ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Αυτά τα ποτά συνοδεύουν τέλεια τη σοκολάτα

Ρούμι, τεκίλα, ουίσκι και άλλα εξαιρετικά αποστάγματα για να ακομπανιάρουμε τα σοκολατένια γλυκά.

28.03.2022| Updated: 08.04.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αυτά τα ποτά συνοδεύουν τέλεια τη σοκολάτα

Caprano Antica Formula 1786 Vermouth, Ιταλία

Το Antica Formula 1786 είναι ένα από τα πιο ποιοτικά ερυθρά βερμούτ. Αρώματα σταφίδας, μαρμελάδας ώριμων κόκκινων φρούτων, μαύρης σοκολάτας, αμυγδάλου και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι γλυκό και βοτανικό, ισορροπημένο, με μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με κορμούς μαύρης σοκολάτας, με σοκολατένια γλυκά με κόκκινα φρούτα ή με αμύγδαλα, με σοκολατένια πάβλοβα.

Casamigos Anejo Tequila, Jalisco, Μεξικό

Η κατηγορία Anejo είναι από τις πλέον αγαπημένες των φίλων της τεκίλας. Η 14μηνη παλαίωση της Casamigos Anejo (ένας από τους ιδιοκτήτες της ποτοποιίας είναι ο George Clooney) σε αμερικανικά βαρέλια δίνει στην τεκίλα αρώματα καραμέλας, βοτάνων, μαύρης σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών και νότες δρυός. Συνδυάστε τη με γλυκά με πικρή σοκολάτα αρωματισμένη με πορτοκάλι.

Appleton Estate Rare Blend Aged 12 years, Τζαμάικα

Το Appleton Rare Blend 12 years είναι ένα από τα πιο κλασικά ρούμια από την Τζαμάικα. Έχει αρώματα μαύρης ζάχαρης, καφέ, καραμέλας βουτύρου, δρυός, βανίλιας, κανέλας, μοσχοκάρυδου και φλούδας εσπεριδοειδών. Απολαύστε το με σοκολατένια γλυκίσματα με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, αλλά και με ένα κέικ καρότου με κανέλα και σταφίδες, λουσμένο με γκανάς μαύρης σοκολάτας.

Brugal 1888
Ron Gran Reserva Rum, Δομινικανή Δημοκρατία

Το Brugal 1888 είναι ένα καλά παλαιωμένο ρούμι. Ωριμάζει σε αμερικανικά βαρέλια και τελειώνει την παλαίωσή του σε ισπανικά βαρέλια όπου πριν έχει παλαιώσει Sherry. Αρώματα σταφίδας, μελιού, καπνού, καραμέλας, δρυός και βουτύρου. Συνδυάστε το με σοκολατένιο τσουρέκι γεμιστό με καρύδια και σταφίδες, με μπριός σοκολάτας, με γλυκά σοκολατένια με καραμέλα.

Metaxa 12 stars,
The Original Greek Spirit, Ελλάδα

Το Metaxa είναι το νούμερο ένα ελληνικό απόσταγμα. Έχει τη μεγαλύτερη αναγνώριση παγκοσμίως, και αρκετoί το θεωρούν εφάμιλλο ενός καλού brandy ή cognac. Στην πραγματικότητα είναι ένα απόσταγμα αρωματισμένο με Μοσχάτο Σάμου, τριαντάφυλλο και μπαχαρικά. Έχει αρώματα μελιού, ανθέων, βανίλιας, καραμέλας και ξηρών καρπών. Συνδυάστε το με γλυκά με μαύρη σοκολάτα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή και με άλλα από τα αρώματα που αναφέραμε.

Jack Daniels Original Recipe, Finely Crafted Honey Liqueur, Tennessee, Αμερική

Το γνωστό σε όλους μας αμερικανικό whiskey Jack Daniels από το Τενεσί και η ανάμειξή του με ένα λικέρ μελιού δημιούργησε ένα μοναδικό ποτό με αρώματα μελιού, καραμέλας και βανίλιας. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με αισθητή γλύκα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με τάρτες σοκολάτας και με σοκολατένια γλυκά με καραμέλα ή βανίλια.

Woodford Reserve, Distiller’s Select, Kentucky Straight Bourbon Whiskey, Αμερική

Το Woodford Reserve είναι ένα από τα πιο εκλεκτά Bourbon. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα (72%) σε καλαμπόκι, 18% σίκαλη και 10% βύνη. Είναι αρκετά απαλό στο στόμα, λόγω της τριπλής απόσταξης που έχει υποστεί. Αρώματα μελιού, μπαχαρικών, δέρματος, κακάου, βανίλιας και δημητριακών. Συνδυάστε το με μια Black Forest!

Glenlivet Founder’s Reserve Single Malt Scotch Whisky, Σκοτία

To Glenlivet Founder’s Reserve Single Malt είναι από τα πιο κλασικά σκοτσέζικα ουίσκι. Έχει αρώματα βανίλιας και βερίκοκου, φλούδας πορτοκαλιού, μαύρης σοκολάτας, καραμέλας, κανέλας και δρυός. Στο στόμα είναι κρεμώδες και ισορροπημένο. Συνδυάστε το με σοκολατένια γλυκά με ξηρούς καρπούς, με κίτρινα φρούτα, με καραμέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 ξεχωριστά ρούμια που θα θέλαμε να έχουμε στην κάβα μας9 ξεχωριστά ρούμια που θα θέλαμε να έχουμε στην κάβα μας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 42.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών