) ήταν νόστιμα, αν και θα ήθελαν λιγότερο μαγείρεμα. Ιδιαίτερα πρωτότυπο το σερβίρισμα του πρώτου με τηγανητά σπιρτόξυλα πατάτας. Το ψήσιμο του φρέσκου ψαριού ήταν άριστο. Ο ψήστης έδειξε όλη τη μαεστρία του στο φαγκρί, που ήρθε στο τραπέζι μας ανοιγμένο και καθαρισμένο, με τους αχνούς του να αναδύονται μοσχοβολιστοί και το ψαχνό του ζουμερό και γευστικό. Πληροφορηθήκαμε ότι τα ψάρια έρχονται από Μυτιλήνη, Λήμνο και Ελαφόνησο.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20 – 40 ευρώ το άτομο (ανάλογα με το αν πάρετε φρέσκο ψάρι).

Η κάβα: Μικρή, περιεκτική λίστα ελληνικών κρασιών, ούζων, τσίπουρων και ζύθων. Ωραία έκπληξη το χύμα λευκό κρασί ποικιλίας Chardonnay από το Κτήμα Δερέσκου στην Πελοπόννησο, μια αξιοπρεπής επιλογή.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, πλην Δευτέρας, μόνο βραδινές ώρες. Σάββατο λειτουργεί και το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή μόνο μεσημέρι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών