ΑΓΟΡΑ

Το νόστιμο Κουκάκι (μέρος α’)

Ψωμί από τον «Τάκη», σάντουιτς στο «Guarantee», value for money κοκτέιλ σε ένα παλιό λιπαντήριο αυτοκινήτων, κρητικό κουνέλι στα «Ελληνικά Καλούδια». Μια συνοικία ταμάμ για απαιτητικούς, συνειδητοποιημένους foodies.

30.09.2016
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου

Ψωμί από τον «Τάκη», σάντουιτς στο «Guarantee», value for money κοκτέιλ σε ένα παλιό λιπαντήριο αυτοκινήτων, κρητικό κουνέλι στα «Ελληνικά Καλούδια». Μια συνοικία ταμάμ για απαιτητικούς, συνειδητοποιημένους foodies.

Σκουμπρί

Στον πεζόδρομο της οδού Δράκου ανάμεσα στη Βεΐκου και τη Δημητρακοπούλου. Τα τηγανητά του καλαμαράκια είναι καλοψημένα, το ίδιο και οι φιλεταρισμένες σαρδέλες στη σχάρα. Καλή επίσης η φέτα σε φύλλο με μέλι και σουσάμι, το ταμπουλέ και -φυσικά- το καπνιστό σκουμπρί στη λαδόκολλα. Κάνουν και delivery.

Δράκου 14, Τ/210-92.10.994. Ανοιχτά καθημερινά από τις 12.00. Η κουζίνα λειτουργεί έως τις 00.30. Κόστος: περίπου 15€/άτομο (χωρίς ποτό).


Top choice!


Ελληνικά καλούδια

Κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του το μπακάλικο δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης. Ενημερωμένος απόλυτα για τα καλύτερα της ελληνικής παραγωγής, ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος σας βοηθά να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας ανάμεσα στα συσκευασμένα τυριά και αλλαντικά, γιαούρτια, μέλια, λάδια, αλεύρια (και χαρουπάλευρο), ζυμαρικά, διάφορα «μεζεδάκια», όσπρια με τη σέσουλα. Θα βρείτε επίσης κάποια κρεατικά συσκευασμένα – πολύ καλός ο πετεινός και το κουνέλι της φάρμας Αλεξανδράκη, αλλά και το εξαιρετικό ψωμί από το Betty’s Bakery.

Χατζηχρήστου 8, Τ/210-92.24.060. Ανοιχτά ώρες καταστημάτων.



Η σβούρα

Μικρό τσιπουρομεζεδοπωλείο αλλά και καφέ στην οδό Δράκου. Σερβίρει λίγα πιάτα (αλλά χορταστικά και σε πολύ καλές τιμές) για να συνοδεύσετε το ωραιότατο τσιπουράκι του. Αγαπημένα, η γεμιστή πατάτα, ο ντάκος και το απάκι. Ο χρωματιστός χώρος του είναι πολύ μικρός, αλλά έχει και λίγα τραπέζια με σόμπα στον πεζόδρομο.

Δράκου 8, Τ/210-92.20.919. Ανοιχτά 10.00-03.00. Κόστος: Μεζέδες από 3,50€, ποτήρι τσίπουρο 2€.



Ερωφίλη

«Από τη Λίλα», μου απάντησε η νύφη μου όταν τη ρώτησα πού βρήκε κάτι εξαιρετικά καρύδια που δοκίμασα στο σπίτι της. Εκτός, όμως, από τους φρεσκότατους ξηρούς καρπούς, στο γωνιακό μαγαζάκι -που είναι παράδεισος και για τους καραμελοφάγους- θα βρείτε μπαχαρικά, σοκολατάκια και καφέ που ψήνουν οι ίδιοι και αλέθεται επιτόπου.

Δημητρακοπού-λου 39Β και Δράκου, Τ/210-92.40.296. Ανοιχτά 09.00-22.00, Κυριακές 11.00-21.00.


Top choice!


Akropaul’s

Νέο στέκι στο ισόγειο ενός νεοκλασικού με «αυλίτσα» και σόμπες για το κρύο. Από το πρωί με πολύ καλό καφέ μέχρι αργά το βράδυ με ένα ποτήρι κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα και μερικά πιάτα (σούπες, ρολό, σαλάτες, σάντουιτς). Συνιστώ την πίτσα με αβοκάντο και κοτόπουλο ή τη σαλάτα με παστράμι, λόλα, ντοματάκι, αγκινάρα τουρσί. Από τα τέλη Σεπτέμβρη τις Κυριακές, από τις 12.00 το μεσημέρι, θα σερβίρουν brunch.

Δημητρακοπούλου 7, Τ/213-04.09.214. Ανοιχτά: Δευτέρα-Πέμπτη: 08.00-01.00, Παρασκευή, Σάββατο: 08.00- 02.00, Κυριακή: 10.00-17.00. Κόστος: Εσπρέσο 2€, όλοι οι take away καφέδες 1,50€. Σαλάτες από 7€, πίτσα από 7,5€, σάντουιτς από 3,30€.



Nuovo alfisti

Ιδιαίτερο καφέ, «αφιερωμένο» στους φίλους της Alfa Romeo, με πολύ ωραία διακόσμηση. Στην έξοδο της στάσης Μετρό Φιξ, για καλό καφέ, χυμούς και μεγάλη ποικιλία τσαγιών και αφεψημάτων. Εδώ θα βρείτε και το χειροποίητο παγωτό Fatto a mano, φτιαγμένο, όπως λένε οι ίδιοι, από 100% ελληνικές πρώτες ύλες – οι γεύσεις σοκολάτα και βανίλια που δοκίμασα είναι υπέροχες.

Δράκου 3, Τ/210-92.16.114. Ανοιχτά Καθημερινά 07.00- 22.00, Σάββατο: 09.30-22.00, Κυριακή: 09.30-20.00. Κόστος: εσπρέσο 2€, τσάι 3€.


Top choice!


Μάνη Μάνη

Ενα από τα εστιατόρια που συστήνουν οι New York Times στους επισκέπτες της Αθήνας – και δικαίως. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο της οδού Φαλήρου, εδώ και 10 περίπου χρόνια υπηρετεί την ελληνική κουζίνα με έμφαση στη Μάνη (φυσικά) και σύγχρονο touch. Ο χώρος, λιτός και πανέμορφος, είναι διαμορφωμένος σε δωμάτια, όπως ήταν αρχικά το κτίριο. Αγαπημένα πιάτα (ανάλογα με την εποχή): σαλάτα με φακές, αρνί με πουρέ σελινόριζας, μαυρομάτικα με γαύρο, μανιάτικες τσουχτές, καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό τηγανητό, αλλά και ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες.

Φαλήρου 10, Τ/210-92.18.180. Ανοιχτά: Καθημερινά 14.00-23.00. Από Οκτώβριο, Κυριακή 13.00-17.00. Κόστος: 25-30€/άτομο χωρίς ποτό.


Top choice!


Little tree

Είναι το αποτέλεσμα της «κοινοπραξίας» 8 ατόμων, που ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν αυτό το πρωτότυπο καφέ-βιβλιοπωλείο. Με λίγα τραπέζια έξω σε ένα μικρό παρκάκι, σερβίρουν πολύ καλό καφέ TAF, φρέσκους χυμούς, σάντουιτς με ελληνικά προϊόντα (αυτό με το καπνιστό τυρί Νάουσας, προσούτο Δράμας και πέστο είναι νοστιμότατο), μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, σπιτική λεμονάδα. Θα τα απολαύσετε υπό τους ήχους καλής μουσικής. Αυτά όσον αφορά την τροφή του σώματος, γιατί για το πνεύμα σας υπάρχουν αρκετοί τίτλοι βιβλίων για να επιλέξετε.

Καβαλότι 2, Τ/210-92.43.762. Ανοιχτά: καθημερινές και Σαββατοκύριακα 08.00-23.30. Δευτέρα κλειστά. Κόστος: εσπρέσο φρέντο 2,5€, σάντουιτς 5€.



Σφήκα

Σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο στη γειτονιά, με μουσικά live events μία φορά στις 2 βδομάδες (από Οκτώβρη). Το φαγητό του, χωρίς εξάρσεις, είναι τίμιο – ιδανικά συνοδευτικά για το ποτό σου. Φοιτητική έκπτωση 10% τις καθημερινές 12.00-18.00.

Στρατηγού Κοντούλη 15, Τ/210-92.21.341. Ανοιχτά Κυριακή-Πέμπτη 11.00-01.00, Παρασκευή και Σάββατο 11.00-03.00. Η κουζίνα μέχρι τη 01.00. Κόστος: Μεζές από 2,5€, ποτήρι τσίπουρο 1,80€.



Hitchcocktales

Το όνομά του είναι ένα λογοπαίγνιο (Hitchcock + tails) που παραπέμπει παράλληλα στα cocktails. Μια παλιά αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινήτων έχει μεταμορφωθεί σε έναν all day χώρο για ποτό, κρασί, καφέ, φαγητό και κοκτέιλ. H κουζίνα είναι μεσογειακή, με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο (π.χ. κοτόπουλο με σάλτσα φέτα ή μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης). Τα ονόματα των κοκτέιλ (ατού του μαγαζιού) είναι εμπνευσμένα από τις ταινίες του μετρ του σασπένς – π.χ. «Ψυχώ». Πέμπτη και Κυριακή live μουσική.

Πορίνου 10, Τ/210-92.10.023. Ανοιχτά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κόστος: κοκτέιλ από 7€, πιάτα 4-7,5€.

Διαβάστε τη συνέχεια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών