ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το ουζερί του Μήτσου: Στην ραχοκοκαλιά είναι η ουσία

Μέσα στο Καπάνι κρύβεται ένας θησαυρός ταπεινότητας και νοστιμιάς.

26.06.2019| Updated: 31.10.2023
Το ουζερί του Μήτσου: Στην ραχοκοκαλιά είναι η ουσία

Μέσα στο Καπάνι κρύβεται ένας θησαυρός ταπεινότητας και νοστιμιάς.

Η θέση: Εντός της αγοράς Βλάλη ή αλλιώς Καπάνι.

Η ατμόσφαιρα: Τρώμε περιτριγυρισμένοι από καλοφαγάδες ντόπιους, από φωνακλάδες εμπόρους, μυρωδιές από φρεσκοφουρνισμένο ψωμί, χύμα ελιές, κρεμαστά τσουμπλέκια και λουκάνικα Τζουμαγιάς.

Το φαγητό: Με πρωτοπήγαν στου Μήτσου μια παρέα από Σαλονικιούς καλοφαγάδες. Τον ξέρανε τον Μήτσο, και μας περιποιήθηκε δεόντως. Βομβάρδισε το τραπέζι με σένιους ουζομεζέδες, ήπιαμε κάμποσα καραφάκια. Έφυγα διασχίζοντας την αγορά Βλάλη (Καπάνι), κεφάτη, μακαρίζοντας την επιλογή μου να τους ακολουθήσω και να μάθω έτσι για αυτό τον μικρό γαστρονομικό θησαυρό. Μήνες μετά δεν μπορούσα να ξεχάσω ειδικά έναν μεζέ. Με συνεπήρε τόσο, που ήταν σχεδόν από μόνος του λόγος ικανοποιητικός για να επιστρέψω ξανά, όπως και έκανα με την πρώτη ευκαιρία που ξανανέβηκα στη Θεσσαλονίκη. Μιλώ για μια ραχοκοκαλιά τόση δα. Αυτή του μαρινάτου γαύρου, που ευτυχώς και γλύτωσε από τα σκουπίδια, περάστηκε ένα χεράκι αλεύρι, έκανε βουτιά σε δυνατό τηγάνι κι ήρθε στο τραπέζι μας ντροπαλή μήπως και τη σνομπάρουμε, σε ένα μικρό πιατάκι, καλοαλατισμένη, καρυκευμένη με πάπρικα και δυο σταγόνες ξύδι. Στη ραχοκοκαλιά του γαύρου ήταν όλο το ζουμί – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκτός από πεντατράγανος μεζές για το τσίπουρο, μας είπε τη φιλοσοφία του μάγειρα, ενός απλού, γλυκύτατου παιδιού που η ζωή δεν του τα έφερε εύκολα, που δεν φοράει σκούφους και ίσως τη Michelin να την ξέρει μόνο από τα λάστιχα. Το γαστρονομικό ήθος του Μήτσου το θαύμασα, και θαύμασα και τους υπόλοιπους, απλούς μεζέδες του. Εκείνη τη μέρα μοιραστήκαμε με τη Βαγγελιώ -που έχει δοκιμάσει σχεδόν τα άπαντα του μικρού καταλόγου- μια πιατέλα με ψαράκια μαριναρισμένα από τον ίδιο (σκουμπρί, γαύρο, λαυράκι, σαρδέλα), καραβιδάκια στο τηγάνι μαριναρισμένα με τραχούρι και καπνιστό πιπέρι, μια τηγανιά με συκωτάκια πουλιών και γλυκοπατάτες, κεφτεδάκια αρνίσια, φάβα και πατατοσαλάτα με ψιλοκομμένες πιπερίτσες.

Ο λογαριασμός: 10 έως 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Έχει πολλά διαφορετικά ούζα και τσίπουρα.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά εκτός Κυριακής 09:30-00:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT