ΜΑΓΑΖΙΑ

Τριήμερο στο Ναύπλιο (μέρος α’)

Τοπικά προϊόντα, μεζεδοπωλεία και αφίξεις στην αγαπημένη μας πόλη.

28.09.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Τριήμερο στο Ναύπλιο (μέρος α’)

Τοπικά προϊόντα, μεζεδοπωλεία και αφίξεις στην αγαπημένη μας πόλη.


«Le café» – Φουγάρο

Το all day καφέ του Φουγάρου λειτουργεί το βράδυ και ως εστιατόριο (το χειμώνα, και το μεσημέρι). Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με πρώτες ύλες τόσο από την περιοχή (π.χ. τραχανάς του Μάλλιου, τυροκομικά Τριανταφύλλου και αυγά από το κτήμα του… Φουγάρου), όσο και απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Ναυπλιώτης σεφ Νίκος Σουλιές δίνει τη δική του δημιουργική εκδοχή σε κλασικά ελληνικά πιάτα (όπως χοιρινό με λαχανικά και σελινόριζα αυγολέμονο). Την υπόλοιπη μέρα σερβίρουν ωραία σνακ, πίτσες και ομελέτες σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Ναυπλίου.

Λεωφ. Ασκληπιού 98, Τ/27520-47.347. Ανοιχτά 09.00-01.00 (κλειστά Δευτέρα και Τρίτη). Κόστος: 23-25€/άτομο (για φαγητό).


Εκλεκτό τοπικό προϊόν


Μπίρα Ζέος

Οσοι την έχουν δοκιμάσει αναζητούν στην Αθήνα παθιασμένα το μπουκάλι του 1 λίτρου με τη χρυσαφένια, απαστερίωτη αργίτικη μπίρα. Η ζυθοποιία «Ζέος» φτιάχνει τρεις βασικούς τύπους: Lager, Pilsner και Black. Οι εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας, όπου απασχολούνται 15 άτομα, βρίσκονται στον Ιναχο της Αργολίδας. Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκεται ο Καναδός ζυθοποιός David Wood, ο οποίος μετέφερε την τεχνογνωσία εδώ στο Αργος. Σήμερα η «Ζέος» εξάγεται στον Καναδά, στην Αμερική και κάποιες ποσότητες στο Ισραήλ. «Χρησιμοποιούμε νερό της περιοχής, δύο είδη κριθαριών και τρία λυκίσκου και εισάγουμε τη μαγιά για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Λευτέρης Αραμπος, στενός συνεργάτης του David Wood και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας. Παρότι όμως γίνεται μια τόσο φιλόδοξη προσπάθεια, το προϊόν δεν έχει αγκαλιαστεί, όπως θα ανέμενε κανείς, από τους χώρους εστίασης της ευρύτερης περιοχής. «Δεν ξέρουμε πώς να το ερμηνεύσουμε. Οι παραγγελίες αυξάνονται καθημερινά προς την Αθήνα και άλλες περιοχές, αλλά πράγματι σε τοπικό επίπεδο δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο», θα σημειώσει. Θα βρείτε όμως σχεδόν όλη την γκάμα στα καλά ντελικατέσεν του Ναυπλίου και σε ορισμένα εστιατόρια.

1ο χλμ. Ιναχου-Αργους, Τ/27510-31.400.



Circulo Cooperativa: Για σπέσιαλ καφέ+τσάι

Πάνω στον «μεγάλο δρόμο» βρίσκεται το Circulo Cooperativa, ένα περιποιημένο καφέ με πανέμορφο μωσαϊκό και μια βιβλιοθήκη με παραμύθια, ενδιαφέροντες τίτλους για ενηλίκους και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Φρεσκοαλεσμένος καφές από το αθηναϊκό καφεκοπτείο Μισεγιάννη και αρωματικά τσάγια από τους «Δρόμους του Τσαγιού». Παρασκευάζεται καφές και με τη μέθοδο της κρύας εκχύλισης.

Βασ. Κωνσταντίνου 6 και Κοκκίνου 17, Τ/27520-47.090. Ανοιχτά 09.00-03.00. Κόστος: καφές περί τα 4€.



Καραμαλής: Για κοκκινιστό και γουρνοπούλα

Από το 1966. Καθημερινά ετοιμάζονται 18 φαγητά ελληνικής κουζίνας, από τα οποία ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχαράκι, το λεμονάτο κοτόπουλο και οι γίγαντες στο φούρνο. Σπεσιαλιτέ θεωρείται το αρνάκι στο φούρνο, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα βλέπει κανείς να ψήνουν κρεατικά στα κάρβουνα – έξοχα τα παϊδάκια προβατίνας το χειμώνα. Η ταβέρνα σερβίρει τη γνωστή γουρνοπούλα της Πελοποννήσου με την κρατσανιστή πετσούλα. Απλή, χωριάτικη ελληνική κουζίνα.

Μπουμπουλίνας και Συγγρού (γωνία), παραλία Ναυπλίου, Τ/27520-97.999. Ανοιχτά καθημερινά, 12.00-00.00. Κόστος: 12€/άτομο



Ανώκα

Το εναλλακτικό στέκι του Ναυπλίου. Το όνομά του είναι σύντμηση του Ανω-Κάτω. Σερβίρει ζουμερά, υπερμεγέθη μπέργκερ με μοσχαρίσιο κιμά που ζυμώνεται εδώ, ψωμάκια από τον παρακείμενο φούρνο και πατάτες κομμένες στο χέρι. Χώρος με υπέροχη αισθητική και εξαιρετικές μουσικές επιλογές, που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι απέναντι από το στρατόπεδο και όχι το Μπούρτζι.

Ασκληπιού 64, απέναντι από το στρατόπεδο, Τ/27520-25.032. Ανοιχτά καθημερινά 18.00-01.30. Κόστος: 10€/άτομο.


Sweet House

«Τίμιο» ζαχαροπλαστείο, παλιάς σχολής, με σοκολατίνα που μας γυρνάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια (ναι, έχει και ποντικάκι). Φτιάχνει και ένα ιδιότυπο προφιτερόλ: τα σου δεν είναι βυθισμένα σε κρέμα σοκολάτας, αλλά σε λευκή κρέμα με κομματάκια βύσσινου. Δοκιμάστε επίσης και την «αρζεντίνα»: λευκή πάστα πασπαλισμένη με καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Ασκληπιού και Μαραθώνος 1, Τ/27520-28.426.


 Ανεβοκατεβήκατε μήπως τα 999 σκαλιά προς το Φρούριο του Παλαμηδίου; Τότε μπορείτε να ξαποστάσετε στο Κontrabasso (Αρβανιτιάς 1, Τ/27520-27.434) για καλό φρέντο, χυμό και φρουτοσαλάτες ή ένα ήσυχο ποτό. Κι εμείς το ίδιο κάνουμε, απλώς χωρίς να ανεβαίνουμε τα σκαλιά.



Παραδοσιακά προϊόντα Μάλλιος

Τα πρωινά θα τον βρείτε στο εργαστήρι να ετοιμάζει τραχανά, παραδοσιακές χυλοπίτες και γκόγκες – τα τοπικά ζυμαρικά. Η επιχείρηση του Αναστάσιου Μάλλιου ξεκινά από το 1972, τότε που οι νοικοκυρές τού έφερναν τα δικά τους υλικά (αυγά, γάλα, αλεύρι) για να τα ζυμώσει. Από το 1985 ξεκίνησε τη δική του παραγωγή με γάλα από τα γύρω ορεινά χωριά και αλεύρι από ντόπιους μύλους. Το φόρτε του όμως είναι ο τραχανάς, η τροφή των… τσοπάνηδων. Εδώ βρίσκουμε όλα τα είδη και τις «κοπές»: της Κρήτης (τριμμένο ή σε μεγαλύτερα κομμάτια με τ’ αποτυπώματα των δαχτύλων στη ζύμη), της Κύπρου (σαν παξιμαδάκια) και της Λέσβου (που μοιάζουν με κουπάκια). Βρίσκουμε επίσης καλό φρέσκο βούτυρο (ιδανικό για τις γκόγκες) και ωραία τυριά, όπως το κίτρινο γιδοτύρι και την ξερή μυζήθρα.

Πολυζωίδου 6, Τ/27520-28.959. Ανοιχτά καθημερινά 08.00-22.00.


Η Πρόνοια γίνεται προορισμός

Η περιοχή της Πρόνοιας, όπου βρήκαν κάποτε απάγκιο πρόσφυγες -κυρίως Κρήτες- είναι μια μοναδικής ομορφιάς γειτονιά του Ναυπλίου, με τη δική της ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Στον κεντρικό δρόμο της περιοχής, την 25ης Μαρτίου, βρίσκεται η ιστορική ψησταριά του Καλλίνη (διάσημο το κοτόπουλο στη σχάρα με τη λεμονάτη σος). Στην αρχή του δρόμου (στον αριθμό 5) είναι το μεζεδοπωλείο Πηδάλιο – δοκιμάστε οπωσδήποτε το κριθαρότο με γαρίδες. Πρόσφατα άνοιξαν δύο ακόμα μαγαζιά. Το Ζουρνάλ (αρ. 6, Τ/27520-25.655), μια μοντέρνα εκδοχή καφενέ με ελληνικά μεζεδάκια (νοστιμότατα τα κεφτεδάκια με ανηθοσαλάτα) και ωραίες μουσικές το βράδυ.

Σχεδόν δίπλα άνοιξε η πολλά υποσχόμενη μπρασερί Μέντα (αρ. 9, Τ/27520-23.603) με δημιουργική διάθεση (τριλογία αλοιφών, μεταξύ των οποίων μια «δαιμονισμένη» τυροκαυτερή, καπνιστό σκουμπρί περασμένο στη σχάρα, κοπανάκια κοτόπουλου στη λαδόκολλα). Πρόκειται για ένα all day μαγαζί άψογης αισθητικής, που θα σερβίρει, όπως μάθαμε, και κοκτέιλ με βάση ελληνικά ποτά. Κρυμμένη μες στα στενά της Πρόνοιας, σε παραμυθένιο σκηνικό, βρίσκεται άλλη μία ιστορική ταβέρνα, του Ψείρα (Πόρου 6, Τ/27520-24.117). Κι ένα μπακάλικο: Στο κατάστημα του κ. Σταυρόπουλου «Αρκαδία», επί της 25ης Μαρτίου, μπορείτε να προμηθευτείτε καλή φέτα, γιαούρτι, γραβιέρα και βούτυρο δικής του παραγωγής.


Κρεοπωλείο Χαύτας

Το ιστορικό κρεοπωλείο της πόλης. Ο παππούς Παναγιώτης ξεκίνησε το 1890 έχοντας δικά του κοπάδια. Τα μοσχαράκια έρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και τα κοτόπουλα από την Πίνδο, ενώ αρνιά έχει από την περιοχή. Το κατάστημα φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας αρτυμένα μόνο με μπαχαρικά, αλλά και κοντοσούβλι και εξοχικό.

Μπουμπουλίνας 12, Τ/27520-21.104. Ανοιχτά τις καθημερινές 08.00-21.00 και το Σάββατο 08.00-18.00.



Η αναπλιώτικη λαϊκή

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο η λαϊκή αγορά ξεκινά από το ύψος της Πυροσβεστικής και φτάνει έως τον κόμβο της Ενδεκάτης και είναι χάρμα οφθαλμών! Αγρια χόρτα, αγκινάρες (έχει ονομαστές η περιοχή), ζαρζαβατικά κάθε λογής, ψάρια, μέλι και βέβαια καλής ποιότητας αργίτικα φρούτα (το καθένα προφανώς στην εποχή του) και όλα αυτά κάτω από το φρούριο του Παλαμηδίου.

Από τις 7 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.



3sixty

Σερβίρει δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Εξυπνες ιδέες – βλ. ρυζοκεφτέδες με μυρωδικά και σολομό. Κάποιοι θαμώνες ορκίζονται στο οσομπούκο του (όταν το δοκιμάσαμε εμείς, ήταν λίγο τσιμπημένο στο αλάτι). Εξαιρετική λίστα κρασιών με έμφαση στον αμπελώνα της Πελοποννήσου και σε μικρούς παραγωγούς. Μετά, απολαύστε ένα κοκτέιλ δίπλα στο μπαρ – νοστιμότατο το Skyfall.

Παπανικολάου 26, Τ/27520-28.068. Ανοιχτά καθημερινά, 09.00-00.00.Κόστος: 20-25€/άτομο.

Διαβάστε τη συνέχεια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών