ΑΓΟΡΑ

Το νόστιμο Κουκάκι (μέρος β΄)

Ψωμί από τον «Τάκη», σάντουιτς στο «Guarantee», value for money κοκτέιλ σε ένα παλιό λιπαντήριο αυτοκινήτων, κρητικό κουνέλι στα «Ελληνικά Καλούδια». Μια συνοικία ταμάμ για απαιτητικούς, συνειδητοποιημένους foodies.

30.09.2016
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου

Ψωμί από τον «Τάκη», σάντουιτς στο «Guarantee», value for money κοκτέιλ σε ένα παλιό λιπαντήριο αυτοκινήτων, κρητικό κουνέλι στα «Ελληνικά Καλούδια». Μια συνοικία ταμάμ για απαιτητικούς, συνειδητοποιημένους foodies.

Για ένα ποτήρι κρασί

Wine point

Το ιδανικό μέρος για να γνωρίσει κανείς τον ελληνικό αμπελώνα. Από τα καλύτερα και παλαιότερα wine bars της Αθήνας – λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια με αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Ελληνικά είναι και όλα τα συνοδευτικά (φρεσκοκομμένα αλλαντικά και τυριά). Σήμερα διαθέτει περίπου 250 ετικέτες από 120 οινοποιεία. Τις απολαμβάνετε υπό τους ήχους καλής μουσικής. Μπορείτε να αγοράσετε φιάλη και για το σπίτι.

Πορίνου 2 και Αθ. Διάκου, Τ/210-92.27.050. Ανοιχτά καθημερινά και Κυριακή 13.00-02.00, Παρασκευή και Σάββατο 13.00-03.00. Κόστος: ποτήρι κρασί από 5€.


Wine o’ clock

Ο ιδιοκτήτης του, Αλέξανδρος, έχει σπουδάσει στα ΤΕΙ Οινολογίας και έστησε στη σκιά της Ακρόπολης ένα μικρό wine bar με αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες – μέτρησα 80. Θα τα συνοδεύσετε με κάποιο πιάτο – τα κλασικά αλλαντικά ή τυριά, αλλά και μερικά άλλα, όπως σεβίτσε λαβράκι με μαρμελάδα σύκο! Οπως μου είπε ο Αλέξανδρος, ήθελε να δώσει στον πελάτη του το δικαίωμα επιλογής πλην των κλασικών πλατό, χωρίς όμως να χάνει και το «στόχο», τα κρασιά.

Λεμπέση 10, Τ/6948-378.922. Ανοιχτά καθημερινές και Σάββατο 13.00- 02.00, Κυριακή 13.00-01.00. Κόστος: ποτήρι κρασί από 5€.



Boheme Bourgois

Ενα παλιό ποδηλατάδικο έγινε πρόσφατα wine bar που αγαπά το ελληνικό κρασί. Στο Boheme Bourgois (ΒοΒο) και σε ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’70, μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες από 85 ετικέτες ελληνικού αμπελώνα -αρκετές από αυτές σε ποτήρι- και κοκτέιλ με βάση το κρασί. Ολα αυτά όχι ξεροσφύρι, αλλά με τη συνοδεία ποικιλίας ελληνικών αλλαντικών ή τυριών, σαλάτας ή άλλων μεζέδων.

Αναστασίου Ζίννη 36, Τ/210-92.44.244. Ανοιχτά: καθημερινά και Κυριακές 16.00-01.00, Παρασκευή & Σάββατο 16.00-02.00, Δευτέρα κλειστά. Κόστος: ποτήρι κρασί από 3,5€.



Lukumades

Φρεσκοψημένοι λουκουμάδες που δεν πλέουν στο λάδι και ποικιλία χύμα παγωτών Ben & Jerry. Ειλικρινές μαγαζί στην άκρη του διάσημου πεζόδρομου της Μακρυγιάννη. Δυο-τρία τραπεζάκια έξω ή πακέτο για το σπίτι.

Mακρυγιάννη 33, Τ/210-92.28.464. Ανοιχτό: 13.00-01.00. Κόστος: 4€ μία μερίδα λουκουμάδες με μέλι – υπάρχουν και με σοκολάτα.



Οπώριο: για τους πολυάσχολους

Στο γωνιακό αυτό μανάβικο, «φίλο» του αφηρημένου και εργαζομένου (λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ – και τα Σαββατοκύριακα), θα βρείτε τα συνηθισμένα αλλά και αρκετά «σπάνια», όπως kale, σχοινόπρασο κ.λπ. Τον τελευταίο καιρό έχει προσθέσει και διάφορα τυποποιημένα προϊόντα (τυριά, μπαχαρικά κ.λπ.). Δεν ενθουσιάστηκα από το γεγονός ότι είχε και κάποια εκτός εποχής.

Ερεχθείου 1, Τ/210-92.41.118. Ανοιχτά καθημερινά 07.30-23.00.



Κινονό

Στη γειτονιά από τον Σεπτέμβριο του 2015, στον παλιό Βερόπουλο της Φαλήρου. Πολύ ωραία ξύλινη μπάρα (πολλοί τη χαρακτηρίζουν την ομορφότερη της πόλης). Ανοιχτό από το πρωί με πρωινό και καφέ μέχρι αργά με καλά κοκτέιλ. Σερβίρει κυρίως κρύα πιάτα – κρύα σούπα γκασπάτσο με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, σκόρδο και ξίδι, αλλά πολύ καλό και το french toast με brioche. Το ισόγειο διατίθεται για παραστάσεις, ενώ ο ημιώροφος για εκθέσεις κ.λπ.

Φαλήρου 48, Τ/211-40.86.826. Ανοιχτό καθημερινά 10.00-02.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-03.30. Κόστος: κοκτέιλ από 8€, απεριτίφ από 6€.



Froots

Το όνομά του είναι λογοπαίγνιο – μια ένωση των λέξεων fruits + roots. Προσφέρει διάφορους χυμούς ανάλογα με το τι αναζητάτε: ενέργεια, αποτοξίνωση, λαμπερό δέρμα, πέψη. Αλλά και smoothies, σφηνάκια, καφέδες, τσάι και ροφήματα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, απολαμβάνετε την επιλογή σας σε μια μικρή αυλή με λεπτό βότσαλο, περιτριγυρισμένη με αρωματικά φυτά. •

Πορίνου 3 και Αθ. Διάκου 6, Τ/210-92.22.234. Aνοιχτά καθημερινά 08.00-20.00, τα Σαββατοκύριακα 10.00-18.00. Κόστος: smoothies από 5,40€.



Γ. & Α. Γκρούης

Το ραβανί του είναι από τα καλύτερα της Αθήνας. Πρώτος διδάξας ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών από τότε (το 1912) που λειτούργησε για πρώτη φορά στη Φιλελλήνων. Κατά τα άλλα, είναι ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο με τα ωραία σοκολατάκια σε σχήμα μαργαρίτας, τις παραδοσιακές πάστες και τούρτες, και πολύ καλά καρυδάτα και αμυγδαλωτά.

Δημητρακοπούλου 5, Τ/210-92.33.426. Ανοιχτά: καθημερινές 08.30-22.00, Κυριακή 09.00-22.30.



Terra Carpo

Τα δυνατά σημεία του είναι ο φρεσκοκομμένος καφές (μπορεί να τον απολαύσει κανείς στα όρθια ή να τον πάρει για το δρόμο ή και να αγοράσει για το σπίτι). Είναι, όμως, και τα αλατισμένα αμύγδαλα από τον Βόλο, το αράπικο φυστίκι από την Καλαμάτα και το καρύδι από την Κατερίνη (από μικρούς παραγωγούς και ψήνονται εδώ, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί τους), αλλά και τα βραχάκια σοκολάτας και οι τρούφες με tonka είναι -δοκιμασμένα- εξαιρετικά.

Χατζηχρήστου 14 και Φαλήρου 1, Τ/210-92.30.591. Ανοιχτά κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακο) 08.00-21.00.


Top choice!

Κατεψυγμένα και τυποποιημένα

Εκτός από τα (καλά) κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, στο κατάστημα της κ. Σόνιας θα βρείτε εξαιρετικά τυριά: ανθότυρο από τα Σφακιά του Τσιτσιρίδη, κατσικίσιες γραβιέρες (ανάλατη του Τζουρμπάκη από το Ρέθυμνο και αλατισμένη του Βογιατζιδάκη), ξηρό ανθότυρο από τη Μακρακώμη, μανούρα (λευκό τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) Σίφνου – τα δύο τελευταία συσκευασμένα. Επίσης, στακοβούτυρο, κάππαρη από τη Σύρο, αγκινάρα στο λάδι από την Κρήτη κ.ά.

Βεΐκου 74, Τ/210 92.24.728. Aνοιχτά ώρες καταστημάτων.


Top choice!

Σουβλάκι x3

1. Ολα στα κάρβουνα

«Ψητοπωλείο-Ολα στα κάρβουνα» γράφει η ταμπέλα, αλλά όλοι στη γειτονιά ξέρουν το σουβλατζίδικο αυτό ως «τα κορίτσια» – λόγω της κ. Ελένης και της κ. Κατερίνας που παλεύουν με τα κάρβουνα. Από τα καλύτερα σουβλάκια – ποιοτικό κρέας, αλάδωτη πίτα. Ο γύρος του (χοιρινός και κοτόπουλο) είναι εξαιρετική επιλογή. Υπάρχει πάντα και μια «διαιτητική» λύση: παϊδάκια κοτόπουλου με σάλτσα μουστάρδα. Είναι θεσμός για τη γειτονιά από τη δεκαετία του ’80, τότε που oι κυρίες έφτιαχναν σουβλάκια στα κάρβουνα σε μια γωνιακή «τρυπούλα» απέναντι, μόνο για… ορθίους. Σήμερα, ο εσωτερικός χώρος δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά διαθέτει και τραπέζια στον πεζόδρομο. Κάνουν και delivery.

Δράκου 16, Τ/210-92.25.648. Ανοιχτά καθημερινά 18.30-01.00 πλην Κυριακής. Κόστος: 2€ το τυλιχτό με κρέας.



2. Καλύβας

Κλασικό ψητοπωλείο που λειτουργεί από το 1993. Κάθε μέλος της οικογένειας Καλύβα έχει την ειδικότητά του. Η Ολγα τις σαλάτες, η μαμά (η κ. Ιωάννα) τα ορεκτικά, ο Θύμιος τα σουβλάκια, ο μπαμπάς τη σούβλα, ο Δημήτρης τα ψητά και ο Κώστας τα σπέσιαλ (π.χ. παϊδάκια προβατίνας). Στα ιδιαίτερα: η πίτα (αλάδωτη πάντα) σερβίρεται και με κοντοσούβλι, φρυγαδέλι και κοκορέτσι. Κάνουν και delivery.

Γεωργ. Ολυμπίου 12, Τ/210-92.31.257. Ανοιχτά κάθε μέρα 18.00-01.00. Κόστος: το τυλιχτό με κρέας 2€


3. Kalamaki bar

Σερβίρει ό,τι μπορεί να περαστεί σε καλαμάκι: χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, κεμπάπ αλλά και χαλούμι και μανιτάρια. Θα το συνοδεύσετε με σαλάτα (πολύ καλή η «Φιξ» με ρόκα, ανθότυρο, σταφίδες και πλιγούρι), πατάτες (νοστιμότατες, στη σέσουλα), πιτάκια και σος γιουρτιού ή μουστάρδας. Εχει, επίσης, μερικά νόστιμα και χορταστικά μη… σουβλιστά πιάτα – μία μερίδα χοιρινά μπριζολάκια είναι αρκετή για να χορτάσουν δύο. Μια καλή λύση για ένα απλό γεύμα σε καλή τιμή. Κάνουν διανομή κατ’ οίκον.

Δημητρακοπούλου και Δράκου 15, Τ/211-01.71.862. Ανοιχτά Καθημερινά 12.00- 02.00. Κόστος: 15-20€ τα δύο άτομα χωρίς ποτό



Green store

Το «βιολογικό» της γειτονιάς από το 2011. Λαχανικά, ψωμί και, φυσικά, τα «κλασικά»: αλεύρι, μακαρόνια, ζάχαρη, καφέδες κ.λπ. «Μου αρέσει που στη γειτονιά αυτή ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος σε σχέση με το φαγητό», μου είπε η ευγενέστατη Μαριέτα Μπαλτά, η ιδιοκτήτρια.

Δημητρακοπούλου 57, Τ/210-92.41.842. Καθημερινά 08.30-20.30, Σάββατο 08.30-16.00.


Top choice!


Γιουμπάμπα

Café-bistrot που πήρε το όνομά του από τη μάγισσα Γιουμπάμπα της ιαπωνικής ταινίας animation «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιaζάκι. Ωραίος χώρος με σαλάτες, μπρουσκέτες, τάρτα ημέρας, σάντουιτς και ποικιλίες. Δοκιμάσαμε την τάρτα με πράσα, μπέικον και τυρί (πολύ νόστιμη, εξ ου και επαναλάβαμε), και την μπρουσκέτα με λιαστή ντομάτα, απάκι και αγγούρι (πολύ καλή). Δροσιστική η σπιτική λεμονάδα (2,5€). Μία φορά την εβδομάδα σερβίρουν πιάτα ιαπωνικής κουζίνας, ενώ ετοιμάζουν και άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις από άλλες χώρες.

Γεωργ. Ολυμπίου 2, Τ/215-52.58.800. Ανοιχτό καθημερινά 10.00-03.00. Κόστος: εσπρέσο φρέντο 2,5€, τάρτα 4€.

Διαβάστε τη συνέχεια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών