ΠΟΤΑ

Ούζο με μεζέ: 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε τα ούζα. Αλλά και τον μεζέ. Ας δούμε λοιπόν 10 αγαπημένες μας ετικέτες και με τι μεζέ συνδυάζουμε την καθεμία.

01.05.2023| Updated: 09.06.2023
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Ούζο με μεζέ - 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Συλλεκτικό, Βαρβαγιάννη

Οι Μυτιληνιοί πίνουν νερό στ’ όνομά του. Είναι 100% απόσταγμα γλυκάνισου, με γεμάτη γεύση, απαλή και ισορροπημένη, με τον γλυκάνισο καλοχωνεμένο μέσα στο γευστικό σύνολο και με μια ατελείωτη, γαργαλιστική επίγευση. Οι σαρδέλες Μυτιλήνης της ΛΕΒΑ μαζί με μία χούφτα φρέσκια και τραγανή αλμύρα είναι ο μεζές που του πάει.

Βυθός, Lost Lake Distillery

Μυρωδιά που σε τσιμπάει απ’ τη μύτη και πιπεράτη νοστιμιά. Φτιάχνεται με νερό από τις πλαγιές του Ελικώνα, γλυκάνισο και μάραθο από την Εύβοια, αλλά και μαστίχα, κακουλέ και κάρδαμο, που συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα. Ταιριάζει με βιολογικά ξερά σύκα Κύμης από την Askada Farm και μικρά κομμάτια από λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Ο Γέρος, Χάχαλης – Ποτοποιία Κάστρο

Το παρατσούκλι «Γέρος» ανήκει στον Γεώργιο Χάχαλη από το χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης της Χίου. Η συνταγή για την απόσταξη αυτού του ούζου είναι δική του, γι’ αυτό και φέρει το όνομά του. Είναι μεστό, με σύνθετη γεύση και πηγαίνει πολύ με γλυκόξινα μεζεκλίκια, όπως το ξινολάχανο φυσικής ζύμωσης από τη Lagadas Farm.

Ούζο με μεζέ - 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Χωρίς, Ποτοποιία Σαμαρά

Παράγεται με απόσταξη 100%, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς άλλες γλυκαντικές ύλες. Η φυσική, γλυκοπικάντικη γεύση του και το δυνατό άρωμα του γλυκάνισου του δίνουν πόντους ως απεριτίφ. Σερβίρετέ το σε λεπτά, κολονάτα ποτήρια με λίγες σταγόνες κρύο νερό. Ταιριάζει πολύ με τις ψωμωμένες χονδρολιές Δολιανίτικο από την Αρκαδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα ούζο με περγαμηνή συνταγή από το 1892 και γλυκάνισο από τη ΛέσβοΈνα ούζο με περγαμηνή συνταγή από το 1892 και γλυκάνισο από τη Λέσβο

Ούζο Πλωμαρίου, Πιτσιλαδή

Μισό ούζο, μισό παγωμένο νερό. Σε ίσες αναλογίες αναμείξτε τα, για να ξεδιπλωθούν τα αρώματα και να αναπτυχθεί η γεύση αυτού του περιζήτητου μυτιληνιού ούζου, που παράγεται εξ αποστάξεως 100%. Είναι γλυκόπιοτο και μεστό, άριστο συνοδευτικό για κρεατομεζέδες, όπως ο πρόβειος καβουρμάς Λήμνου του Παλαίστρου, ελαφρώς περασμένος από το τηγάνι για να ζεσταθεί και να μυρίσει.

Ούζο με μεζέ - 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Ούζο Πλωμαρίου Ρετρό, Γιαννατσή

Έχει ξεχωριστή φινέτσα και σπιρτάδα, ωραίο, πλούσιο άρωμα και ισορροπημένη γεύση, με πολύ διακριτική γλύκα. Παράγεται με νερό από τις πηγές του Πλωμαρίου και με λεσβιακά βότανα, εξ αποστάξεως 100%. Δοκιμάστε το μαζί με τόνο Αλοννήσου της ALELMA, με μπόλικο λαδολέμονο και ξερά κρεμμύδια, λεπτοκομμένα σε φέτες.

Veto Gold

Εξ αποστάξεως 100% είναι αυτό το γλυκόπιοτο, ευγενικό ούζο με το πυκνό στόμα, που συνδυάζει το φίνο άρωμα λισβοριανού γλυκάνισου με ένα μπουκέτο γήινων αρωμάτων και δημητριακών. Έχει επίγευση με μακρά διάρκεια και πίνεται κατά προτίμηση με την προσθήκη παγωμένου νερού. Δοκιμάστε το μαζί με λεπτές, αέρινα κομμένες φέτες από νούμπουλο Κέρκυρας της COMECO.

Ούζο Ματαρέλλη

Στο μικρό παραδοσιακό αποστακτήριο του Χαράλαμπου Ματαρέλλη στο Πλωμάρι παράγεται αυτό το 100% διπλής απόσταξης ούζο με βιολογικό γλυκάνισο, που μπαίνει σε σακιά και βυθίζεται στη θάλασσα, και με μέλι Μυτιλήνης. Γλυκόπιοτο και σφριγηλό, ταιριάζει άριστα με παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη από την εταιρεία Yiayia and friends.

Ούζο με μεζέ - 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Ούζο Καλλικούνη

Μεστή γεύση, στρογγυλή και ισορροπημένη, με φινέτσα και μεγάλη επίγευση, όπου για ώρα μένουν στον ουρανίσκο τα αρώματα του γλυκάνισου, του κάρδαμου, του μάραθου, του κορίανδρου και του λεμονιού που συμμετέχουν στην παραγωγή του. Δοκιμάστε το μαζί με κεφτεδάκια τηγανητά, με μεσογειακή μουστάρδα από τις Γουμένισσες.

100% εξ αποστάξεως, Ποτοποιία Άβαντες

Ειλικρινές, με γεμάτη γεύση, βελούδινο και μυρωδάτο, προτείνουμε να το πιείτε αραιωμένο με λίγες σταγόνες κρύο νερό. Είναι ένα έξοχο απεριτίφ, που του αρκούν μερικά διαλεχτά μεζεδάκια για να γίνει ένα απολαυστικό καλωσόρισμα: ετοιμάστε ένα πλατό με παξιμάδια, ελιές, μαυρομάτικα φασόλια και πέστροφα μαριναρισμένη Λακωνίας από την G-Fish.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζέδες: Καλοκαίρι, μπίρα, ούζο και 44 εύκολες συνταγές για την παρέαΜεζέδες: Καλοκαίρι, μπίρα, ούζο και 44 εύκολες συνταγές για την παρέα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών